Μενού
  • Α-
  • Α+

«Οι Ρώσοι δέχτηκαν να μας μιλήσουν» αναφέρουν με συγκρατημένη αισιοδοξία οι ανώτεροι αξιωματούχοι της Ουκρανίας μετά το τέλος και των σημερινών συζητήσεων, αλλά και την ολοκλήρωση του τέταρτου γύρου διαπραγματεύσεων στο σύνολό τους. Οι Ουκρανοί φαίνεται πως αποχώρησαν από τις σημερινές συζητήσεις με θετικές ενδείξεις για το εγγύς μέλλον, καθώς προσδοκούν άμεση κατάπαυση του πυρός. Φυσικά, οι ρωσικές επιθέσεις αυτή τη στιγμή συνεχίζονται κανονικά. 

«Στους πρώτους γύρους η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει τη θέση μας και έθεσε τελεσίγραφα: ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί, να αφήσει κάτω τα όπλα, ότι ο Πρόεδρός μας θα πρέπει υπογράψει τη συνθηκολόγηση. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία άλλαξε τον τόνο της», σημειώνει ο άνθρωπος του Ζελένσκι.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Κρατούν όμηρους γιατρούς και ασθενείς σε νοσοκομείο στη Μαριούπολη

Πριν από το τέλος των διαπραγματεύσεων πάντως, ο Ζελένσκι έστελνε ένα απαισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον. «Συνειδητοποιήσαμε ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Το καταλαβαίνουμε αυτό, είμαστε επαρκείς (σ.σ σε εξυπνάδα) άνθρωποι» άνθρωποι, σχολίασε αρχικά ο Ζελένσκι και συνέχισε: «Το Κίεβο χρειάζεται νέες μορφές αλληλεπίδρασης με τη Δύση και ξεχωριστές εγγυήσεις ασφαλείας. Αν δεν μπορούμε να μπούμε μέσω των ανοιχτών θυρών, τότε πρέπει να συνεργαστούμε με τις ενώσεις με τις οποίες μπορούμε, οι οποίες θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν... έχοντας ξεχωριστές εγγυήσεις», δήλωσε στη βίντεο - έκκλησή του ο Ουκρανός πρόεδρος την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις χτυπούν μέχρι και το Κίεβο. Στη συνέχεια, ο Ζελένσκι οργάνωσε το διάγγελμά του, μέσα από το οποίο... χάραξε τον δρόμο για την επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αφήνοντας αιχμές για το πώς οι συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ χειρίστηκαν τη ρωσική εισβολή, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του προς τη Δύση!

«Φοβήθηκαν ότι θα εμπλακούν σε Παγκόσμιο πόλεμο»

Ετσι, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης, ο Ζελένσκι είπε: «Η Ουκρανία έχει δεχτεί τεράστιο βομβαρδισμό από τη Ρωσία, από πόλη σε πόλη. Εχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά κάποιες πόλεις της χώρας μας, κάποια ιστορικά κτίρια, ενδεχομένως δεν μπορούν να φτιαχτούν ξανά. Εχουν χαθεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, στην πλειοψηφία τους άμαχοι. Αυτά δυστυχώς δεν έγιναν αντιληπτά όταν η Ουκρανία ζήτησε από το ΝΑΤΟ την απαγόρευση των πτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της χώρα μας. Κάποιες συμμαχικές δυνάμεις μας αγνόησαν και θεώρησαν ότι είναι προτιμότερο να κρατήσουν αποστάσεις φοβούμενες ότι θα παρασυρθούν στον πόλεμο και ότι στη συνέχεια θα πρέπει να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελέσνκι.

Και Σύνοδο Κορυφής με Μπάιντεν στις 24 Μαρτίου 

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή Τζο Μπάιντεν δρομολογείται στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει «κατά πάσα πιθανότητα» στη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της ΕΕ.

Πηγές είπαν στο Reuters τη Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να συμμετάσχει με τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου για να συζητήσουν τον πόλεμο που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα. Τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βρίσκονται στις Βρυξέλλες.

Ήδη από χθες, Δευτέρα, είχαν «φουντώσει» τα σενάρια που μιλούσαν για επικείμενη επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη λόγω της επείγουσας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου θα γίνει σε συνέχεια των επισκέψεων κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του, όπως της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στην Ευρώπη. Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, δήλωσε χθες ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να συντονίζεται με τους εταίρους της στο NATO και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

Τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Την είδηση της συμμετοχής Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Λίγη ώρα αργότερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανακοίνωσε, με ανάρτησή του στο Twitter, ότι συγκάλεσε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της συμμαχίας στις 24 Μαρτίου, στις Βρυξέλλες.

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Τσεχίας έφτασαν στο Κίεβο

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας έφτασαν με τρένο στο Κίεβο για να συναντηθούν με τον Ζελένσκι και τον Ουκρανό πρωθυπουργό Denys Shmyhal. Οι ηγέτες θα συζητήσουν την υποστήριξη της Ουκρανίας και ενίσχυση των κυρώσεων κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

«Εδώ, στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο Κίεβο, γράφεται η ιστορία. Εδώ είναι που η ελευθερία πολεμά ενάντια στον κόσμο της τυραννίας. Εδώ είναι που το μέλλον όλων μας κρέμεται στην ισορροπία. Η ΕΕ υποστηρίζει την Ουκρανία, η οποία μπορεί να βασιστεί στη βοήθεια των φίλων της - φέραμε αυτό το μήνυμα στο Κίεβο σήμερα», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA