Μενού
  • Α-
  • Α+

«Δεν υπάρχει πια πόλη εκεί. Δεν υπάρχει πια η Μαριούπολη. Δεν έχει μείνει ούτε ένα σπίτι. Μόνο το 10% των ανθρώπων έχουν μείνει εκεί. Μόνο συνταξιούχοι χωρίς χρήματα ή αυτοκίνητα που δεν μπορούν να ξεφύγουν και άνθρωποι που δεν μπορούν να περπατήσουν», λέει η Ουκρανή Τάνια από το σχετικά ασφαλές προσωρινό καταφύγιό της στο CNN. Η πολιορκία της Μαριούπολης έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 2.500 ανθρώπους, με τους εναπομείναντες κατοίκους να πεθαίνουν από αφυδάτωση. Γιατί όμως η Μαριούπολη έχει τόση σπουδαία σημασία για τους Ρώσους, οι οποίοι την έχουν σχεδόν ισοπεδώσει, όπως αναφέρεται σε ανάλυση του BBC;;

Διαβάστε ακόμη: Οι Ευρωπαίοι θα αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο, LNG και υδρογόνο

Η στρατηγική της θέση και τα πλεονεκτήματα της κατάληψής της

Αν και καταλαμβάνει μόνο ένα μικρό μέρος στον χάρτη, στέκεται επίμονα εμπόδιο στις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει από τη χερσόνησο της Κριμαίας. Εάν καταληφθεί η Μαριούπολη, η Ρωσία θα κατέληγε στον πλήρη έλεγχο πάνω από το 80% της ακτογραμμής της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας -αποκόπτοντας το θαλάσσιο εμπόριο της και απομονώνοντάς την περαιτέρω από τον κόσμο.

Η Μαριούπολη υπήρξε από καιρό ένα στρατηγικά σημαντικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμάνι στην περιοχή της Αζοφικής Θάλασσας και φιλοξενεί ένα σημαντικό εργοστάσιο σιδήρου και χάλυβα και βασικός εξαγωγικός κόμβος για τον χάλυβα, τον άνθρακα και το καλαμπόκι της Ουκρανίας που προορίζονται για πελάτες στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.

Επίσης, εδώ και οκτώ χρόνια, μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014, η πόλη βρίσκεται σε μια «άβολη» θέση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων σε αυτή τη χερσόνησο και των αυτονομιστών υπέρ του Κρεμλίνου στις αποσχισθείσες αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Παράλληλα, η Μαριούπολη φιλοξενεί μια ουκρανική μονάδα πολιτοφυλακής που ονομάζεται Τάγμα Αζόφ. Το Τάγμα του Αζόφ περιλαμβάνει ακροδεξιούς εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων νεοναζί. Αν και αποτελούν μόνο το πιο μικρό μέρος των μαχόμενων δυνάμεων της Ουκρανίας, αυτό το Τάγμα θα ήταν ένα χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας για τη Μόσχα. Ένα πρόσχημα για να πει στον πληθυσμό της Ρωσίας ότι οι νεαροί άνδρες που έστειλε να πολεμήσουν στην Ουκρανία είναι εκεί για να απαλλάξουν τον γείτονά τους από τους νεοναζί.

Η κατάληψη της Μαριούπολης από τη Ρωσία, εάν συμβεί, θα ενδυναμώσει και ψυχολογικά τον Ρώσο Πρόεδρο. Θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να δείξει στους Ρώσους πολίτες -μέσω των κρατικά ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης- ότι η Ρωσία πετυχαίνει τους στόχους της. Ταυτόχρονα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να «σώσει τους Ρώσους από την τυραννία μιας φιλοδυτικής κυβέρνησης στο Κίεβο», και όπως θεωρεί ο ίδιος η  Μαριούπολη στέκεται σήμερα εμπόδιο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

«Mας σκοτώνουν έτσι απλά. Αν μαζευόμασταν σε ομάδες για να βρούμε νερό, μας πυροβολούσαν»

Η πολιορκία στη Μαριούπολη, έχει αφήσει πίσω πάνω από 2.500 νεκρούς, ενώ περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Οικογένεια που κατάφερε να φύγει από την πολιορκημένη ουκρανική πόλη την προηγούμενη Πέμπτη, εξηγεί στο CNN: «Για τρεις εβδομάδες δεν κάναμε μπάνιο, πηγαίναμε στην τουαλέτα με ένα κουβά και μια σακούλα» έγραψε η Τάνια στο ημερολόγιό της το οποίο ενημέρωνε συνεχώς μέσα από την κρυψώνα της. Παράλληλα, το ζευγάρι είναι πεπεισμένο ότι οι ρωσικές δυνάμεις στόχευαν ομάδες πολιτών που περίμεναν στην ουρά για φαγητό, νερό ή φάρμακα. «Mας σκοτώνουν έτσι απλά. Αν μαζευόμασταν σε ομάδες για να βρούμε νερό, μας πυροβολούσαν», λένε.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Ένας βουλευτής από τη Μαριούπολη, μίλησε στο Sky News και τόνισε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να κάνουν την πόλη, να λιμοκτονήσει από την πείνα. Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρο Γκούριν επισήμανε ότι χιλιάδες άτομα δίνουν καθημερινή μάχη για την επιβίωση τους, καθώς τα τρόφιμα και το νερό λιγοστεύουν, ενώ πολλοί εξ αυτών ζουν χωρίς θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα, με τις θερμοκρασίες να είναι αρκετές φορές υπό του μηδενός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA