ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/09/2022 18:50

Απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η ΣΤΑΣΥ

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που εξήγγειλαν σήμερα τα Σωματεία Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «γιατί δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις κήρυξης της απεργίας»

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η ΣΤΑΣΥ
Πηγή: Eurokinissi
Ανάγνωση:

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία που εξήγγειλαν σήμερα τα Σωματεία Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς «γιατί δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις κήρυξης της απεργίας». Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης, λόγω της γνωστοποίησης της απόφασης των Σωματείων το μεσημέρι της Τρίτης (20/9) δεν κατέστη η εκδίκαση (20/9) και θα γίνει το πρωί της Τετάρτης (21/9).

Διαβάστε ακόμη: «Εμφραγμα» την Τετάρτη στην Αθήνα - Απεργούν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ: «Εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση εξήγγειλαν τα Σωματεία εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ. για την Τετάρτη 21/09/2022, συμμετέχοντας στην απεργία, που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. προσέφυγε άμεσα στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η εν λόγω απεργία, γιατί δεν έχουν τηρηθεί οι νόμιμες προϋποθέσεις κήρυξης της απεργίας. Ωστόσο, με δεδομένη τη γνωστοποίηση της απόφασης των Σωματείων το μεσημέρι της Τρίτης, κατέστη αδύνατη η εκδίκαση της προσφυγής της εταιρείας σήμερα προ της έναρξης της αυριανής απεργίας και ως εκ τούτου η εκδίκαση θα γίνει αύριο το πρωί. Ζητούμε προκαταβολικά συγνώμη από το επιβατικό κοινό, για την ταλαιπωρία και τις δυσκολίες που θα συναντήσει κατά τις αυριανές, μετακινήσεις του».

Video Loading...

Η 24ωρη απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ, Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ προανήγγειλαν πως θα κάνουν 24ωρη απεργία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό δεν θα κυκλοφορήσουν Λεωφορεία και Τρόλεϊ από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τη λήξη της. Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο Μετρό, τον ΗΣΑΠ και το Τραμ.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Ενώ η κοινωνία βιώνει, καθημερινά, τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, με τις δραματικές αυξήσεις στη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η Κυβέρνηση προωθεί τα σχέδιά της για την ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και των εταιρειών Αστικών Συγκοινωνιών, όπως ο Ο.Α.Σ.Α., η ΣΤΑ.ΣΥ. και η Ο.Σ.Υ., αδιαφορώντας για τις συνέπειες από την κερδοσκοπική ασυδοσία, που θα υπάρξουν για το μέγιστο αγαθό, το νερό και τις Αστικές Συγκοινωνίες.

Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται στη Βουλή και υλοποιεί αυτόν τον σχεδιασμό, για να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, προβλέπει και σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες οδηγούν σε διάλυση τις εργασιακές σχέσεις, δημιουργούν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων μέσα στον ίδιο εργασιακό χώρο και υπονομεύουν περισσότερο τον ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα,

  • οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι εξαιρούνται από τις Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διευκολύνεται η απόλυσή τους, ακόμα και ένα έχουν προσληφθεί ως αορίστου χρόνου. Επίσης, για πρώτη φορά, προβλέπεται η ύπαρξη σε αυτές τις εταιρείες «νοικιαζόμενων» εργαζόμενων. Παράλληλα, σε ένα κρεσέντο παλαιοκομματισμού και εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: α) περιορίζεται ο ρόλος του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις προσωπικού
  • ενισχύονται οι προμήθειες σε απευθείας αναθέσεις
  • ανοίγει η πόρτα προσλήψεων ακριβοπληρωμένων «golden boys» καθώς δίνεται η δυνατότητα προσλήψεων για θέσεις Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών, υπονομεύοντας την υπηρεσιακή εξέλιξη του υπάρχοντος προσωπικού.

Όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στις Αστικές Συγκοινωνίες της πρωτεύουσας θα αγωνιστούμε, με όλες τις δυνάμεις μας, για να αποτρέψουμε τη ψήφιση αυτού του εκτρωματικού νομοσχεδίου. Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, την Τετάρτη 21-9-2022, καθώς και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στο Υπουργείο Οικονομικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΕΤΡΟ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ