Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκε μετά από σχεδόν 8 ώρες η μαραθώνια κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου στις αστυνομικές αρχές γύρω από την υπόθεση των νεκρών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ρωτήθηκε για την ημέρα θανάτου της 6 μηνών Ίριδας στο σπίτι της οδού Μπιζανίου στην Πάτρα, καθώς βρισκόταν και η ίδια εκεί, μαζί με την 33χρονη αδελφή της, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Διαβάστε ακόμη: Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Ερχεται πειθαρχικός έλεγχος των ιατροδικαστών για Μαλένα και Ιριδα

Συγκεκριμένα, της ζήτησαν να περιγράψει λεπτό προς λεπτό, με κάθε λεπτομέρεια, την ημέρα αυτή, καθώς και να αποσαφηνίσει την ώρα κατά την οποία βρήκε το μωρό αναίσθητο και ειδοποίησε την αδελφή της, αλλά και λεπτομέρειες για το πότε ειδοποιήθηκε ο Μάνος Δασκαλάκης και το ΕΚΑΒ.

Επιπλέον, πολλές ερωτήσεις τής τέθηκαν και για την σχέση του ζευγαριού και τις εντάσεις που υπήρχαν μεταξύ τους, σύμφωνα και με τα όσα κατέθεσε ο Μάνος Δασκαλάκης στις Αρχές, αλλά και όσα έχει υποστηρίξει η κατηγορούμενη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Για 8 ώρες απαντούσε σε όλα

H Δήμητρα Πισπιρίγκου κλήθηκε για ένορκη κατάθεση στους αξιωματικούς του τμήματος Ανθρωποκτονιών με την ιδιότητα της μάρτυρος. Η κατάθεση ξεκίνησε λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αδερφή της κατηγορούμενης μητέρας ήταν συνεργάσιμη και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των αστυνομικών. Δέχθηκε ερωτήσεις και απάντησε για τη συμβίωση του ζευγαριού καθώς και για τα περιστατικά που διερευνούν οι Αρχές και συγκεκριμένα για τον θάνατο του βρέφους.

Η ανάκριση εστίασε στις προηγούμενες καταθέσεις της, στις οποίες φαίνεται να είχε υποπέσει σε αντιφάσεις. Οι ερωτήσεις που της τέθηκαν αφορούν την ώρα που βρέθηκε το άψυχο σώμα του παιδιού αλλά και το αν η μικρή αδελφή του βρισκόταν ή όχι στο δωμάτιο. Η αδελφή της κατηγορουμένης αποτελεί πρόσωπο-κλειδί για την υπόθεση, καθώς φαίνεται να ήταν η μόνη που βρισκόταν στο δωμάτιο όταν διαπιστώθηκε ο θάνατος του μωρού.

Τελευταία κατάθεση από Ρούλα και... δικογραφία

Αφότου καταθέσει εκ νέου και η κατηγορούμενη μητέρα, η δικογραφία μαζί με το ιατροδικαστικό πόρισμα θα αποσταλούν στους αρμόδιους εισαγγελείς, οπότε και θα αποφασιστεί το ενδεχόμενο να ασκηθούν νέες διώξεις που είναι πολύ πιθανό να αφορούν και άλλα πρόσωπα.

Τις εξελίξεις πυροδότησε το ιατροδικαστικό πόρισμα για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών της οικογένειας από την Πάτρα το οποίο αποκαλύπτει πως ο θάνατος των δύο κοριτσιών οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια μέσω βίαιου μηχανισμού θανάτου. Η 33χρονη μητέρα, που είναι ήδη προφυλακισμένη για τον θάνατο της μεγαλύτερης κόρης της, αμφισβητεί τα ευρήματα του πορίσματος.

Δασκαλάκης: «Συνειδητοποιώ ότι σκότωσε και τα 3 παιδιά»

Εξάλλου, το ιατροδικαστικό πόρισμα των Καρακούκη - Καλόγρηα έχει προκαλέσει «χιονοστιβάδα» καθώς έκρινε πως οι θάνατοι Μαλένας και Ιριδας οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια. Η εν λόγω γνωμάτευση «άναψε φωτιές» με τον Μάνο Δασκαλάκη να αναφέρει πως το... περίμενε! Μάλιστα είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πως «...αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι η Ρούλα δολοφόνησε και τα τρία μας παιδιά», ανακρούοντας πρύμναν ουσιαστικά από την πρόσφατη κατάθεσή του όπου ανέφερε πως εξακολουθούσε να πιστεύει πως η Ρούλα Πισπιρίγκου δεν έχει σκοτώσει Μαλένα και Ιριδα.

Χαρακτηριστικά, ο Μάνος Δασκαλάκης, ανέφερε πως δεν αιφνιδιάστηκε από το πόρισμα, ενώ δήλωσε έτοιμος να στηρίξει και την υποστήριξη κατηγορίας. Αναλυτικά τα όσα είπε: «Κεραυνοβολήθηκα για δεύτερη φορά, αλλά δεν αιφνιδιάστηκα γιατί πλέον με όλα αυτά που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν το περίμενα. Αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι η γυναίκα μου δολοφόνησε και τα τρία μας παιδιά, αλλά δε θέλω να πω κάτι άλλο τώρα. Να σχηματιστεί πρώτα δικογραφία, να πάρω αντίγραφο και μετά θα τοποθετηθώ. Θα δηλώσω ξανά υποστήριξη κατηγορίας. Δεν αμφισβητώ το πόρισμα Καρακούκη – Καλόγρηα. Θεωρώ ότι έχει γίνει ενδελεχής έρευνα».

«Αρχίζει να καταρρέει η Πισπιρίγκου»

Την ίδια ώρα, η Ρούλα Πισπιρίγκου, εξακολουθεί να επιμένει στην αθωότητά της, με τον συνήγορό της, Κωνσταντίνο Ζάρδα να δηλώνει στο Mega πως η 33χρονη κατηγορούμενη επιμένει πως δεν έχει καμία σχέση με κανέναν θάνατο από τα τρία της παιδιά. «Την επισκέφτηκα σήμερα. Μου είπε ότι δεν έχει σκεφτεί καν ποτέ να βλάψει οποιοδήποτε από τα παιδιά της γιατί τα αγαπούσε ως μάνα και τα λάτρευε. Αυτό λέει από την πρώτη στιγμή, αυτό λέει και τώρα». Όπως αποκαλύπτει ο ένας από τους δικηγόρους της 33χρονης, η Ρούλα Πισπιρίγκου έχει πληροφορηθεί για το πόρισμα του θανάτου της Ιριδας και της Μαλένας. «Έχει ακούσει για το πόρισμα. Αναμένουμε να το λάβουμε και να το μελετήσουμε. Έχει εκπλαγεί πάρα πολύ δυσάρεστα. Δεν ήθελε να πιστέψει και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα επαληθεύονταν οι φήμες για ανθρώπινη παρέμβαση στον θάνατο των παιδιών της».

Ο κ. Ζάρδας τόνισε ότι μόλις η πλευρά της κατηγορούμενης λάβει το πόρισμα των ιατροδικαστών, θα κινηθεί αναλόγως. «Όταν λάβουμε το πόρισμα στα χέρια μας ολοκληρωμένο, θα το δώσουμε σε ειδικούς επιστήμονες να μας πουν τη γνώμη τους. Αν μας πουν ότι το πόρισμα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, δεν έχει κενά, είναι απολύτως σωστό και επιδέχεται παρά μόνο μιας ερμηνείας και είναι 100% ότι υπάρχει ανθρωποκτονία, θα κινηθούμε αναλόγως». Όσον αφορά την ίδια την κατηγορούμενη, ο δικηγόρος της σημειώνει: «Διατηρεί μια εσωτερική δύναμη που την κάνει να στέκεται στα πόδια της αλλά αρχίζει κάπως να καταρρέει ψυχοσυναισθηματικά. Αισθάνεται ότι υφίσταται μια τεράστια αδικία που δεν μπορεί πλέον να σηκώσει. Περίμενε ότι εντός ολίγων ημερών θα ήταν έτοιμο το αίτημα αποφυλάκισης».

Πειθαρχικός έλεγχος ιατροδικαστών

Στο μεταξύ, με παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, θα ζητηθεί πειθαρχικός έλεγχος των ιατροδικαστών Χριστίνας Τσάκωνα και Αγγελικής Τσόλια που διερεύνησαν πρώτοι τις αιτίες θανάτου της Μαλένας και της Ιριδας, με στόχο να ελεγχθεί η ορθότητα των αναφορών και των εκθέσεων των δύο ιατροδικαστών. Οι ιατροδικαστές Καρακούκης και Καλόγρηας μελετώντας το φωτογραφικό υλικό, τους ιατρικούς φακέλους των δύο παιδιών, τις νέες τοξικολογικές εξετάσεις και τις εκθέσεις θανάτου που συνέταξαν οι ιατροδικαστές Τσιόλα και Τσάκωνα οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι τα δύο παιδιά δεν έφυγαν από τη ζωή από παθολογικά αίτια αλλά ότι ο θάνατος τους οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια και ήταν ασφυκτικός.

Η έρευνα, που αναμένεται να παραγγείλει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, θα διενεργηθεί, (όπως ορίζει ο νόμος 3772/2009 /άρθρο 6.), από τον επικεφαλής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ιατροδικαστή Νίκο Καρακούκη. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιάρας σε δηλώσεις του τον περασμένο Απρίλιο, είχε πει ότι είχε επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών κ. Καρακούκη αναφέροντας ότι «του ζήτησα να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο για το αν έγιναν όλα σωστά, δεν μπορεί κανείς να ζητά πειθαρχική διαδικασία, όταν δεν έχει απόδειξη για κάτι που δεν έχει γίνει σωστά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA