ΚΟΙΝΩΝΙΑ
14/07/2022 09:26

Πανσέληνος του ελαφιού: Μοναδικές εικόνες από το ολόγιομο φεγγάρι

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από τη χθεσινοβραδινή υπερπανσέληνο που φώτισε τον νυχτερινό ουρανό, με το «Φεγγάρι του Ελαφιού» να είναι η μεγαλύτερη πανσέληνος για φέτος

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Πανσέληνος του ελαφιού: Μοναδικές εικόνες από το ολόγιομο φεγγάρι
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Ελαμψε ο νυχτερινός ουρανός χθες, Τετάρτη (13/7), με την πανσέληνο του Ιουλίου να χαρίζει μαγικές εικόνες, καθώς επρόκειτο για τη μεγαλύτερη υπερπανσέληνο για το 2022. Η πανσέληνος του Ιουλίου, το Φεγγάρι του Ελαφιού, είναι και η τρίτη από τις τέσσερις πανσελήνους που θα λάβουν χώρα για το 2022, με την τέταρτη και τελευταία να αναμένεται να δούμε τον Αύγουστο.

Video Loading...

Το περιοδικό «Almanac» ανέφερε ότι η υπερπανσέληνος του Ιουλίου είναι η μεγαλύτερη και η φωτεινότερη για ολόκληρο το 2022, καθώς η Σελήνη θα πλησιάσει περισσότερο από ποτέ για φέτος τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.418 χιλιομέτρων στο περίγειό της. Μάλιστα, η υπερπανσέληνος που παρακολουθήσαμε χθες ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού» και, όπως ανέφερε το περιοδικό «Space», η φωτεινότητά του κορυφώθηκε περίπου στις 21:37 μ.μ.

Πηγή: Eurokinissi

Η φωτεινότητα αυτής της υπερπανσελήνου αγγίζει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» φαίνεται κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο. Σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές η διαφορά στο μέγεθος και τη λαμπρότητα μιας υπερπανσελήνου δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, εντούτοις ο οργανισμός «Sky and Telescope» εξηγεί ότι ίσως η υπερπανσέληνος να φαίνεται μεγαλύτερη απ’ ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος.

Πηγή: Eurokinissi

Η εν λόγω πανσέληνος έχει και άλλες ονομασίες όπως «Πανσέληνος του Κεραυνού» «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου», όμως η επικρατέστερη είναι η «Πανσέληνος του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα νέα κέρατα των αρσενικών ελαφιών άρχιζαν να βγαίνουν από το μέτωπό τους «καλυμμένα» με βελούδινo και απαλό τρίχωμα.

Πηγή: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ ΦΕΓΓΑΡΙ ΕΛΑΦΙ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ