Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο ίδρυσης παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο προκαταρκτικών συζητήσεων με το μουσείο για να γίνει πραγματικότητα η πολυαναμενόμενη επιστροφή που βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ δεκαετίες.

Διαβάστε ακόμα: Γλυπτά του Παρθενώνα - Γεραπετρίτης: Σε εξέλιξη προκαταρκτικές συζητήσεις

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», δηλώνοντας ότι γίνονται προκαταρκτικές συνομιλίες. Ωστόσο υπάρχουν κάποια εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να αφαιρέσει εκθέματα της συλλογής του. Την ίδια ώρα είναι απίθανο η ελληνική κυβέρνηση να δεχτεί την λύση του δανεισμού των εκθεμάτων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει τις συζητήσεις σε νέο ναυάγιο, ωστόσο όπως φαίνεται υπάρχει καλή θέληση να ξεπεραστεί και αυτό το εμπόδιο.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στη Βρετανία, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στη χώρα μας. Κάτι τέτοιο θα έκανε την επιστροφή των Γλυπτών αρκετά πιο εύκολη υπόθεση. «Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό: ''Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα''», ανέφερε ο δημοσιογράφος.

Παράλληλα, Βρετανός αξιωματούχος τόνισε ότι: «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA