Μενού
  • Α-
  • Α+

Τι και αν διανύουμε ήδη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου; Ο καιρός «τρελάθηκε» και θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο παρά καλοκαίρι. Η ραγδαία επιδείνωση για την οποία προειδοποιούσαν τις προηγούμενες ημέρες οι μετεωρολόγοι ξεκίνησε από χθες να επηρεάζει μεγάλα τμήματα της χώρας με βροχές και καταιγίδες αλλά και την πτώση της θερμοκρασίας να είναι αισθητή! Τα ξημερώματα του Σαββάτου έπληξε και την Αθήνα με μια δυνατή νεροποντή που κράτησε περίπου μισή ώρα!

Η κακοκαιρία είχε δείξει από νωρίς χθες τα «δόντια» της. Μια ξαφνική νεροποντή δημιούργησε πολλά προβλήματα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε περιοχές νοτιότερα όπως η Λάρισα (όπου, μάλιστα, ένας κεραυνός άνοιξε μια μεγάλη τρύπα στην οροφή ενός σπιτιού) και η Καρδίτσα.

Διαβάστε ακόμη: Σε ισχύ το έκτακτο δελτιο της ΕΜΥ: Ερχονται βροχές στην Αττική

Ενδεικτικό της ραγδαιότητα των φαινομένων ήταν πως η πυροσβεστική στην Κεντρική Μακεδονία δέχθηκε πάνω από 340 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Κιλκίς! Μόνο Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τις περισσότερες κλήσεις, τουλάχιστον 160, και επενέβη για 28 αντλήσεις υδάτων και πέντε κοπές δέντρων. Η κακοκαιρία επηρέασε και την Εύβοια, όπου λόγω πτώσης κεραυνών προκλήθηκαν πυρκαγιές. Το μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης έχει καταγραφεί στον μετεωρολογικό σταθμό του Κιλκίς και ήταν ίσο με 72 mm!

Αυτά έγιναν χθες. Η εικόνα αναμένεται να γίνει χειρότερη σήμερα. Ο μετεωρολόγος του Open Κλέαρχος Μαρουσάκης τόνισε πως τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να απασχολούν και την Εύβοια, τη Βοιωτία αλλά και την Αττική, όπου αναμένονται έντονες βροχές και καταιγίδες. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε καταστροφικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες! Τέλος, υπογράμμισε πως το κύμα κακοκαιρίας θα αρχίσει να αποχωρεί από την Κυριακή και από τη νέα εβδομάδα προβλέπονται πιο συμβατές με την εποχή καιρικές συνθήκες.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Για σήμερα, Σάββατο 9 Ιουλίου 2022, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα σε τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς θα είναι τοπικά έντονα και επίμονα. Οι καταιγίδες στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Δυτική Στερεά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Στα υπόλοιπα τμήματα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Κρήτη. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν τοπικά στα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 11 έως 31, στην Ήπειρο από 10 έως 30 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 11 έως 25 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 31, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 27-28 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 19 έως 28-29, στην Κρήτη από 15 έως 30-32 και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 32-33. Βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο και έως 4-5 και τοπικά έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περιμένουμε βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 28 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα μετά τις απογευματινές ώρες σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 25 βαθμούς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA