Μενού
  • Α-
  • Α+

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 η Τζανίς Μπρουκς βρισκόταν στη δουλειά της, στον 84ο όροφο του νότιου πύργου του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου όταν άκουσε την πιο δυνατή έκρηξη στη ζωή της. Είκοσι χρόνια αργότερα ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει πως βγήκε ζωντανή από την τρομοκρατική επίθεση της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους. Η 61χρονη από το ανατολικό Λονδίνο είχε μετακομίσει στη Νέα Υόρκη μόλις μερικές εβδομάδες νωρίτερα και είχε βρει δουλειά σε έναν από τους Δίδυμους Πύργους. 

  • Δείτε ΕΔΩ όλα τα άρθρα για το αφιέρωμα στα 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου 2001

«Στο πρώτο χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους δεν ανησύχησε κανείς από τον κραδασμό. Ολοι συνέχισαν τις δουλειές τους, αν και είχε βγει η ανακοίνωση για εκκένωση του κτιρίου. Ομως, λίγα λεπτά αργότερα έπεσε ένα ακόμη αεροπλάνο στον πύργο που εργαζόμασταν εμείς», θυμάται η Βρετανή. Ακολούθησαν στιγμές χάους, στιγμές που δεν θα βγάλει ποτέ από το μυαλό της. «Χτυπήθηκα αλλά έπρεπε να σωθώ», ανέφερε η ίδια σε ένα podcast του Sky News για την 20ή επέτειο από την επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ

11 Σεπτεμβρίου 2001: «Πώς γλίτωσα από την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ»

Η Τζανίς Μπρουκς, μετά την πρώτη επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, είχε προλάβει να φύγει από τον 84ό όροφο, που ήταν η δουλειά της και να κατέβει λίγους ορόφους πιο κάτω, διαφορετικά θα είχε χάσει τη ζωή της, όπως την έχασαν και οι 61 συνάδελφοί της, οι οποίοι σκοτώθηκαν ακαριαία. «Ετρεχα στα σκαλιά για να προλάβω να κατέβω κάτω. Δεν γύρισα ποτέ το κεφάλι πίσω. Χτυπήθηκα, αλλά δεν σταμάτησα», περιγράφει η 61χρονη σήμερα Βρετανή. «Το ταβάνι είχε μπει μέσα. Τα φώτα στο κτίριο αναβόσβηναν ξανά και η σκόνη είχε τυλίξει τα πάντα. Ο κόσμος μέσα στους Δίδυμους Πύργους έβηχε, αρκετοί έκλαιγαν. Ολοι έτρεχαν και κατέβαιναν δέκα, δέκα τα σκαλιά, όσο η φωτιά τους κυνηγούσε». 

Η ίδια δεν θα ξεχάσει ποτέ, όπως λέει, τους πυροσβέστες που συνάντησε σε κάποιον όροφο του κτιρίου, οι οποίοι της είπαν: «Τρέξτε, τρέξτε και μην κοιτάτε πάνω, τρέξτε»...  Η Τζανίς Μπρουκς ήταν από τους τυχερούς, καθώς κατάφερε να γλιτώσει από την τρομοκρατική επίθεση. Ομως, οι σκηνές χάους που αντίκρισε μόλις κατάφερε να βγει έξω από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη της. 

«Μόλις βγήκαμε από το κτίριο, πάθαμε σοκ. Εκεί που ήταν το γραφείο μας, υπήρχε μια μαύρη τρύπα. Μπορούσα να δω μόνο φλόγες». Μέρες αργότερα μετά το πρώτο σοκ από την τρομοκρατική επίθεση, στο μυαλό της τριγυρνούσαν ακόμη οι εικόνες και οι κραυγές απελπισίας των ανθρώπων που ήταν μέσα στους Δίδυμους Πύργους. «Ακουγα ακόμη χαρακτηριστικές κραυγές. Αργότερα ανακάλυψα ότι ήταν ο ήχος των ανθρώπων που πηδούσαν από το κτίριο και χτυπούσαν στο έδαφος». 

Η 61χρονη, 20 χρόνια μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην «καρδιά» των ΗΠΑ, θρηνεί ακόμη για τους 61 νεκρούς συναδέλφους της, και τους συνολικά 2.996 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.