Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο χρόνος δράσης της κεταμίνης είναι μόλις 1-2 λεπτά ενώ μόνο ειδικοί στη γενική αναισθησία μπορούν να τη χορηγήσουν για καταστολή στα παιδιά με σκοπό τη διενέργεια σοβαρών χειρουργικών επεμβάσεων. Το αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλούς χορήγησης της συγκεκριμένης αναισθητικής ουσίας ταχείας δράσης σε παιδιά μόνο από αναισθησιολόγους πραγματικά σοκάρει εάν συνεκτιμηθεί με το τοξικολογικό εύρημα της μεγάλης ποσότητας κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα, που άφησε την τελευταία της πνοή σε δωμάτιο του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», έχοντας στο πλευρό της τη μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου, η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία της κόρης της μέσω της χορήγησης της συγκεκριμένης ουσίας σε θανατηφόρα δόση.  

Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Η Τζωρτζίνα βασανίστηκε, χαριστική δόση η κεταμίνη από τη Ρούλα Πισπιρίγκου», λέει ο Λέων

Η κεταμίνη συγκαταλέγεται μεταξύ των φαρμακευτικών ουσιών, που χορηγούνται για αναισθησία, με καθορισμένο τρόπο, όπως αυτός περιγράφεται στις, «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Χορήγηση Καταστολής Στα Παιδιά», της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, που συνυπογράφουν 4 αναισθησιολόγοι των νοσοκομείων Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία», και απευθύνονται στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο καλείται να χορηγήσει καταστολή σε βρέφη, παιδιά και εφήβους, που θα υποβληθούν σε κάποια επώδυνη ή μη διαγνωστική ή θεραπευτική παρέμβαση σε πρωτοβάθμιο περιβάλλον, στο νοσοκομείο, στα ΤΕΠ αλλά και σε οποιοδήποτε απεικονιστικό διαγνωστικό περιβάλλον.

Η ομάδα καταστολής και η απαραίτητη εκπαίδευση

Με βάση τις οδηγίες αυτές, η κεταμίνη, όπως και οι υπόλοιπες αντίστοιχες ουσίες, χορηγούνται απαραίτητα από ομάδα καταστολής, που αποτελείται από δύο άτομα, δηλαδή έναν επαγγελματία υγείας και έναν βοηθό, εκπαιδευμένους στη χορήγηση καταστολής στα παιδιά και στο monitoring. Ο υπεύθυνος για την χορήγηση καταστολής πρέπει να έχει εκπαιδευτεί και να διαθέτει πρακτική εμπειρία:

  • στην εκτίμηση των παιδιών πριν την καταστολή
  • στη φαρμακολογία των παραγόντων καταστολής και των ειδικών ανταγωνιστών τους
  • στη χορήγηση του απαραίτητου βάθους καταστολής
  • στην παρακολούθηση των ζωτικών σημείων και στην εκτίμηση των παραμέτρων του monitoring
  • στην παρακολούθηση των κλινικών σημείων (βατότητα αεραγωγού, αναπνευστική συχνότητα και βάθος αναπνοής, κυάνωση, ωχρότητα, βραδυκαρδία)
  • στην αντιμετώπιση των επιπλοκών που μπορεί να συμβούν
  • στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση
  • στη εξειδικευμένη διαχείριση του αεραγωγού και
  • στην ανάνηψη του ασθενούς

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η γνώση και η εμπειρία αυτή πρέπει να τεκμηριώνεται εγγράφως από πιστοποιημένο κέντρο εξειδικευμένο στα παιδιά και θα πρέπει να περιλαμβάνει αποδεδειγμένη και καταγεγραμμένη πρόσφατη:

  • θεωρητική εκπαίδευση στις βασικές αρχές καταστολής στα παιδιά
  • πρακτική εμπειρία υπό επίβλεψη
  • αξιολόγηση επάρκειας στα παραπάνω

Αυστηρά μόνο από αναισθησιολόγους

Η χορήγηση της κεταμίνης πραγματοποιείται σε επώδυνες παρεμβάσεις στα παιδιά είτε ενδοφλέβια, είτε ενδομυϊκά με τους αναισθησιολόγους των νοσοκομείων Παίδων να επισημαίνουν ότι «για την αποτελεσματική και ασφαλή χορήγηση μέτριας και βαθιάς καταστολής, στη βιβλιογραφία αναφέρεται συχνά η χρήση προποφόλης και ρεμιφεντανίλης σε συνεχή έγχυση, ο συνδυασμός προποφόλης και φεντανύλης σε ενδοσκοπήσεις, ο συνδυασμός προποφόλης και κεταμίνης (ketofol) σε επώδυνες παρεμβάσεις καθώς και η χρήση της δεξμεδετομιδίνης σε εφάπαξ ή/ και σε συνεχή έγχυση, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, ανάλογα με το είδος της παρέμβασης. Τονίζεται ότι ασφαλής χρήση των μεθόδων αυτών μπορεί να γίνει μόνο από αναισθησιολόγους».

Οσον αφορά στις προτεινόμενες δόσεις χορήγησης της κεταμίνης, απαιτείται προσεκτική επιλογή και τιτλοποίηση των δόσεων ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του παιδιού και το επιθυμητό βάθος και διάρκεια καταστολής, ενώ πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η συνεργική δράση μεταξύ των φαρμάκων. Βάσει αυτών, προτείνεται η ενδοφλέβια χορήγηση 1-2 mg/kg κεταμίνης ενώ μπορεί να επαναληφθεί η χορήγηση σε δόση 0.5-1 mg/kg μετά από 10 λεπτά. Αντίστοιχα, στην ενδομυϊκή χορήγηση η δόση διαμορφώνεται σε 3-5 mg/kg. Η έναρξη της αναισθητικής δράσης της ουσίας σημειώνεται σε 1 έως 2 λεπτά ενώ η διάρκεια της δράσης κυμαίνεται μεταξύ 15 και 30 λεπτών. 

Δυσδιάκριτα τα όρια των σταδίων καταστολής

Η ένταση της δολοφονικής πρόθεσης της Ρούλας Πισπιρίγκου, που της αποδίδουν οι αστυνομικές Αρχές, μέσω της χορήγησης θανατηφόρας δόσης κεταμίνης καταδεικνύεται από το γεγονός ότι ακόμα και η Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία και οι εξειδικευμένοι αναισθησιολόγοι των νοσοκομείων Παίδων συστήνουν στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας να χορηγείται καταστολή στα παιδιά με την κεταμίνη και τις υπόλοιπες αναισθητικές ουσίες «μόνο από παιδοαναισθησιολόγους ή αναισθησιολόγους με συστηματική ενασχόληση στα παιδιά, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί, πιστοποιηθεί ή δραστηριοποιούνται καθημερινά σε ειδικά παιδοαναισθησιολογικά τμήματα. Οπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «κατά την χορήγηση καταστολής απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, διότι τα όρια μεταξύ των διαφόρων σταδίων καταστολής είναι δυσδιάκριτα και εύκολα μπορούμε να μεταπηδήσουμε από το ένα στάδιο στο άλλο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA