ΚΟΙΝΩΝΙΑ
22/07/2022 15:00

Καλάβρυτα: Πέθανε η Γιώτα Κολλιοπούλου - Εχασε την οικογένειά της στο Ολοκαύτωμα

Την τελευταία της πνοή άφησε η Γιώτα Κολλιοπούλου - Κωνσταντοπούλου πρωτεργάτρια του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων, που έχασε τον πατέρα και τα αδέρφια της κατά τη διάρκεια της γερμανικής θηριωδίας τον Δεκέμβριο του 1943

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Καλάβρυτα: Πέθανε η Γιώτα Κολλιοπούλου - Εχασε την οικογένειά της στο Ολοκαύτωμα
Πηγή: eurokinissi, youtube
Ανάγνωση:

Την τελευταία της πνοή άφησε η Γιώτα Κολλιοπούλου - Κωνσταντοπούλου πρωτεργάτρια του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων, που έχασε τον πατέρα και τα αδέρφια της κατά τη διάρκεια της γερμανικής θηριωδίας τον Δεκέμβριο του 1943.

Διαβάστε ακόμη: Shonka Dukureh: Νεκρή η ηθοποιός και τραγουδίστρια της ταινίας Elvis - Τη βρήκε το παιδί της

Η Γιώτα Κωνσταντοπούλου - Κολλιοπούλου ήταν 13 ετών όταν έγινε το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα στις 13 Δεκεμβρίου του 1943 και βρέθηκε κλεισμένη μαζί με τη μητέρα της στο σχολείο όπου οι κάτοικοι γλίτωσαν τελευταία στιγμή από την πυρκαγιά. Είχε ταυτιστεί με το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα και είχε εργαστεί για την ανάδειξή του παγκοσμίως. Η Γιώτα Κωνσταντοπούλου είχε ταξιδέψει και είχε ερευνήσει αρχεία πολλών ξένων χωρών ακόμη και της Γερμανίας, ενώ είχε συλλέξει το μεγαλύτερο τμήμα από το υλικό που σήμερα εκτίθεται στο μουσείο.

Σύμφωνα με το kalavrytanews.com, η Γιώτα Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε το 1931 στα Καλάβρυτα και στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όταν ήταν 13 ετών, βρέθηκε μέσα στο σχολείο μαζί με τα γυναικόπαιδα. Εκείνη την αποφράδα ημέρα οι Γερμανοί στρατιώτες συγκέντρωσαν όλους τους άρρενες κατοίκους της πόλης από 15 έως 65 ετών στον λόφο του Καπή και τους εκτέλεσαν. Ανάμεσά τους ήταν ο πατέρας και τα δύο αδέρφια της Γιώτας Κωνσταντοπούλου. Από την οικογένεια επιβίωσε η Γιώτα με τις δύο αδερφές της και τη μητέρα που έφυγαν από το φλεγόμενο σχολείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ