Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βλαντίμιρ Πούτιν: Σε αδιέξοδο με 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα

Σε απόλυτο στρατηγικό αδιέξοδο βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ύστερα από 7 μήνες πολεμικών συγκρούσεων επί ουκρανικού εδάφους με την πυρηνική απειλή να είναι πιο πιθανή από ποτέ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχοντας εξαπολύσει αιφνιδιαστική αντεπίθεση επανακτούν τεράστιες περιοχές στα ανατολικά της χώρας, τις οποίες το Κρεμλίνο προσάρτησε προ ημερών, με τις ρωσικές γραμμές να καταρρέουν με απρόσμενο, κατά κοινή ομολογία τρόπο, πλήττοντας το γόητρο του δεύτερου πιο ισχυρού στρατού στον κόσμο. Προφανώς, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχωρούσε, μέσω διαγγέλματος στις 24 Φεβρουαρίου, στην ανακοίνωση της έναρξης της ρωσικής εισβολής δεν είχε στο μυαλό του ούτε καν ως μακρινό ενδεχόμενο την εξέλιξη αυτή καθώς είχε λάβει τη διαβεβαίωση από τους επιτελείς του ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την κατάληψη του Κιέβου θα ήταν ένας υγιεινός περίπατος για τους Ρώσους στρατιώτες. 

Διαβάστε ακόμη: Πούτιν: Υπέγραψε νόμο για την προσχώρηση περιοχών της Ουκρανίας

Ρωσία: Μαζική φυγή

Τα νέα δεδομένα, που δημιουργεί η προέλαση του ουκρανικού στρατού, αποτελούν τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους αρχικούς του στόχους. Αντίθετα, οι δυνάμεις του έχουν υποστεί σοβαρότατες απώλειες από τους Ουκρανούς, που εξοπλίζονται συνεχώς από τις ΗΠΑ και τις περισσότερες δυτικές χώρες με σύγχρονα συστήματα, με την ανύψωση του ηθικού των Ρώσων στρατιωτών να μοιάζει πλέον πολύ δύσκολη. Επιπρόσθετα, οι εικόνες μαζικής φυγής, που ακολούθησαν την προεδρική απόφαση για επιστράτευση 300.000 Ρώσων πολιτών με σκοπό να οδηγηθούν στο ουκρανικό μέτωπο ήταν ένα ακόμα πλήγμα στο ηγετικό προφίλ του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναζητά τρόπο να απεμπλακεί από έναν διαφαινόμενο μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς.  

Οσον αφορά στην πυρηνική απειλή, που διατυπώθηκε εξαρχής από τον Ρώσο πρόεδρο δεν είχε κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα υπέρ της ακολουθούμενης στρατηγικής του Κρεμλίνου, καθώς η Δύση συνεχίζει απρόσκοπτα την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού με ακόμα πιο προηγμένα οπλικά συστήματα, που επιφέρουν πλήγματα ακριβείας στις ρωσικές θέσεις. Από την άλλη πλευρά, η προειδοποίηση για πυρηνικό χτύπημα μετά την προσάρτηση των 4 ανατολικών επαρχιών με το σκεπτικό ότι αποτελούν ρωσικό έδαφος δεν έκαμψε στο ελάχιστο το φρόνημα των Ουκρανών. Εξακολουθούν να σφυροκοπούν τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάζοντας τα σε υποχώρηση και με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά απαντούν στο τελεσίγραφο της Μόσχας ότι θα ενεργοποιήσει το πυρηνικό δόγμα της.

Πυρηνικά όπλα: Μπλόφα ή ρεαλισμός;

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν βάζει στο τραπέζι τα περίπου 2.000 μη στρατηγικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, σε μία κίνηση, που κανείς δε γνωρίζει εάν είναι μπλόφα ή συνιστά μία πραγματική απειλή ειδικά στις συγκεκριμένες συνθήκες. Η εκτίμηση ότι πρόκειται για μία ακόμα υβριδική επιχείρηση του Κρεμλίνου με σκοπό τον εκφοβισμό των Ουκρανών και του ΝΑΤΟ είναι μάλλον παρακινδυνευμένη καθώς φαίνεται ότι η ρωσική αντίδραση στα πεδία των μαχών δεν είναι ικανή από μόνη της να ανακόψει την ουκρανική αντεπίθεση. Για το λόγο αυτό, ένα πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία θεωρείται ως η έσχατη λύση για το Κρεμλίνο ώστε για αποτρέψει μία ιστορική στρατιωτική ήττα της Ρωσίας εξαναγκάζοντας το Κίεβο σε συνθηκολόγηση. 

Πιθανοί στόχοι στην περίπτωση μιας ρωσικής πυρηνικής επίθεσης θα μπορούσαν να είναι στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή κατοικημένες περιοχές αφανίζοντας χιλιάδες Ουκρανούς και τερματίζοντας αυτομάτως τον πόλεμο. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο όμως θα έφερνε τον Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι σε όλη την ανθρωπότητα ενώ δεν είναι σίγουρο ότι μετά από αυτό παραδοσιακοί σύμμαχοι του θα εξακολουθούσαν να τον στηρίζουν. Και αν αυτή η προοπτική όπως επίσης και βεβαιότητα πρόκλησης ευρύτερων συνεπειών από την εκλυόμενη ραδιενέργεια, δεν αποτελούν επαρκείς αποτρεπτικούς παράγοντες για το Κρεμλίνο μία συντριπτική απάντηση της Δύσης, όπως έχει διαμηνύσει σχετικά η Ουάσιγκτον, θα έπρεπε να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη από τον Ρώσο πρόεδρο. 

Ρωσία: Τα πυρηνικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει θα καταστρέψουν τον πλανήτη

Στο οριακό σημείο, που έχουν φτάσει τα πράγματα στην Ουκρανία, αν και φαντάζει απίθανη η ενεργοποίηση του στρατηγικού πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας αφού κάτι τέτοιο θα σήμαινε την ολοκληρωτική καταστροφή του πλανήτη, η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων δεν πρέπει να αποκλειστεί. Πρόκειται για όπλα, που έχουν σχεδιαστεί για τα πεδία των μαχών με στόχο την εξουδετέρωση συμβατικών στρατιωτικών δυνάμεων έχοντας σαφώς μικρότερες εκρηκτικές αποδόσεις συγκριτικά με τις πυρηνικές κεφαλές των βαλλιστικών πυραύλων, ικανά όμως να προκαλέσουν εκτεταμένη καταστροφή.   Χαρακτηριστικά, η ατομική βόμβα, που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα τον Αύγουστο του 1945, είχε ισχύ 15 κιλοτόνων τη στιγμή, που οι αποδόσεις των υποστρατηγικών πυρηνικών όπλων κυμαίνονται από κλάσματα του 1 κιλοτόνου έως περίπου 50 κιλοτόνους.

Οπως γίνεται αντιληπτό, η πιθανή χρήση τέτοιων όπλων στην Ουκρανία θα είχε φρικτά αποτελέσματα για τον πληθυσμό της χώρας καθιστώντας ολόκληρες περιοχές ακατοίκητες. Η χρήση πυρηνικών μεγάλης ισχύος θα έθετε όμως σε κίνδυνο όχι μόνο τους Ουκρανούς αλλά και τους Ρώσους αφού το ραδιενεργό νέφος θα μπορούσε να μεταφερθεί στη γειτονική χώρα. Μία σύγκριση δε, με τα πιο ισχυρά συμβατικά όπλα, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο δυτικό οπλοστάσιο καταδεικνύει το μέγεθος της απειλής. Η μεγαλύτερη συμβατική βόμβα, η επονομαζόμενη, «Μητέρα όλων των βομβών», GBU-43/B, που έχουν χρησιμοποιήσει οι ΗΠΑ έχει απόδοση 0,011 κιλοτόνων με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να παρουσιάζεται αποφασισμένος να πυροδοτήσει όπλα πολλαπλάσιας ισχύος.  

Αυτό άλλωστε είναι και το στρατηγικό ισοδύναμο της Ρωσίας έναντι της αμερικανικής υπεροχής στα προηγμένα συμβατικά όπλα. Η Μόσχα διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο υποστρατηγικών πυρηνικών όπλων στον κόσμο αυξάνοντας τα τελευταία χρόνια τα αποθέματα της. Τα όπλα αυτά προορίζονται για χρήση από ναυτικές, τακτικές αεροπορικές δυνάμεις και δυνάμεις εναέριας και πυραυλικής άμυνας καθώς και σε βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Ειδικότερα, τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας περιλαμβάνουν πυραύλους αέρος-εδάφους, βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, βόμβες βαρύτητας και βόμβες βάθους για βομβαρδιστικά μεσαίου βεληνεκούς, τακτικά βομβαρδιστικά και ναυτική αεροπορία, καθώς και πυραύλους κατά πλοίων, υποβρυχίων και αντιαεροπορικών συστημάτων όπως επίσης και τορπίλες για μονάδες επιφανείας και υποβρύχια. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως η Ρωσία επί Πούτιν έχει επενδύσει σε μία σειρά όπλων, που μπορούν να φέρουν συμβατική και πυρηνική κεφαλή και δεν υπόκεινται στη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA