Μενού
  • Α-
  • Α+

Εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού χρυσού προτείνει σε κοινή πρόταση η Κομισιόν και ο Yπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, για ενίσχυση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Με τον τρόπο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να «απαντήσει» οικονομικά στη Μόσχα όχι μόνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και για τον οικονομικό πόλεμο σε όλη τη Δύση. Συγκεκριμένα, επιχειρεί το 7ο πακέτο μέτρων για να στερήσει από τον Βλαντιμίρ Πούτιν σημαντικά κεφάλαια, με τα οποία συντηρεί την τεράστια πολεμική μηχανή του.

Διαβάστε ακόμη: Βλαντίμιρ Πούτιν: «Το σχέδιο πείνας του Ρώσου προέδρου» - Τι αποκαλύπτει το Politico

Η Κομισιόν πρότεινε από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, ζητώντας την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές του ρωσικού χρυσού. Πρόκειται για μία ενέργεια που εικάζεται ότι θα πλήξει καθοριστικά τα ταμεία του Κρεμλίνου, καθώς η διάθεση χρυσού αποφέρει τεράστια κέρδη στη ρωσική οικονομία κάθε χρόνο. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα κοινή πρόταση (Ύπατος Εκπρόσωπος-Επιτροπή) για μια νέα δέσμη μέτρων για τη διατήρηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των έξι ευρείας κλίμακας και άνευ προηγουμένου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Η σημερινή δέσμη μέτρων «συντήρηση και ευθυγράμμιση» διευκρινίζει μια σειρά από διατάξεις για την ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου για τους φορείς εκμετάλλευσης και την επιβολή της νομοθεσίας από τα κράτη μέλη. Επίσης, ευθυγραμμίζει περαιτέρω τις κυρώσεις της ΕΕ με εκείνες των συμμάχων και των εταίρων, ιδίως στο G7. 

«Να πληρώσει η Μόσχα την επιθετικότητά της»

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε ότι «ο βίαιος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζεται αμείωτος. Ως εκ τούτου, προτείνουμε σήμερα την αυστηροποίηση των σκληρών κυρώσεων της ΕΕ κατά του Κρεμλίνου, για να τις εφαρμόσουμε πιο αποτελεσματικά και να τις παρατείνουμε μέχρι τον Ιανουάριο του 2023. Η Μόσχα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει υψηλό τίμημα για την επιθετικότητά της».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, σημείωσε ότι «οι κυρώσεις της ΕΕ είναι σκληρές. Συνεχίζουμε να στοχεύουμε όσους βρίσκονται κοντά στον Πούτιν και το Κρεμλίνο. Το σημερινό πακέτο αντικατοπτρίζει τη συντονισμένη προσέγγισή μας με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της G7. Εκτός από αυτά τα μέτρα, θα υποβάλλω επίσης προτάσεις στο Συμβούλιο για την εισαγωγή περισσότερων φυσικών προσώπων και οντοτήτων στον κατάλογο, με πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμένη δυνατότητα ταξιδιών».

«Προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας»

Το σημερινό πακέτο θα εισαγάγει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού, ενώ θα ενισχύσει τους ελέγχους εξαγωγών διπλής χρήσης και προηγμένης τεχνολογίας. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχύσει την ευθυγράμμιση των κυρώσεων της ΕΕ με εκείνες των εταίρων μας της G7. Θα ενισχύσει επίσης τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για να αυστηροποιήσει το πάγωμα ευρωπαϊκών περιουσιακών στοιχείων. Είναι σημαντικό ότι το πακέτο επαναλαμβάνει την αποφασιστική στάση της Επιτροπής για την προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο.

Το πακέτο επαναλαμβάνει επίσης ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν στοχεύουν με κανέναν τρόπο το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ τρίτων χωρών και της Ρωσίας. Ομοίως, το κείμενο διευκρινίζει το ακριβές πεδίο εφαρμογής ορισμένων χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κυρώσεων.

Τέλος, προτείνεται η παράταση των υφιστάμενων κυρώσεων της ΕΕ για έξι μήνες, έως την επόμενη αναθεώρηση στα τέλη Ιανουαρίου 2023. Η δέσμη θα συζητηθεί τώρα από τα κράτη μέλη στο Συμβούλιο ενόψει της έγκρισής της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.