Μενού
  • Α-
  • Α+

Μόλις «400 με 500» θανάτους μεταναστών εργατών στα εργοτάξια των γηπέδων του Μουντιάλ 2022 «βλέπει» υψηλόβαθμους αξιωματούχος του Κατάρ, με φόντο τις καταγγελίες για χιλιάδες νεκρούς και τη διεθνή κατακραυγή για τις εργασιακές συνθήκες και την πλήρη απουσία ακόμα και των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την Guardian, ο Hassan al-Thawadi, γενικός γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής για την Παράδοση και την Κληρονομιά, παραδέχτηκε σε συνέντευξή του τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, δήλωσε όμως ότι ο ακριβής αριθμός των νεκρών «συζητείται ακόμη».

Διαβάστε ακόμα: Μουντιάλ 2022 - Κατάρ: Διώχνουν τους ξένους εργάτες από τις περιοχές που θα μείνουν φίλαθλοι

«Η εκτίμηση είναι περίπου 400», δήλωσε ο Thawadi στην τηλεοπτική εκπομπή Piers Morgan Uncensored. «Μεταξύ 400 και 500. Δεν έχω τον ακριβή αριθμό, αυτό είναι κάτι που συζητείται», είπε ακόμα. «Ένας θάνατος είναι πάρα πολύς, είναι τόσο απλό. [Αλλά] κάθε χρόνο τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας στα εργοτάξια βελτιώνονται, τουλάχιστον στα δικά μας εργοτάξια, στα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτά για τα οποία είμαστε υπεύθυνοι».

Τα σχόλια του Thawadi προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον Nicholas McGeehan της ομάδας υπεράσπισης Fair Square να τονίζει μεταξύ άλλων: «Αυτό είναι απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα της ασυγχώρητης έλλειψης διαφάνειας του Κατάρ στα θέματα των θανάτων των εργαζομένων. Χρειαζόμαστε σωστά στοιχεία και διεξοδικές έρευνες, όχι ασαφή στοιχεία που ανακοινώνονται μέσω συνεντεύξεων στα μέσα ενημέρωσης. Η Fifa και το Κατάρ έχουν ακόμη πολλά ερωτήματα να απαντήσουν, όχι μόνο πού, αλλά πότε και πώς πέθαναν αυτοί οι άνδρες και αν έλαβαν οι οικογένειές τους αποζημίωση».

Η Ανώτατη Επιτροπή υποστήριζε έως τώρα ότι υπήρξαν μόνο τρεις θάνατοι που σχετίζονται με την εργασία μεταξύ των μεταναστών εργατών στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την έναρξη της κατασκευής των γηπέδων και των άλλων εγκαταστάσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014. Το 2021 ο Guardian δημοσίευσε έρευνα που έκανε λόγο για περισσότερους από 6.500 μετανάστες εργάτες από πέντε χώρες - Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα - που πέθαναν στο Κατάρ από τις αρχές του 2011, χρονιά που η χώρα ανέλαβε τη φιλοξενία για το Παγκόσμιο Κύπελλο, έως το 2020.

Η έρευνα καταδείκνυε τον συνολικό αριθμό των θανάτων από όλες τις αιτίες και σε όλες τις τοποθεσίες. Η κυβέρνηση του Κατάρ δεν αμφισβήτησε τα συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά δήλωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ είναι «εντός του αναμενόμενου εύρους για το μέγεθος και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού». Ο επίσημος αριθμός των τριών θανάτων που σχετίζονται με την εργασία στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου επαναλήφθηκε από τη Fifa και χρησιμοποιήθηκε σε ομιλία του προέδρου της, Τζιάνι Ινφαντίνο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο νωρίτερα φέτος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA