Μενού
  • Α-
  • Α+

Καρέ καρέ περιγράφουν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας μέσα στο διαβιβαστικό αλλά και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί το modus operandi των συμμοριών που δρούσαν τα τελευταία χρόνια έχοντας σαν ορμητήριο την Πολυτεχνειούπολη στου Ζωγράφου. Μέσα από εκεί, μάλιστα, αποκαλύπτονται και οι ανατριχιαστικοί διάλογοι που είχαν οι κακοποιοί είτε μέσω κινητών τηλεφώνων είτε μέσω μηνυμάτων σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «αφετηρία για τον σχεδιασμό και την έναρξη των ένοπλων ληστειών αλλά και για τον επιμερισμό και τη διακίνηση ναρκωτικών αποτελούσε ο χώρος των φοιτητικών εστιών της Πολυτεχνειούπολη , όντας ορμητήριο όπου αποθήκευαν τόσο τα κλοπιμαία, όσο και τον οπλισμό και τις ναρκωτικές ουσίες.

Διαβάστε ακόμη: Ζωγράφου: Η επιχείρηση - μαμούθ της ΕΛ.ΑΣ για τις συμμορίες της Πανεπιστημιούπολης - Βήμα προς βήμα οι 27+2 ληστείες τους (Φωτογραφίες)

Επιπλέον, στάθμευαν έξωθεν της εστίας της Πολυτεχνειούπολη τα δραστικά οχήματα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την διάπραξη των έκνομων δραστηριοτήτων, πολλά εκ των οποίων ήταν κλεμμένα. Ο χώρος της Πολυτεχνειούπολη δεν αποτελούσε μόνο αφετηρία αλλά και μέρος διαφυγής, καθόσον οι κατηγορούμενοι κατέφευγαν εκεί για την αποφυγή της σύλληψής τους». Αποκαλυπτικές είναι οι συνομιλίες που είχαν μεταξύ τους τα μέλη των συμμοριών. Ένας από αυτούς δήλωνε πως «μόνο στην Πολυτεχνειούπολη είμαι ασφαλής», ενώ άλλος ανέφερε πως «έχω μαζέψει πολλές δουλειές σήμερα για έξω, σιγά σιγά, δεν θα το προλάβουμε», εννοώντας εγκληματικές ενέργειες, όπως διακίνηση ναρκωτικών.Σε έναν από τους διαλόγους, δύο μέλη της σπείρας συνομιλούν για μια επίθεση που έκανε ο ένας.

Β: Αλήθεια σου λέω, την πάτησα.

Α: Πού είσαι ρε;

Β: Ψάχνω να παρκάρω το αμάξι. Τον έχω κάνει μ... πολύ άσχημα.

Α: Πάρε ασθενοφόρο τουλάχιστον, ρε μαλ...

Β: Έχω φύγει, έχω φύγει. Τον έχω κάνει μ...

Α: Τι λες ρε μαλ... Κλείσε μια ρε φίλε.

Λίγο αργότερα, οι δυο τους επικοινωνούν ξανά:

Α: Έλα

Β: Φίλε, αν έχουν πάρει τις πινακίδες μου;

Α: Ποιος ρε φίλε;

Β: Αυτοί που βγήκαν γύρω γύρω... Τρεις έφαγε στο κεφάλι. Μια μπροστά δυνατή, γύρισε, δύο, τρεις...

Α: Έπεσε;

Β: Ναι, στο αμάξι μέσα. Και έφυγα μετά γιατί φώναζαν "Αστυνομία, Αστυνομία", μπροστά στο φούρνο, Ούλοφ Πάλμε Παπάγου, δέκα μέτρα πριν τον φούρνο.

Α: Πάνε τα παιδια να δούνε; Τι φάση;

Β: Δεν ξέρω, μου είπε σε δέκα λεπτά θα περάσει από εκεί.

Σε άλλη συνομιλία, δύο γυναίκες που φέρονται ως μέλη εκφράζουν την αγωνία τους για έφοδο της αστυνομίας.

Κ: Έλα.

Σ: Να σε ρωτήσω κάτι, ρε φίλε. Αν π.χ. δεν πάει ούτε ο Ε... Μπορούνε να κάνουνε ντου;

Κ: Μπορούν ρε.

Σ: Αν δεν είναι κανείς σπίτι;

Κ: Θα πάει ο Ε... ρε μαλ...

Σ: Ναι, αλλά αν δεν είναι κανείς σπίτι, μπορούν;

Κ: Ναι, αν υπάρχει εντολή εισαγγελέα, ναι.

Σ: Και πώς; Άμα δεν είναι κανείς σπίτι μέσα;

Κ: Δεν τους νοιάζει. Κάτσε λίγο γιατί έχω ΔΙΑΣ.

Σ: Α, και εσύ; Και εγώ έχω μπατσικό πίσω.

Κ: Παρά πολύ αστυνομία σήμερα.

Σ: Είχα και εγώ αστυνομικό τμήμα και λέω όντως τώρα;

Κ: Μπορούνε αν υπάρχει ένταλμα, ότι πιστεύουν ότι είναι εκεί.

Οι δράστες, όπως αποκαλύπτεται από την δικογραφία, είχαν εγκαταστήσει ένα άτυπο «face control» στις εισόδους και στους περιμετρικούς τους χώρους ης Πολυτεχνειούπολη . Ένοπλα μέλη των συμμοριών υπέβαλαν σε έλεγχο όποιο άτομο δεν γνώριζαν ή θεωρούσαν ως ύποπτο, ενώ δεν δίσταζαν να προτάξουν και τα όπλα τους ώστε να τους δείξει και την ταυτότητά του. Σε απόσπασμα ένορκης εξέτασης μάρτυρα, αναφέρεται: «…με ρώτησε αν είμαι ασφαλίτης και μου είπε να περιμένω λιγάκι…» και «ξέρω ότι είστε της Ασφάλειας και γνωρίζω τις πινακίδες του αυτοκινήτου». Είναι χαρακτηριστικός και ο διάλογος που είχαν δύο εκ των κατηγορουμένων.

Π: Μόνο…ααα στρίβεις για το σπίτι; Μόνο την πιλοτή κοίτα, αν έχει κόσμο από κάτω.

Ι: Να μπω μέσα στην πιλοτή;

Π. Όχι μην μπεις μέσα. Κάνε έναν κύκλο να δεις αν η πιλοτή είχε μέσα κόσμο. Αυτό.

Ι: Ναι, ναι. Έχουν ανέβει στη μηχανή.

Π: Με μηχανή ήτανε;

Ι: Με μηχανή μπατσική.

Αποκαλύπτεται επίσης ένας διάλογος που εγινε στις 28 Ιανουαρίου 2022 στη διάρκεια του οποίου η νεαρή δόκιμη αστυνομικός ενημερώνει με κωδικοποιημένο τρόπο τον κακοποιό Βασίλ ότι επίκειται αστυνομική επιχείρηση: «Με δεδομένη την απόκρυψη, και σχεδόν καθημερινή διαμονή του «Έσκο» ή Julio στο χώρο του πανεπιστημίου και συγκεκριμένα σε διάφορα δωμάτια των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου, ο ανωτέρω εντοπίστηκε εκ νέου από αστυνομικούς της υπηρεσίας μας στις 28 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 19:30 να εισέρχεται μόνος του σε πολυκατοικία επί της οδού Παπάγου. Οικία στην οποία διαμένει η οικογένειά του. Περί ώρα 21:30 αστυνομικοί της ΟΠΚΕ μετέβησαν στο ΑΤ Ζωγράφου με σκοπό την προετοιμασία των δυνάμεων για επικείμενη επιχείρηση σύλληψης του φυγόποινου Ferhati Ermin. Εκείνη τη χρονική στιγμή στο ΑΤ Ζωγράφου ήταν η δόκιμος αστυφύλακας. Στις 00: 02 ώρα της 29 Ιανουαρίου 2022 η δόκιμη αστυφύλακας επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον Βασίλ κι απ’ τη συνομιλία προκύπτει ότι τον ενημερώνει με κωδικοποιημένη ορολογία ότι επιτηρούνται από αστυνομικές αρχές ο Ferhati Ermin. Στην συνομιλία με αριθμό α/α 2356 στο cd 41 «Vasil» παρατίθεται κομμάτι συνομιλίας:

Γ: να σου πω ρε τι κάνετε;

Β: εδώ καθόμαστε μας τρελαίνουν με τον …ποιος είναι αυτός; Ο χαιλο.

Γ: θυμάσαι τότε που είχαμε πάει για καρτ και ήταν και ο ατζού;

Β: ναι

Γ: και θα ερχόταν και ο φίλος του ο Γιάννης;

Β: ο;

Γ: ο Γιάννης ο φίλος του

Β: ποιος Γιάννης φίλος του ρε;

Γ: ο φίλος του ατζου ρε ο Γιάννης 

Β: αα

Γ: έφυγε αυτός η είναι εδώ;

Β: δεν ξέρω, γιατί;

Γ: εεε για να προσέχει μωρέ με το αμάξι. Γιατί μου είχες πει ότι δεν έχει καλά λάστιχα.

Β: α OK». 

Στη συνέχεια, ο Βασίλ επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον αδερφό του αρχηγού, ενώ ακολουθεί συνάντηση. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ακούγονται τα εξής:

Β: Έλα φίλε που είσαι;

Α: Έλα μπρο εδώ πάνω, εσύ;

Β: Πάνω;

Α: Εδώ στην Πύλη

Β: Ωραία ωραία. Που είσαι θέλω να σου πω

Α: Που είσαι εσύ;

Β: Αν είσαι στην πύλη κάτσε εκεί να κατέβω προς τα εκεί

Α: Ε άντε

Β: εντάξει έλα

Ο κακοποιός έξι λεπτά αργότερα, στις 00:08 της 29ης Ιανουαρίου, μετά την κλήση με τη δόκιμη αστυνομικό επικοινωνεί με τον αδερφό του Έσκο και τον ενημερώνει για την επιχείρηση των αστυνομικών αρχών. Στις 00:15, ο Βασίλ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό,«μετέβη στην πύλη της Πολυτεχνειούπολη και αφού συνομίλησε με τον Ferhati Ermin εισήλθαν εντός της Πολυτεχνειούπολη όπου χάθηκαν τα ίχνη τους. Άμεσα και σχεδόν ταυτόχρονα, ο Ferhati Esmin, δηλαδή ο Έσκο, αποχώρησε από την οικεία τρέχοντας, αφού πρώτα ο χώρος κατοπτεύθηκε από τον Ατζού και από έτερο άγνωστο άτομο προ της αφίξεως των αστυνομικών δυνάμεων».

Για την επικοινωνία τους τα μέλη των συμμοριών χρησιμοποιούσαν και διαδικτυακές εφαρμογές. Στις παραπάνω φωτογραφίες, που περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας, αποτυπώνεται ενδεικτικά μέρος των επικοινωνιών που είχαν οι οποίες αφορούσαν σε ναρκωτικά κα.  Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται συνομιλία όπου ένα μέλος των συμμοριών ζητά από έτερο μέλος να του βγάλει «λίγο» εννοώντας μικρή ποσότητα ναρκωτικής ουσίας. Η απάντηση είναι ότι θα του βγάλει ένα «ολόκληρο».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA