Μενού
  • Α-
  • Α+

Την απαγόρευση κυκλοφορίας αγροτικών οχημάτων και πεζών στις αγροτικές περιοχές των κοινοτήτων Αντιφιλίππων και Παλαιοχωρίου ανακοίνωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης. Στο σημείο της συντριβής του Antonov αναμένεται ειδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής - Βιολογικής - Χημικής Αμυνας 14 ατόμων ο οποίος διερευνά αν ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος εξαιτίας του φορτίου πυρομαχικών που είχε το αεροσκάφος. Το πρώτο πόρισμα για την λευκή σκόνη που εντοπίστηκε στο σημείο αναμένεται το μεσημέρι της Κυριακής (17/7).

Διαβάστε ακόμη: Συντριβή Antonov: Η Σερβία επιβεβαιώνει για το φορτίο - Πυρομαχικά που πήγαιναν στο Μπαγκλαντές

Η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας ελήφθη προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα από τα συντρίμμια του αεροσκάφους που έχουν εκτοξευθεί σε ακτίνα πολλών μέτρων. Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει αυτή η απαγόρευση, καθώς ακόμα δεν είναι γνωστός ούτε ο ακριβής αριθμός των μερών του αεροσκάφους που βρίσκονται διάσπαρτα στις αγροτικές εκτάσεις ούτε, όμως, και η επικινδυνότητα του φορτίου που μετέφερε.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο του Πυροσβεστικού Σώματος Μάριο Αποστολίδη, επικεφαλής της επιχειρησιακής ομάδας, «άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας με ειδικό εξοπλισμό και όργανα μέτρησης προσέγγισαν το σημείο της πρόσκρουσης του αεροσκάφους και είδαν από κοντά την άτρακτο και άλλα μέρη του διασκορπισμένα μέσα στα χωράφια». 

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι από την επιτόπια έρευνα «διαπιστώθηκε αστάθεια στο πεδίο καθώς υπάρχουν καπνοί και έντονη θερμότητα αλλά και μια άσπρη ουσία άγνωστης προέλευσης, ωστόσο τα όργανα μέτρησης δεν κατέδειξαν κάτι ανησυχητικό». Στο σημείο επιχειρούν 13 άνδρες της ΕΜΑΚ και 26 πυροσβέστες. Μέρη του Antonov είναι διάσπαρτα σε χωράφια και σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, πρώτα θα διαπιστωθεί αν ο χώρος είναι απόλυτα ασφαλής και στη συνέχεια θα γίνει εκτεταμένη επιχείρηση για την ανεύρεση του πληρώματος από την ΕΜΑΚ. Μένει να γίνει η ανάλυση από τον λόχο βιολογικής άμυνας προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί η ΕΜΑΚ να προσεγγίσει το σημείο. 

Το Antonov πετούσε και καιγόταν 

Το μοιραίο αεροσκάφος ήταν ουκρανικό και άνηκε στην εταιρεία Meridian. Είχε απογειωθεί με 8 άτομα πλήρωμα το απόγευμα του Σαββάτου (16/6) από την Νις της Σερβίας με κατεύθυνση το Μπαγκλαντές. Ενώ ήταν σε πτήση εμφάνισε μηχανική βλάβη στον FIR Αθηνών και ο πιλότος ζήτησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Αρχικά ο πιλότος είπε πως είχε πιάσει φωτιά ένας κινητήρας και φαίνεται πως εν τέλει χάθηκαν και οι τέσσερις με αποτέλεσμα να «λαμπαδιάσει» το αεροσκάφος και να ξεκινήσει η μοιραία πτώση, όπως φαίνεται και σε βίντεο κατοίκων της περιοχής. Στην συντριβή έχασαν τη ζωή τους και οι 8 επιβαίνοντες. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Την ώρα που το Antonov πετούσε κοντά στο όρος Αθως ο πιλότος έκανε μία στροφή 180 μοιρών με κατεύθυνση τη Χρυσούπολη, σε μία ύστατη προσπάθεια να προσεγγίσει το αεροδρόμιο. Ωστόσο δεν τα κατάφερε και στις 22:48 εξέπεμψε σήμα κινδύνου στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου της Χρυσούπολης. Εν τέλει το Antonov χάθηκε από τα ραντάρ και έπεσε φλεγόμενο στο έδαφος. Τα πυρομαχικά που μετέφερε το αεροσκάφος είχαν σαν αποτέλεσμα μετά τη συντριβή να ακολουθήσει μεγάλη πυρκαγιά και εκρήξεις.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA