Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο έδαφος της χώρας. Ο αριθμός των ξένων στρατιωτών μπορεί να ανέλθει σε 2.100. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί μια μονάδα της «Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας», αποτελούμενη από περίπου 1.200 άνδρες από την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη Σλοβενία.
Η ανάπτυξη αυτή θα περιλαμβάνει και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, όπως είπε ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ. «Στο εγγύς μέλλον αναμένουμε στρατιωτικές επιθέσεις εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο αεροδρόμιο του Ούζχοροντ (στην Ουκρανία) κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Σλοβακίας», είπε ο Ναντ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASR.
Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι δέχτηκαν να μας μιλήσουν» - Αχτίδα ελπίδας από τις σημερινές συνομιλίες
Η πρόταση αυτή είχε ήδη εγκριθεί από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας στις 9 Μαρτίου και σήμερα πήρε το πράσινο φως και από το κοινοβούλιο, με 96 ψήφους υπέρ και 15 κατά επί 134 παρόντων βουλευτών.
Η παρουσία ξένων στρατευμάτων είναι αμφιλεγόμενο θέμα στη Σλοβακία, μια χώρα που ανήκε στο ανατολικό μπλοκ (ως μέρος της Τσεχοσλοβακίας) και εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004. Την Πέμπτη πρόκειται να επισκεφθεί την Μπρατισλάβα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, η Σλοβακία έχει υποδεχτεί περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες.
- Φόβοι για serial killer στη Θεσσαλονίκη: Την εμπλοκή του 52χρονου και στη δεύτερη νεκρή εξετάζουν οι αρχές
- Lane Assist: Πώς λειτουργεί το σύστημα που φέρεται να μπλόκαρε το τιμόνι στη Ρουμανία
- Το πρόβλημα που δεν στάθμισε η Καρυστιανού, η άνω τελεία στην Όλγα και οι ανατροπές λόγω των τραγωδιών
- Φάνης Λαμπρόπουλος: Τα πρώτα σχόλια για την αποχώρηση της Ελένης Βουλγαράκη - «Δεν ήταν εύκολο»
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.