ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/05/2022 16:44

Candida auris: Τέσσερις νεκροί στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα - Αποκάλυψη από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου

Η αποκάλυψη της κυρίας Μαστοράκου έχει σοκάρει την τοπική κοινωνία, ενώ η κατάσταση πήρε διαστάσεις μετά τις αναφορές της και την επιβεβαίωση πως έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι από τον φονικό μύκητα Candida auris

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Candida auris: Τέσσερις νεκροί στην Πάτρα από τον φονικό μύκητα - Αποκάλυψη από την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου
(Πηγή: Shutterstock)
Ανάγνωση:

Τεράστια ανησυχία έχει προκαλέσει ο παθογόνος μύκητας Candida auris στα νοσοκομεία όλης της χώρας και ιδιαίτερα της Πάτρας, καθώς σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, υπάρχει αναφορά ότι είχαμε 3 έως 4 περιστατικά στα νοσοκομεία της πόλης, τα οποία έχουν οδηγήσει στο θάνατο. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από τα νοσοκομεία της περιοχής. Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, αλλά και στο STAR, η καθηγήτρια ανέφερε ότι είναι μια διαδικασία που απασχολεί τις επιτροπές λοιμώξεων των νοσοκομείων και ανησυχεί γιατί δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης.

Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Εδιωξαν την κοινωνική λειτουργό που είχε ερευνήσει την καταγγελία για την Τζωρτζίνα

Η αποκάλυψη της κυρίας Μαστοράκου έχει σοκάρει την τοπική κοινωνία, ενώ η κατάσταση πήρε διαστάσεις μετά τις αναφορές της και την επιβεβαίωση πως έχουν καταγραφεί 4 θάνατοι από τον φονικό μύκητα Candida auris, την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη που πλέον αποτελεί την νούμερο ένα ανησυχία των ειδικών. Επίσης, επεσήμανε ότι ο συγκεκριμένος μύκητας, αφορά κυρίως τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στη θεραπεία:

«Είναι ένας μύκητας, ο οποίος ουσιαστικά εντοπίζεται στις ΜΕΘ και προκαλεί σοβαρές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις σε άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα δηλαδή άτομα που έχουν χαμηλή άμυνα του οργανισμού διότι δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Επίσης, ένα άλλο στοιχείο που έχει εντοπιστεί είναι ότι είναι ανθεκτικός στη θεραπεία γιατί ναι μεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή αλλά δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στον συγκεκριμένο μύκητα και αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία».

Η Candida auris αποτελεί μύκητα που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη σε σοβαρά πάσχοντες ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Ο συγκεκριμένος μύκητας επιμολύνει τις επιφάνειες στο χώρο του νοσοκομείου και οι ασθενείς μπορεί να αποτελέσουν φορείς του παθογόνου κατόπιν αποικισμού του γαστρεντερικού συστήματός τους. Κατά συνέπεια, για την πρόληψη των λοιμώξεων από Candida auris αλλά και γενικότερα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, η κ. Μαστοράκου τόνισε:

«Ο μύκητας κάθεται επάνω στις επιφάνειες και πολλαπλασιάζεται, μέσα στους χώρους των νοσοκομείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και προκαλεί λοιμώξεις μέσα από αυτή τη διαδικασία. Βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η καθαριότητα και το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικές πρακτικές που πρέπει όλοι να τηρούμαι απαραίτητα κάθε μέρα. Γενικά, ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των χεριών είναι η μεγαλύτερη προστασία από αυτόν τον μύκητα».

Η ενδονοσοκομειακή λοίμωξη πλέον δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς, καθώς ο συγκεκριμένος μύκητας μπορεί να αποβεί θανατηφόρος, καθώς εμφανίζει μεγάλη ανθεκτικότητα στη θεραπεία. Ο μόνος τρόπος για να εμποδίσουμε τη διασπορά του, λέει η κυρία Μαστοράκου, είναι να τηρούμε όλα τα μέτρα υγιεινής. Όσον αφορά τα νοσοκομεία, θα πρέπει να γίνονται συχνές απολυμάνσεις.

Μάλιστα, κατέληξε στο ότι οι πολίτες δε χρειάζεται να πανικοβληθούν, καθώς πρόκειται για περίπτωση σπάνιου μύκητα, που αν βρεθεί, όμως, στον κατάλληλο χώρο με τους κατάλληλους ανθρώπους, μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος. «Ουσιαστικά, πληρώνουμε ό,τι κακό έχουμε κάνει στο περιβάλλον και ό,τι κακό έχουμε κάνει στην οικολογία του ίδιου μας του οργανισμού, με την αλόγιστη χρήση αντιμικροβιακών», ανέφερε στο star.gr η η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ». Εξήγησε επίσης, ότι ο μύκητας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
CANDIDA AURIS ΘΑΝΑΤΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ