ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/11/2022 16:17

Εμφυλη βία: Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας - Τελευταία χώρα στην Ευρώπη

Τα θύματα της έμφυλης βίας στη χώρα δεν εμπιστεύονται το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και το πώς τους παρέχεται βοήθεια εκ των υστέρων, ενώ και οι αρμόδιες υπηρεσίες υπολειτουργούν

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Εμφυλη βία: Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας - Τελευταία χώρα στην Ευρώπη
Πηγή: shutterstock
Ανάγνωση:

Η τελευταία χώρα στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα στην προστασία από την έμφυλη βία, με κατακερματισμένες υπηρεσίες και χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης των θυμάτων στο σύστημα απονομής ποινικής δικαιοσύνης και στο σύστημα παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τον Κλάδο Ψυχιατροδικαστικής της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Οπως αναφέρει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η έμφυλη βία είναι ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την εξάλειψη της οποίας απαιτείται συντονισμένη δράση.

Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι παγκόσμιο και όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις στην εξάλειψή της. Η ενημέρωση και η μηδενική ανοχή απέναντι στην κακοποίηση γυναικών και κοριτσιών αποτελούν σημαντικά βήματα στην πρόληψη της βίας. Για να υπάρξει όμως ουσιαστική αλλαγή χρειάζεται διεπιστημονική και διατομεακή συνεργασία, καλή αποτίμηση των αναγκών των θυμάτων και, φυσικά, σαφής πολιτική βούληση και δέσμευση από κάθε κράτος.

Θεμελιώδους σημασίας αναδεικνύεται η εφαρμογή των προβλέψεων της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και η δημιουργία συντονισμένων ομάδων που θα παρέχουν αποτελεσματική προστασία αλλά και υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην επικαιροποίηση και στην κάλυψη των μεγάλων κενών που διαπιστώνονται στην νομοθεσία σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας μέσω διαδικτύου, εκθέτοντάς τις γυναίκες και τα κορίτσια σε μεγαλύτερους κινδύνους.

Η ΕΨΕ στηρίζει κάθε άτομο που δέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας, χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο για την εξάλειψη της και υιοθετεί την φετινή παγκόσμια εκστρατεία “UNITE!” των Ηνωμένων Εθνών με τίτλο «Ακτιβισμός από όλους για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΘΥΜΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ