Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας για τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην Πεντέλη, ανέφερε ότι υπάρχει τεράστια κινητοποίηση από την Πυροσβεστική, ενώ απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν σοβαρό λόγο να μην κατευθύνονται προς την περιοχή.

Επίσης, τόνισε ότι θα δοθεί μεγάλη μάχη για την κατάσβεση και όλοι πρέπει να είναι σε επιφυλακή για οποιαδήποτε μορφή εκκένωσης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «η μάχη πρέπει να δοθεί όσο είναι ακόμα μέρα», ενώ επισήμανε πως το πύρινο μέτωπο μαίνεται σε περιοχή που πριν τρία χρόνια είχε πραγματοποιηθεί αναδάσωση.

Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

«Εχθρός» των πυροσβεστών είναι ο ισχυρός άνεμος που πνέει στην περιοχή με τις ριπές να φτάνουν κατά περιοχές και τα 8 μποφόρ. Ενημέρωση εξέδωσε και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αναφορικά με τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες που αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ώρες, στην οποία αναφέρεται:

«Στην ευρύτερη περιοχή και με βάση μετρήσεις από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr πνέουν Β/ΒΑ άνεμοι με μέσες εντάσεις που φτάνουν τα 5-6 μποφόρ και ριπές που προσεγγίζουν τα 50-60 km/h. Με βάση την ανάλυση των τελευταίων διαθέσιμων προγνωστικών δεδομένων και για τις αμέσως επόμενες ώρες (19.07 18:00 -  20.07 04:00/05:00) περιμένουμε μικρή εξασθένιση των ισχυρών ανέμων και ανάκαμψη της υγρασίας της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης σε επίπεδα μεγαλύτερα του 10 %, βελτιώνοντας έτσι τις δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες που τώρα επικρατούν. 

Ωστόσο, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν εκ νέου από τις πρώτες πρωινές ώρες 04:00/05:00 (Τετάρτη 20.07.2022), οπότε και περιμένουμε εκ νέου ενίσχυση της έντασης των ανέμων και αύξηση της ευφλεκτότητας της νεκρής καύσιμης ύλης έως και τις μεσημβρινές ώρες της Τετάρτης 20.07.2022. Λόγω των μεγάλων εντάσεων του ανέμου και των ισχυρών ριπών, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών), ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο.  Η εικόνα παρακάτω δείχνει την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA