Μενού
apergia
Απεργία | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται η χώρα σήμερα καθώς ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, στην οποία συμμετέχουν εργαζόμενοι από το σύνολο των κλάδων. Τα σημαντικότερα προβλήματα αναμένεται να παρατηρηθούν στην Αθήνα καθώς τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα τραβήξουν χειρόφρενο ενώ στο κέντρο της πρωτεύουσας θα πραγματοποιηθούν και οι απεργιακές κινητοποιήσεις.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, δεν θα ισχύει το μέτρο του δακτυλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η απόφαση πάρθηκε λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Με κοινή Απόφαση των Υπουργών Προστασίας τους Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, δεν θα ισχύσει για αύριο (σσ: σήμερα), Τετάρτη 6 Απριλίου 2022, ο Δακτύλιος στο Κέντρο της Αθήνας, λόγω της εξαγγελθείσας απεργίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», αναφέρει η ανακοίνωση.

Διαβάστε ακόμη: Απεργία 6 Απριλίου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας - Χωρίς Δακτύλιο την Τετάρτη

Πώς (δεν) θα κινηθούν τα ΜΜΜ - Τι θα ισχύσει με τα λεωφορεία

Οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία. Τα οδικά μέσα, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ καθώς για την έναρξη και τη λήξη της βάρδιας οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας.Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας των λεωφορείων αναμένεται περίπου από τις 9:30 έως 10:00 π.μ., ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν περίπου στις 20:00.

Κανονικά οι πτήσεις – Δεμένα τα καράβια

Κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις των εμπορικών αεροσκαφών, καθώς το δικαστήριο έκρινε παράνομη την 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, μετά από προσφυγή της Πολιτικής Αεροπορίας.

Αντίθετα, δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική.

Απεργία και στη Θεσσαλονίκη

Ο ΟΑΣΘ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για σήμερα Τετάρτη, 6 Απριλίου.   Οι λεωφορειακές γραμμές θα εκτελούνται με προσωπικό ασφαλείας.  Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ - Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Στάση εργασίας της ΕΣΗΕΑ – Που θα γίνουν συγκεντρώσεις

Τετράωρη στάση εργασίας από τις 12μμ έως τις 4μμ προκήρυξε και η ΕΣΗΕΑ διεκδικώντας μεταξύ άλλων, αύξηση των μισθών, μέσω συλλογικών συμβάσεων. Παρόντες στην απεργία δήλωσαν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες, τα δημόσια νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, νομαρχίες, δήμους και πολεοδομία.

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιήσουν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ την ίδια ώρα στις 11.00 θα πραγματοποιηθεί στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Το  Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 10:30 μπροστά στο ΕΚΘ.

Τα αιτήματα των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ

Η 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ γίνεται, όπως διαμηνύουν τα συνδικάτα, για την προστασία του εισοδήματος από τις ανατιμήσεις, αλλά και για τη λήξη πολέμου στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα αντιδρούν στο κύμα ακρίβειας που πλήττει τους πολίτες, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων.

«Η Κυβέρνηση εργαλειοποιεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφενός για να μεταθέσει τις δικές της ευθύνες στην ακρίβεια και στην απομείωση των μισθών των εργαζομένων, και αφετέρου για να συνεχίσει την αντεργατική και νεοφιλελεύθερη πολιτική της», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΑΔΕΔΥ, ενώ από την πλευρά της η ΓΣΕΕ λέει «Ο μισθός # δε φτάνει και ο λογαριασμός # δεν βγαίνει».

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17
  • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
  • Επαναφορά 13ου– 14ου μισθού
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA