Μενού
  • Α-
  • Α+

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στο Κατάρ λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Μουντιάλ 2022 καθώς οι τοπικές Αρχές... αδειάζουν με το «έτσι θέλω» πολυκατοικίες που στεγάζουν χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες, στις ίδιες περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας Ντόχα, όπου θα μείνουν επισκέπτες φίλαθλοι κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως αποκάλυψαν μιλώντας στο Reuters εργαζόμενοι που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, περισσότερα από δώδεκα κτίρια έχουν εκκενωθεί και κλείσει από τις Αρχές, αναγκάζοντας τους εργάτες, κυρίως Ασιάτες και Αφρικανούς, να αναζητήσουν ό,τι καταφύγιο μπορούσαν, ακόμα και μένοντας στο πεζοδρόμιο έξω από τα πρώην σπίτια τους...

Η απαράδεκτη αυτή κίνηση έρχεται 22 ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου (20/11-18/12), το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη για τη μεταχείριση του Κατάρ προς τους ξένους εργάτες και τους περιοριστικούς κοινωνικούς νόμους του. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ένα κτίριο που οι κάτοικοι είπαν ότι φιλοξενούσε 1.200 άτομα στην περιοχή Αλ Μανσούρα της Ντόχα, οι Αρχές ανακοίνωσαν στους ανθρώπους περίπου στις 8 το βράδυ της Τετάρτης ότι είχαν μόλις δύο ώρες για να φύγουν. Οι δημοτικοί υπάλληλοι επέστρεψαν γύρω στις 22.30, ανάγκασαν όλους να βγουν έξω και κλείδωσαν τις πόρτες του κτιρίου.

Ενας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ είπε ότι οι εξώσεις δεν σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο και σχεδιάστηκαν «σύμφωνα με τα συνεχιζόμενα ολοκληρωμένα και μακροπρόθεσμα σχέδια για την αναδιοργάνωση περιοχών της Ντόχα». «Ολοι έχουν στεγαστεί από τότε σε ασφαλή και κατάλληλα καταλύματα», ανέφερε ο αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι τα αιτήματα για εκκένωση «έγιναν με κατάλληλη ειδοποίηση».

Οπως είναι γνωστό περίπου το 85% του πληθυσμού των τριών εκατομμυρίων του Κατάρ είναι ξένοι εργάτες. Ενας εργαζόμενος ανέφερε ότι οι εξώσεις στόχευαν άγαμους άνδρες, ενώ οι αλλοδαποί εργαζόμενοι με οικογένειες δεν επηρεάστηκαν. Δημοσιογράφος του Reuters είδε περισσότερα από δώδεκα κτίρια όπου οι κάτοικοι είπαν ότι είχαν εκδιωχθεί άνθρωποι. Μάλιστα, σε κάποια κτίρια είχε διακοπεί το ρεύμα, ενώ τα περισσότερα βρίσκονταν σε γειτονιές όπου η κυβέρνηση έχει νοικιάσει κτίρια για τη στέγαση των φιλάθλων του Μουντιάλ

Οι εξώσεις «διατηρούν τη λαμπερή και πλούσια πρόσοψη του Κατάρ χωρίς να αναγνωρίζουν δημόσια το φθηνό εργατικό δυναμικό που το καθιστά εφικτό. Αλλά οι εξώσεις με σχεδόν καθόλου ειδοποίηση είναι απάνθρωπες πέρα από κάθε κατανόηση», δήλωσε ο Βάνι Σαρασβάτι από την Migrant-Rights.org, που κάνει εκστρατεία για ξένους εργάτες στη Μέση Ανατολή.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA