Μενού
  • Α-
  • Α+

Αυξάνει συνεχώς ο «μαύρος» απολογισμός από το ναυάγιο που έγινε στη Λέσβο ενώ στα Κύθηρα συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ανασύρθηκε μία σορός άνδρα από ομάδα δυτών της Frontex. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 18 (16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένα ανήλικο αγόρι). Στο μεταξύ, αγωνία επικρατεί για τους αγνοούμενους, ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί. Παράλληλα, μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 10 γυναίκες.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Τέλος στους διακινητές που εργαλειοποιούν απελπισμένους ανθρώπους

Η επιχείρηση για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, νέες γυναίκες αφρικανικής καταγωγής (πιθανότατα από τη Σομαλία) είναι τα 16, μέχρι στιγμής, θύματα του ναυαγίου με μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή Πεταλίδι της Θερμής στην ανατολική Λέσβο. Νέες γυναίκες Αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες που διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες. Το 17ο θύμα πως είναι ανήλικο αγόρι, σύμφωνα με το Λιμενικό.

Την ίδια στιγμή η Ελληνική Αστυνομία, η Πυροσβεστική και ο Στρατός με τη βοήθεια ελικοπτέρου Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιχειρούν στην περιοχή αναζητώντας τουλάχιστον ακόμα 15 αγνοούμενους, αφού σύμφωνα με μαρτυρία στη βάρκα επέβαιναν 40 άτομα. Η βάρκα όπως υπολογίζεται αναχώρησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από την περιοχή του Αγιασμάτ κοντά στο Αϊβαλί της Τουρκίας, κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.

Οικονόμου: Υπεύθυνη για τις τραγωδίες η Τουρκία

Από την πλευρά του πάντως, ευθύνες στην Τουρκία για τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο με νεκρούς 18 μετανάστες καταλόγισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. «Τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά και η αμέλεια της Τουρκίας οδηγούν νομοτελειακά σε τραγωδίες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας μάλιστα πως παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι ελληνικές Αρχές ήταν μαθηματικά βέβαιο πως θα θρηνούσαμε θύματα. «Οσο η Τουρκία δεν πράττει όσα επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες και η συμφωνία της Ε.Ε., θα θρηνούμε θύματα», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Οικονόμου προς τη γείτονα, την ώρα που Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται στην Πράγα για την άτυπη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα, αφού καθημερινά η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δυναμιτίζει την επικαιρότητα με προκλήσεις. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί την εθνική μας κυριαρχία ενώ η Τουρκία επιμένει να μιλά για «αποστρατικοποίηση των νησιών» και για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Και με δεδομένα τα παραπάνω, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ξεκάθαρος στο μήνυμά του ότι η Τουρκία είναι αυτή που προκαλεί την ένταση σε Αιγαίο και Εβρο.

Ευθύνες της Τουρκίας τα ναυάγια με νεκρούς μετανάστες και πρόσφυγες

Η Τουρκία έχει ευθύνες για τα ναυάγια στο Αιγαίο, αφού Τούρκοι διακινητές - υπό τη βοήθεια πολλές φορές των τουρκικών ακταιωρών - προωθούν στο Αιγαίο με άθλιες βάρκες μετανάστες και πρόσφυγες, αδιαφορώντας αν θα καταφέρουν να φτάσουν στη στεριά ζωντανοί. Και τα τελευταία δύο ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο καταδεικνύουν το σκληρό πρόσωπο της Τουρκίας που θέλει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό τόσο στον Εβρο όσο και στο Αιγαίο.

Δήμαρχος Κυθήρων: «Είδα 5 ανθρώπους να πνίγονται μπροστά μου»

Μπορεί στα Κύθηρα επίσημα να μην υπάρχουν νεκροί, όμως η περιγραφή του δημάρχου του νησιού είναι σοκαριστική. «Είδα μπροστά μου να πνίγονται πέντε άτομα», ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε ο Στράτος Χαρχαλάκης, «αν τους έβγαζε 50 μέτρα αριστερότερα ή δεξιότερα θα έβγαιναν σε αμμώδη παραλία και θα είχαν σωθει όλοι. Εκεί που προσέκρουσε είναι καταβόθρα με κάθετα βράχια 15-20 μέτρων. Οι άνθρωποι βγήκαν σε ένα υποτυπώδες πλάτωμα και εκεί η θάλασσα τούς χτυπούσε σαν χταπόδια. Είδα πέντε άτομα να τους παίρνει η θάλασσα και μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα να πνίγονται».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA