Μενού
  • Α-
  • Α+

Την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν απειλεί την ανθρωπότητα με πυρηνικό ολοκαύτωμα και η Δύση διευρύνει τον κατάλογο των Ρώσων αξιωματούχων και ολιγαρχών, στους οποίους επιβάλλει κυρώσεις, στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα μεγαλοστελέχη της ρωσικής πυρηνικής βιομηχανίας όχι μόνο δεν ανησυχούν για πιθανές συνέπειες εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία αλλά χορεύουν και τραγουδούν σαν να μη συμβαίνει το παραμικρό! Τα όσα πραγματικά εντυπωσιακά διαδραματίζονται στον πρώτο υπό κατασκευή τουρκικό πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου, τα οποία παρουσιάζει σήμερα το Reader, αποτελούν μία ακόμα μεγάλη απόδειξη για τους παράλληλους βίους των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας

Διαβάστε ακόμη: Σαν σήμερα, 24 Οκτωβρίου, η «Μαύρη Πέμπτη» της Wall Street – Το «Κραχ» του 1929 που οδήγησε σε παγκόσμια ύφεση

Το να βλέπεις τη μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο του κρατικού γίγαντα πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, που ίδρυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το 2007, να επιδεικνύει τις φωνητικές και χορευτικές της ικανότητες πρωταγωνιστώντας μαζί με τους συνεργάτες της σε βίντεο κλιπ, που γυρίστηκε πριν από λίγες μέρες στο μεγάλο εργοτάξιο του Ακούγιου όταν το Κρεμλίνο ισοπέδωνε τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, συνιστά σε κάθε περίπτωση μεγάλη πρόκληση. Το συγκεκριμένο βίντεο κλιπ είναι το κερασάκι στην τούρτα των αποκαλύψεων για τα ρωσικά εμβάσματα, ύψους 15 δισ δολαρίων, που διακινήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού προς την Τουρκία, για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού. Πλέον, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό στο φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα της Αγκυρας, που ξεκίνησε το 2012 με τους Πούτιν και Ερντογάν να εγκαινιάζουν τις εργασίες θεμελίωσης της πυρηνικής μονάδας στο Ακούγιου στην επαρχία της Μερσίνης τον Απρίλιο του 2018. 

Η ολοκλήρωση του έργου θα σημάνει την απόλυτη πρόσδεση της Τουρκίας στο ενεργειακό άρμα της Ρωσίας, που ήδη είναι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια χώρα φυσικού αερίου και η τρίτη μεγαλύτερη αργού πετρελαίου για τη γείτονα. Το έργο κατασκευής πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου, η μεγαλύτερη ρωσο-τουρκική κοινοπραξία, είναι όπως φαίνεται μόνο η αρχή στον πολιτικό και οικονομικό εναγκαλισμό Πούτιν-Ερντογάν καθώς ο τελευταίος έχει ζητήσει από το Ρώσο πρόεδρο την κατασκευή και δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου με 4 αντιδραστήρες στη Σινώπη. Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την πρόταση του Βλαντίμιρ Πούτιν για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου στην Τουρκία για εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη αποτυπώνουν το εύρος της προσέγγισης Μόσχας και Αγκυρας. 

Το βίντεο κλιπ με σύνθημα «πετάξτε ψηλά»

Στο μεταξύ, αδιάψευστος μάρτυρας της πανηγυρικής ατμόσφαιρας των ρωσο-τουρκικών σχέσεων είναι το βίντεο κλιπ των επικεφαλής της κατασκευάστριας και διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, οι οποίοι καλούν στα ρωσικά τους Τούρκους να «πετάξουν ψηλά», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι στίχοι του τραγουδιού, που ερμηνεύουν. Σκοπός του βίντεο κλιπ της 14ης Οκτωβρίου είναι, όπως σημείωσε η διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της AKKUYU NUCLEAR JSC Αναστάζια Ζοτέεβα να εκφραστεί η αγάπη και η προσήλωση για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού. Η επικεφαλής του εργοστασίου, η οποία πρωταγωνιστεί στο βίντεο, έχοντας διαγράψει μία εντυπωσιακή διαδρομή στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό και ενεργειακό τομέα τη δεκαετία του 2000 τοποθετήθηκε το 2012 στη θέση της εκτελεστικής αντιπροέδρου της Rusatom Energy International διαχειριζόμενη τα σημαντικότερα έργα της κρατικής Rosatom στο εξωτερικό με σκοπό την προώθηση των ρωσικών πυρηνικών τεχνολογιών στην παγκόσμια αγορά. Ο διεθνής βραχίονας της Rosatom, με ποσοστό συμμετοχής στο έργο επί τουρκικού εδάφους της τάξης του 99,2%, εκτός από κατασκευαστής του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου έχει αναλάβει και την εφ' όρου ζωής λειτουργία της μονάδας. 

Η συμφωνία για τον πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου

Ηταν η χρονιά του 2010, όταν οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Τουρκίας υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία συνεργασίας για την κατασκευή εργοστασίου συνολικής ισχύος 4800 MW στην επαρχία της Μερσίνης. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η ρωσική πλευρά ίδρυσε στη γείτονα την AKKUYU NUCLEAR JSC αναλαμβάνοντας τη μελέτη, την κατασκευή, τη συντήρηση, τη λειτουργία και τον παροπλισμό του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με το συνολικό κόστος του έργου να ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια. Ο κύριος όγκος προμηθειών εξοπλισμού και προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για την υλοποίηση του έργου αφορά σε ρωσικές επιχειρήσεις ενώ τουρκικές εταιρείες συμμετέχουν σε έργα κατασκευής και εγκατάστασης. Μετά την ολοκλήρωση του έργου ο πυρηνικός σταθμός θα παράγει περίπου 35 δισ. kWh ετησίως καλύπτοντας περίπου το 10% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας ενώ η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του σταθμού είναι 60 χρόνια με δυνατότητα παράτασης λειτουργίας για επιπλέον 20 χρόνια.

Μια σημαντική παράμετρος της ρωσο-τουρκικής προσέγγισης με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον καθώς αφορά στην εκφρασμένη φιλοδοξία της Αγκυρας να αναπτύξει στο μέλλον πυρηνικά όπλα είναι εκπαίδευση σε ρωσικά πανεπιστήμια Τούρκων φοιτητών στο πλαίσιο του εξειδικευμένου προγράμματος σπουδών της βιομηχανίας πυρηνικής ενέργειας. Ηδη, οι πρώτοι Τούρκοι έχουν αποφοιτήσει από το Εθνικό Πυρηνικό Πανεπιστήμιο MEPhI και από το Πολυτεχνείο της Αγίας Πετρούπολης επιστρέφοντας στη χώρα τους για να εργαστούν στο Ακούγιου συμμετέχοντας στη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής του. Ειδικότερα, το Μάρτιο του 2018 πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποφοίτηση 35 Τούρκων φοιτητών, που εκπαιδεύτηκαν στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας στο κορυφαίο εξειδικευμένο ρωσικό πανεπιστήμιο, MEPhI, ολοκληρώνοντας πρόγραμμα διάρκειας 6,5 ετών με αντικείμενο, «Πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής: Σχεδιασμός, λειτουργία και μηχανική». Ολοι τους έλαβαν διπλώματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρωσία και προσλήφθηκαν στη συνέχεια από την AKKUYU NUCLEAR JSC. Το 2019 άλλοι 53 νέοι ειδικοί από την Τουρκία έλαβαν ανώτερη εξειδικευμένη εκπαίδευση στο MEPhI και εντάχτηκαν στην εταιρεία ενώ από το Φεβρουάριο του 2020 ακόμα 54 Τούρκοι απόφοιτοι του MEPhI ανήκουν στο ανθρώπινο δυναμικό της μονάδας του Ακούγιου αποτελώντας τη «ραχοκοκαλιά» της υπό ανάπτυξη τουρκικής πυρηνικής βιομηχανίας, με τις βλέψεις του καθεστώτος Ερντογάν να φτάνουν στην απόκτηση πυρηνικών όπλων.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA