ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/05/2022 11:43

Ψάρεμα μόνο με VMS για το συμιακό γαριδάκι

Ολα τα αλιευτικά (ειδικής αλιείας – συμιακό γαριδάκι) που ψαρεύουν την περίοδο που επιτρέπεται από Μάιο μέχρι τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχουν το δορυφορικό σύστημα εντοπισμού VMS (Vessel Monitoring System) - «VMS ναι, χρειάζεται έλεγχος της αλιείας αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι σε άλλα αλιευτικά εργαλεία όπως τα ολοθούρια υπάρχει μεγάλη έκθεση σε παράνομη αλιεία»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Ψάρεμα μόνο με VMS για το συμιακό γαριδάκι
Πηγή: Shutterstock
Ανάγνωση:

Το συμιακό γαριδάκι είναι ένα από τέσσερα είδη γαρίδας που κυκλοφορούν στις ελληνικές θάλασσες. Πλέον για το ψάρεμα του είναι υποχρεωτική η χρήση δορυφορικού συστήματος εντοπισμού (VMS) από τους ψαράδες, στα πλαίσια της καταπολέμησης της υπεραλίευσης.

Διαβάστε ακόμη: Κηφισιά: Αγριο ξύλο μεταξύ ανήλικων κοριτσιών μπροστά στα μάτια πλήθους

Ολα τα αλιευτικά (ειδικής αλιείας – συμιακό γαριδάκι) που ψαρεύουν την περίοδο που επιτρέπεται από Μάιο μέχρι τέλη Αυγούστου θα πρέπει να έχουν το δορυφορικό σύστημα εντοπισμού VMS (Vessel Monitoring System), σύμφωνα με το STAR. Το σύστημα δίνει σήμα για το που βρίσκεται το αλιευτικό και σε ενδεχόμενο έλεγχο από το Λιμενικό καταδεικνύει αν υπάρχουν οι απαιτούμενες ποσοστώσεις των αλιευμάτων. Οπως αναφέρει σχετικά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το συγκεκριμένο μέτρο πάρθηκε για την αποτροπή της υπεραλίευσης.

Video Loading...

«Το VMS είναι απαραίτητο εργαλείο αυτή τη στιγμή για τη διαχείριση των αποθεμάτων με την προϋπόθεση ότι δεν είναι διακοσμητικό» δήλωσε ο καθηγητής Αλιευτικής Βιολογίας στο ΑΠΘ Αθανάσιος Τσικλήρας. «Να μπει το VMS και για το συμιακό γαριδάκι, να γίνεται έλεγχος από το Λιμενικό» λέει ο ψαράς Γιώργος Κυρίμης. «Η τοποθέτηση του VMS στα σκάφη μας επιτρέπει τον έλεγχο από τις υπηρεσίες ώστε να μην ξεπερνάμε τα 150 κομμάτια» σημείωσε ο ψαράς Σωτήρης Λαμπαδαρίδης.

Ολοθούρια: Ο «θησαυρός» των ελληνικών θαλασσών

«VMS ναι, χρειάζεται έλεγχος της αλιείας αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι σε άλλα αλιευτικά εργαλεία όπως τα ολοθούρια υπάρχει μεγάλη έκθεση σε παράνομη αλιεία», ανέφερε η υδροβιολόγος και διευθύντρια του ινστιτούτου ερευνών «Αρχιπέλαγος» Αναστασία Μήλιου. Τα ολοθούρια ή «αγγούρια της θάλασσας» όπως τα λένε οι ψαράδες, χαρακτηρίζονται ως δολώματα από τον ελληνικό οργανισμό τροφίμων όμως οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως έχουν αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες ενώ γίνονται ανάρπαστα σε Κίνα και Ιαπωνία ως εκλεκτό έδεσμα.

Οσο για το συμιακό γαριδάκι, είναι ένα από τα τέσσερα είδη γαρίδας στις ελληνικές θάλασσες μαζί με την κόκκινη (7-8 εκατοστά), τη γάμπαρη (15 εκατοστά) και την έντονα κόκκινη γαρίδα (13 εκατοστά). Το συμιακό γαριδάκι το συναντάμε στα παράλια της Σύμης, ιδιαιτέρως τα βόρεια, αλλά και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου και της Μεσογείου. Η ονομασία συμιακό γαριδάκι επικράτησε επειδή οι κάτοικοι της Σύμης ήταν η πρώτη που έφεραν το συγκεκριμένο είδος γαρίδας στο εμπόριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΨΑΡΕΜΑ ΛΙΜΕΝΙΚΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ