Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην τελική ευθεία φαίνεται να μπαίνει η διαλεύκανση της υπόθεσης των θανάτων των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Οι τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας και το πόρισμα της άτυπης «επιτροπής Καρακούκη» που έχει αναλάβει να επαναξιολογήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες κατέληξε η 3,5 ετών Μαλένα, το 2019, εκτιμάται ότι θα ρίξουν άπλετο φως στην πολύκροτη υπόθεση και όπως όλα δείχνουν οι αστυνομικοί βρίσκονται κοντά στη λύση του μυστηρίου. 

Ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων, προχώρησε σε μία ανάρτηση «βόμβα» δίνοντας νέα διάσταση στο θρίλερ. Όπως αναφέρει στη ανάρτησή του, «διαβάζω ένα επιστημονικό άρθρο όπου σε περιστατικό απόφραξης των αεροφόρων οδών σε παιδί το βασικό εύρημα που υπήρχε ήταν υποξαιμική- ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια». Υπενθυμίζεται ότι η Τζωρτζίνα, το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη που πέθανε τον Ιανουάριο είχε σοβαρή εγκεφαλοπάθεια.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Οι κακώσεις στο πρόσωπο της Μαλένας έγιναν από την παλάμη του δράστη»

Πάτρα: Πώς συνδέονται οι θάνατοι 

«Έχουμε τρία περιστατικά που μπορεί ή όχι να συνδέονται μεταξύ τους. Τα δύο πρώτα φαίνονται ότι συνδέονται ως προς τα ευρήματα, όπως προκύπτει από τις ιστολογικές και τοξικολογικές και το σύνολο των εξετάσεων, οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί. Οι αιτίες όμως επαναξιολογούνται. Σε ό,τι αφορά στον τρίτο θάνατο, μπορεί να συνδέεται με κάποιο τρόπο και αυτός με τα προηγούμενα δύο περιστατικά, μπορεί όμως να υπάρχει και κάτι ξεχωριστό. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι στο τρίτο παιδί, στο ενδιάμεσο της νοσηλείας, είχαμε μια εγκεφαλοπάθεια ανοξυγοναιμική, ένα ισχαιμικό στον εγκέφαλο», είπε ο Γρηγόρης Λέων στον ΣΚΑΙ. 

Ερωτηθείς αν το σώμα μπορεί να «μιλήσει», ο κ. Λέων υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σώμα σου δίνει σαφή ευρήματα. Το θέμα είναι να μπορείς να τα μεταφράσεις σωστά και να αποτυπώσει την ορθή αιτία θανάτου». Όπως εξήγησε, υπάρχουν θάνατοι που είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστούν, ειδικά όταν δεν υπάρχουν σαφή ευρήματα. «Για παράδειγμα ο ασφυκτικός θάνατος δεν είναι ένας εύκολα διαγνώσιμος θάνατος. Μπορεί να έχουμε κάποια ευρήματα που να ταιριάζουν, αλλά θα πρέπει να αποκλείσουμε μια σειρά άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έλλειψη οξυγόνου», διευκρίνισε.

Πέρα όμως από τα κοινά ευρήματα που οδήγησαν στον θάνατο, ο Γρηγόρης Λέων ανέφερε ότι υπάρχουν ομοιότητες και ως προς τους πιθανούς μηχανισμούς. «Είναι καθοριστικό να δούμε και για το τρίτο παιδί. Για το τρίο παιδί η εγκεφαλοπάθεια από έλλειψη οξυγόνου, σύμφωνα με την πληροφορία που έχει δώσει δημόσια θεράπων γιατρός, πρέπει να πιστοποιηθεί και από τις καταθέσεις των γιατρών και να περιμένουμε και την ιατροδικαστική εξέταση», σημείωσε. Μάλιστα, τόνισε ότι τα μικροτραύματα που εντοπίστηκαν στις έξω αεροφόρους οδούς, στη Μαλένα και στην Ιρίδα, το ένα στη μύτη και το άλλο στο στόμα, πρέπει να αξιολογηθούν. 

Ο κ. Λέων ξεκαθάρισε πάντως ότι οι ιατροδικαστές, ειδικά όταν δεν υπάρχουν στοιχεία από το σώμα που να συνδέουν δράστες, δεν ασχολούνται με τους δράστες. «Εμείς δεν έχουμε ως έργο το να βρούμε ποιος έκανε αυτή την πράξη, αν είναι τελικά εγκληματική ενέργεια. Το έργο μας σταματάει στο να πούμε την αιτία θανάτου, τον μηχανισμό θανάτου ή το είδος θανάτου, αν δηλαδή είναι εγκληματική ενέργεια», κατέληξε.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA