Μενού
  • Α-
  • Α+

Δέκα χρόνια ποινή κάθειρξης επιβλήθηκαν στον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη που καταδικάστηκαν για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, το Σεπτέμβριο του 2018, ενώ αναμένεται απόφαση επί της αναστολής της ποινής των δύο κατηγορούμενων. Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να μη χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του μεσίτη και του κοσμηματοπώλη. Ετσι ο πρώτος οδηγείται στη φυλακή ενώ ο δεύτερος λόγω ηλικίας θα εκτίσει την ποινή του κατ´ οίκον.

Το δικαστήριο επέβαλε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή της 10ους κάθειρξης στους δύο επιχειρηματίες, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία (σσ: παράλληλη αυτουργία, χωρίς συναπόφαση, αλλά με συνεκτέλεση) για τον θάνατο του 33χρονου ακτιβιστή.

Μάλιστα, με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, μέλη του ακροατηρίου φώναξαν συνθήματα για τον Ζακ Κωστόπουλο ενώ δεν έλειψαν και εντάσεις με τους συνηγόρους υπεράσπισης. Κατά την έξοδό της, η οικογένεια Κωστόπουλου εξέφρασε την αγανάκτησή της ως προς την ετυμηγορία. Ο πατέρας του Ζακ Κωστόπουλου υποστήριξε από την πλευρά του ότι: «Το κράτος δικαίου είναι ανέκδοτο» ενώ η γιαγιά του ανέφερε: «Έλεος. Περιμέναμε κάτι καλύτερο».

Νωρίτερα, το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι οι δύο άνδρες θα πρέπει να καταδικαστούν για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία. Δυο ένορκοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Παράλληλα, απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Για τους τέσσερις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη του 33χρονου λίγο πριν εκπνεύσει, το δικαστήριο τους έκρινε αθώους για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3) καθώς η πρόεδρος και δύο ένορκοι είχαν την άποψη πως θα πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

«Ντροπή σας ξεφτίλες»

Παρούσα στη δικαστική αίθουσα ήταν και η Μάγδα Φύσσα, δηλώνοντας την αλληλεγγύη της στην οικογένεια Κωστόπουλου ενώ με την εκφώνηση της απόφασης δημιουργήθηκε ένταση μέσα αλλά και έξω από την δικαστική αίθουσα. «Ντροπή, ξεφτίλες» ακούστηκε, με την οικογένεια Κωστόπουλου και τη Μάγδα Φύσσα να αντιδρούν στην απόφαση και την πρόεδρο να ζητά να περάσουν έξω αλλιώς θα υπάρξουν συλλήψεις για διατάραξη.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί των ελαφρυντικών και επί των ποινών. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος έχει εισηγηθεί να κριθούν ένοχοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά παραυτουργία και από κοινού ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, ενώ για τους αστυνομικούς έχει προτείνει να απαλλαγούν από τις κατηγορίες.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA