Μενού
  • Α-
  • Α+

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού με βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα θα έχουμε σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ενώ αναμένεται και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ και είναι σε ισχύ από σήμερα, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα - Ξημερώματα «χτύπησε» και την Αθήνα – Τι θα γίνει τις επόμενες ώρες

Η κακοκαιρία «χτύπησε» από τα ξημερώματα και την Αττική, με τις βροχοπτώσεις να αναμένεται να εξαπλωθούν σε όλο τον νομό τις επόμενες ώρες. Από αργά το βράδυ της Παρασκευής (8/7) τα φαινόμενα επεκτάθηκαν στην ανατολική Μακεδονία, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια. Από χθες το μεσημέρι η κακοκαιρία είχε πλήξει  την  Κεντρική Μακεδονία  και μέχρι  αργά  το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία είχε δεχθεί πάνω από  340 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Κιλκίς.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Δύσκολη η σημερινή ημέρα

Ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε πως τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να απασχολούν και την Εύβοια, τη Βοιωτία αλλά και την Αττική, όπου αναμένονται έντονες βροχές και καταιγίδες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε καταστροφικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες! Τέλος, υπογράμμισε πως το κύμα κακοκαιρίας θα αρχίσει να αποχωρεί από την Κυριακή και από τη νέα εβδομάδα προβλέπονται πιο συμβατές με την εποχή καιρικές συνθήκες.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

https://embed.windy.com/embed2.html?lat=37.910&lon=22.961&detailLat=37.910&detailLon=22.961&width=650&height=450&zoom=6&level=surface&overlay=rain&product=ecmwf&menu=&message=&marker=&calendar=now&pressure=&type=map&location=coordinates&detail=&metricWind=default&metricTemp=default&radarRange=-1

Μεγάλος όγκος του νερού

Σε ανάρτησή του, ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης σε βίντεο «αποτυπώνει» με χρονικό βήμα τριώρου τον όγκο νερού που αναμένεται να πέσει σε περιοχές της χώρας μας μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής. Στο πάνω μέρος του χάρτη υπάρχει η ένδειξη για την ημέρα και την ώρα όπου ισχύει η πρόγνωση και στο κάτω μέρος του χάρτη η χρωματική κλίμακα σε χιλιοστά. Τονίζεται ότι 1 χιλιοστό αντιστοιχεί σε χίλια λίτρα νερού ή έναν τόνο ανά στρέμμα.

Εντυπωσιακό για την εποχή ότι βλέπουμε σε αρκετές περιοχές να τερματίζει η κλίμακα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν περιοχές όπου θα δούμε ενδεχομένως και πάνω από 70 τόνους νερού ανά στρέμμα! Οι τιμές αυτές οδηγούν σε εξαιρετικά επικίνδυνες καταστάσεις λόγω πλημμυρών ή και καταστροφών από χαλάζι κτλ.

Ο καιρός σήμερα

Για σήμερα, Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς θα είναι τοπικά έντονα και επίμονα. Οι καταιγίδες στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Δυτική Στερεά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Στα υπόλοιπα τμήματα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Κρήτη. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν τοπικά στα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 11 έως 31, στην Ήπειρο από 10 έως 30 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 11 έως 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 27-28 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 19 έως 28-29, στην Κρήτη από 15 έως 30-32 και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 32-33. Βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο και έως 4-5 και τοπικά έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περιμένουμε βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 28 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 25 βαθμούς.

Ξαφνική νεροποντή «έπνιξε» χθες τη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τις περισσότερες κλήσεις, τουλάχιστον 160, και επενέβη για 28 αντλήσεις υδάτων και πέντε κοπές δέντρων, ενώ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης,  δέντρο έπεσε σε διερχόμενο ΙΧ, στο ύψος του Καυτανζογλείου, χωρίς να σημειωθεί τραυματισμός. Λόγω της βροχής και της συγκέντρωσης υδάτων δημιουργήθηκαν προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, σε αρκετούς δρόμους, μεταξύ άλλων, στην Περιφερειακή Οδό, στην Θεσσαλονίκης -Μουδανίων και στην ανατολική είσοδο της πόλης, στη γέφυρα Βούλγαρη.

Διακοπές ρεύματος παρουσιάστηκαν στο Κιλκίς, ενώ βροχόπτωση σημειώθηκε και στη Χαλκδική.

Λάρισα: Κεραυνός τρύπησε τη στέγη και έβαλε φωτιά σε σπίτι - Σοβαρές υλικές ζημιές

Ηκακοκαιρία που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας «χτύπησε» και τη Λάρισα, όπου σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε αρκετές περιοχές της πόλης από την «πνίγηκε» από την έντονη βροχόπτωση ενώ παράλληλα η θεσσαλική πόλη ήρθε αντιμέτωπη με κεραυνούς και χαλαζοπτώσεις!

Σύμφωνα με το eleftheria.gr οι ένοικοι βρισκόντουσαν εκείνη την στιγμή μέσα στο σπίτι αλλά ευτυχώς κατάφεραν να βγουν εγκαίρως και έτσι η ζωή τους δε διέτρεξε κανέναν κίνδυνο. Πυροσβεστικές δυνάμεις της Λάρισας επιχείρησαν άμεσα για την κατάσβεση της φωτιάς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA