Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι έρευνες για την ανεύρεση των 10 αγνοούμενων, εγκλωβισμένων, μέσα στο Euroferry Olympia συνεχίζονται με τις δυνάμεις που επιχειρούν να έχουν ενισχυθεί, με τους διασώστες να όλους όσοι συμμετέχουν στην επιχείρηση να ελπίζουν να καταφέρουν να τους εντοπίσουν ζωντανούς. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή έχουν αναφέρει πως μέσα στο καράβι «υπήρχαν και σημεία όπου μπορούσαν να επιβιώσουν άνθρωποι» όπως χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Κέρκυρας, Γιώργος Γλυκοφρύδης.

Ωστόσο η μάχη που δίνεται με τον χρόνο είναι ακόμη πιο δύσκολη, καθώς αναμένεται να αλλάξουν τα καιρικά δεδομένα και στη συγκεκριμένη περιοχή μιας και αναμένεται κακοκαιρία από την Αδριατική. Μέσα στο πλοίο υπάρχουν αυτή τη στιγμή 10 άνθρωποι που δεν έχουν εντοπιστεί και με βάση τη λίστα των επιβατών του πλοίου είναι 2 Έλληνες, 7 Βούλγαρους και 1 Τούρκος, απαντες οδηγοί φορτηγών, όπως ήταν άλλωστε τόσο ο 21χρονος Ουκρανός που απεγκλωβίστηκε σώος το πρωί της Κυριακής, όσο και ο 58χρονος Ελληνας, του οποίου βρέθηκε απανθρακωμένη η σορός.

Αντίπαλος και ο καιρός

Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν σταματήσει λεπτό τις έρευνες για τον εντοπισμό οι συνθήκες όμως παραμένουν ακόμη και τώρα πολύ δύσκολες καθώς οι θερμοκρασίες σε πολλά σημεία είναι ιδιαίτερα υψηλές. «Είναι σαν χύτρα που επιπλέει ενώ βράζει στο νερό» είπε ο συντονιστής της ΕΜΑΚ (επιχειρήσεων Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας και νήσων), Δημήτρης Κοντογιάννης στην ΕΡΤ. «Δεν υπάρχει περίπτωση να βγεις από το σημείο που μπαίνουμε για τις έρευνες. Μπαίνουμε από ένα μόνο σημείο, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και αποκτήσαμε πρόσβαση και στο τρίτο γκαράζ», ήταν τα επόμενα λόγια του συντονιστή που προειδοποίησε ότι «αγριεύουν τα πράγματα στον καιρό της Αδριατικής».

Εκτός από τη θερμοκρασία μέσα στο πλοίο, οι αναθυμιάσεις και οι καπνοί είναι ιδιαίτερα τοξικοί. Δεν αποκλείεται, πάντως, να γίνει προσπάθεια για τη διάνοιξη των πορτών στα γκαράζ του πλοίου, όπου οι πόρτες είναι πυροστεγείς και έχουν κλείσει.

Τι έδειξε ο έλεγχος στο πλοίο λίγες ημέρες πριν τη φωτιά

Στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ φιλοξενήθηκε ο επικεφαλής του Ιταλικού νηογνώμονα «RINA» στην Ελλάδα, κο Ζολώτα, που σχολιάσε μεταξύ άλλων πως «όλες οι προβλεπόμενες επιθεωρήσεις του πλοίου έχουν ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό τους». Νωρίτερα είχαν παρουσιαστεί τα αποτελέσματα του ξαφνικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Euroferry Olympia» από τους ανεξάρτητους επιθεωρητές την περασμένη Δευτέρα (16/02/2022) στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, και όπως αυτά έχουν αναρτηθεί στη διαδικτυακή βάση δεδομένων Equasis.org, έγιναν κάποιες παρατηρήσεις οι οποίες θα έπρεπε να διορθωθούν σε διάστημα 14 ημερών οι οποίες δεν ήταν τόσο σοβαρές ώστε να απαγορευθεί ο απόπλους του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το κρατικό κανάλι, ο έλεγχος φαίνεται να διενεργήθηκε από 4 και όχι από 2 επιθεωρητές όπως προβλέπει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός. Μάλιστα, σημειώθηκε πως έγινε και άσκηση πυρόσβεσης σε πραγματικές συνθήκες ρίχνοντας ακόμη και σωστική λέμβο στη θάλασσα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA