Μενού
  • Α-
  • Α+

Το μέγεθος της τεράστιας καταστροφικής πυρκαγιάς στην Πεντέλη που άρχισε το απόγευμα της Τρίτης (19/7) και άφησε πίσω της καμένα σπίτια, αυτοκίνητα αλλά και χιλιάδες στρέμματα γης,  καταγράφει η τελευταία εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Με βάση εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 9 την Τετάρτη 20.07.2022 στις 12:05 τοπική ώρα, την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η νεότερη εκτίμηση για την έκταση που επηρέασε η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης είναι περίπου 20.350 στρέμματα.

Διαβάστε ακόμη: Καιρός: Στα 8 μποφόρ οι βοριάδες την Πέμπτη - Μέχρι τους 37 η θερμοκρασία

*Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus. 

Φωτιά τώρα: Χωρίς ενεργά μέτωπα σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα - Σε ετοιμότητα λόγω των ανέμων την Πέμπτη

Σε επιφυλακή βρίσκονταν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο των αναζωπυρώσεων τόσο στην Πεντέλη όσο και στις φωτιές που ξέσπασαν σε Μέγαρα και Σαλαμίνα. Αυτή την ώρα σε καμία από τις περιοχές που δοκιμάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο με τους πυροσβέστες να ελέγχουν κάποιες μικρές εστίες που συνεχίζουν να καίνε. Μάλιστα ήδη με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και πάλι να ενεργούν τα εναέρια μέσα με στόχο να σβήσουν τα «καντηλάκια» που συνεχίζουν τα υπάρχουν.

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται και σήμερα σε όλη την Ελλάδα και αποτελούν κίνδυνο είτε για αναζωπυρώσεις είτε για νέες εστίες. Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα τις θερμές ώρες της ημέρας έως 8 μποφόρ.

Το ίδιο ισχύει και με τη φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Χίο και συγκεκριμένα στα Πυργιά των Καρδαμύλων. Η επέμβαση ήταν άμεση και παρά τους θυελλώδεις ανέμους οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν τελικά να τη σβήσουν.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για τέσσερις περιφέρειες της χώρας

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, για τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr). Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σήμερα για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Φωτιά στην Πεντέλη: Τι έδειξαν οι αυτοψίες

Εξάλλου από το μεσημέρι της Τετάρτης άρχισαν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από τα αρμόδια Υπουργεία στις κατοικίες και τα κτήρια που επλήγησαν από τη φωτιά. Στόχος είναι στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας. Συνολικά ελέγχθησαν 30 σπίτια και από αυτά, τα 19 Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν. Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί. Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA