Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι συνεχείς σεισμοί στη Θήβα με τους σεισμολόγους να είναι προβληματισμένοι και να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Όπως εξηγεί στην ΕΡΤ ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, «από τον Δεκέμβριο του 2020 έχει αρχίσει μια ασθενής σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή των Θηβών και μέχρι τώρα έχει δώσει 3.000 σεισμούς με μέγεθος έως 4,7 βαθμών Ρίχτερ».

Διαβάστε ακόμη: Ημαθία: Ερευνα της Αστυνομίας για τον άνδρα που βρέθηκε νεκρός κάτω από τις ράγες τρένου

Ο κ. Λέκκας ξεκαθαρίζει ότι είναι μία παρόμοια σεισμική ακολουθία όπως με το Αρκαλοχώρι όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το γεοτεκτονικό και σεισμοτεκτονικό πλαίσιο των Θηβών είναι τελείως διαφορετικό από την Κρήτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν οφείλει η μια κατάσταση να ακολουθήσει την άλλη.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ συνεχίζει: «Όμως με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία βλέπουμε, και αυτό είναι ένα πόρισμα δεκάδων επιστημόνων που δημοσίευσαν μία εργασία σε διεθνές περιοδικό, ότι στην περιοχή των Θηβών το 1914 εκδηλώθηκε ένας σεισμός των 6 βαθμών περίπου. Θεωρούμε ουσιαστικά οροφή αυτόν τον σεισμό με πολύ μικρή πιθανότητα να εκδηλωθεί, πολύ μικρή πιθανότητα αλλά πιθανή».

Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει έστω και αυτή η μικρή πιθανότητα σεισμού; «Προετοιμαζόμαστε», εξηγεί ο κ. Λέκκας, «στο μέτρο που μπορούμε να προετοιμαστούμε γιατί ένας σεισμός δεν μπορεί να σταματήσει όπως λόγου χάρη μία πυρκαγιά ή μια πλημμύρα». Ακόμη, όσο για το αν υπάρχει κάποιο άλλο σημείο που τον ανησυχεί ο κ. Λέκκας σχολιάζει: «Δεν με ανησυχεί κάποια συγκεκριμένη περιοχή αλλά ολόκληρος ο ελλαδικός χώρος. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή οπουδήποτε γίνει σεισμός να μπορούμε να επέμβουμε».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA