Μενού
  • Α-
  • Α+

Αντίστροφα μετρούν οι ώρες μέχρι την επίσημη παρουσίαση από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ του βομβαρδιστικού 6ης γενιάς B-21 Raider. Την ερχόμενη Παρασκευή όλα τα φώτα της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας θα είναι στραμμένα στην αεροπορική βάση Εντουαρντς της Καλιφόρνια, έδρα της ειδικής μονάδας δοκιμών της USAF. Οι πόρτες του υπόστεγου, που έκρυβε τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο μυστικό του αμερικανικού Πενταγώνου ανοίγουν. Το top secret πρόγραμμα ανάπτυξης του πιο προηγμένου πολεμικού αεροσκάφους στον κόσμο, ύψους 203 δισ. δολαρίων, περνά στο στάδιο των βασικών δοκιμών με τη Ρωσία και την Κίνα να καταστρώνουν ήδη σχέδια, πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα απειλή.

Διαβάστε ακόμη: Σερβία: «Μην ταξιδεύετε στην Τουρκία» λέει ο ΥΠΕΞ

Το μεγάλου βεληνεκούς, διεισδυτικό stealth βομβαρδιστικό, που θα αντικαταστήσει σταδιακά τα βομβαρδιστικά B-1 και B-2 αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά του στόλου των βομβαρδιστικών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο μέλλον αποκαλύπτεται.  Σε κάθε περίπτωση, το B-21 Raider, εκτός από ορόσημο στην εξέλιξη της αεροναυπηγικής, είναι αναμφισβήτητα ένα οπλικό σύστημα, που η Ουάσιγκτον αναμένει να της προσδώσει τρομερή ικανότητα μάχης σε μια σειρά από επιχειρήσεις σε άκρως αμφισβητούμενα περιβάλλοντα του μέλλοντος. Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας έχει επενδύσει στην ικανότητα κρούσης μεγάλης εμβέλειας του αεροσκάφους έχοντας την πεποίθηση ότι η προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία, που ενσωματώνει, και το φονικό φορτίο όπλων, που μπορεί να μεταφέρει, συνιστούν καθοριστικούς παράγοντες αποτροπής αλλά και επικράτησης στο πεδίο των επιχειρήσεων εφόσον απαιτηθεί.

Αεροδιαστημική και αμυντική τεχνολογία

Το νέο βομβαρδιστικό κατασκευάζεται στο πλαίσιο της σύμβασης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με την κορυφαία εταιρεία αεροδιαστημικής και αμυντικής τεχνολογίας Northrop Grumman, που υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2015. Η Northrop Grumman είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία stealth και είναι η μόνη εταιρεία που ανέπτυξε, κατασκεύασε, ​​συντηρεί και εκσυγχρονίζει ένα stealth αεροσκάφος κρούσης μεγάλης εμβέλειας, το βομβαρδιστικό B-2 Spirit. Παράλληλα, είναι βασικό μέλος της κοινοπραξίας υπό την Lockheed Martin στο πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35. 

Το νέο βομβαρδιστικό υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ είναι σχεδιασμένο με αρχιτεκτονική ανοιχτών συστημάτων, που επιτρέπει την ταχεία εισαγωγή ώριμων τεχνολογιών εξασφαλίζοντας ότι το αεροσκάφος θα παραμένει αποτελεσματικό καθώς οι απειλές εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ψηφιακό βομβαρδιστικό, που για να ανταποκριθεί στο εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής έχει σχεδιαστεί από την πρώτη μέρα για γρήγορη αναβάθμιση. Σε αντίθεση με τα αεροσκάφη προηγούμενης γενιάς, το B-21 Raider δεν θα υποβληθεί σε δομικές αναβαθμίσεις. Η νέα τεχνολογία, οι δυνατότητες και τα όπλα θα ενσωματωθούν απρόσκοπτα μέσω ευέλικτων αναβαθμίσεων λογισμικού και ενσωματωμένης ευελιξίας υλικού. 

100 αεροσκάφη με πυρηνικά

Ο επιχειρησιακός προσανατολισμός του αεροσκάφους είναι συγκεκριμένος. Διεισδυτικό stealth βομβαρδιστικό κρούσης διπλής ικανότητας ικανό να μεταφέρει τόσο συμβατικά όσο και πυρηνικά πυρομαχικά με στόχο να ενταχθεί στην πυρηνική τριάδα ως ορατή και ευέλικτη πυρηνική αποτροπή υποστηρίζοντας τη στρατηγική εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας έχει παραγγείλει 100 αεροσκάφη αυτού του τύπου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της παραγγελίας σε ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς, με το κόστος της κάθε μονάδας να ξεπερνά, βάσει των πιο πρόσφατων εκτιμήσεων, τα 640 εκατ. δολάρια

Οι Αμερικανοί επιτελείς θεωρούν ότι η ένταξη του «αόρατου» αεροσκάφους θα προσδώσει στην Ουάσιγκτον ένα στρατηγικό πλεονέκτημα καθώς το B-21 Raider θα είναι ικανό να διεισδύσει στην αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού και να πλήξει στόχους οπουδήποτε στον κόσμο, δυνατότητα, που δεν διαθέτει το 90% του τρέχοντος στόλου βομβαρδιστικών της χώρας. Αυτός άλλωστε ήταν και ο βασικός άξονας ανάπτυξης ενός αεροσκάφους, που θα παρέχει το είδος ωφέλιμου φορτίου, εμβέλεια και διεισδυτικότητα, που η σημερινή δύναμη των B-1, B-52 και σε ένα μικρό βαθμό τα B-2, δεν μπορούν να επιτύχουν. 

Ολα ξεκίνησαν στο Ελσγουορθ

Βασικός σταθμός στο πρόγραμμα θεωρείται η χρονιά του 2019 όταν η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ολοκλήρωσε τη διαδικασία επιλογής στρατηγικής βάσης ανακοινώνοντας την αεροπορική βάση Ελσγουορθ στη Νότια Ντακότα ως την πρώτη κύρια επιχειρησιακή βάση B-21 και τοποθεσία της μονάδας επίσημης εκπαίδευσης. Το κέντρο δοκιμών στη βάση Εντουαρντς θα φιλοξενήσει τη συνδυασμένη δοκιμαστική δύναμη B-21 ενώ η βάση Τίνκερ της Οκλαχόμα είναι ο χώρος για τον σχεδιασμό των αποθηκών. 

Οσον αφορά στην ονοματοδοσία Raider (επιδρομέας) του αεροσκάφους έγινε προς τιμήν των Doolittle Raiders, των Αμερικανών πιλότων, οι οποίοι πραγματοποίησαν την αιφνιδιαστική επίθεση κατά της Ιαπωνίας στις 18 Απριλίου 1942. Επικεφαλής της αποστολής των 16 βομβαρδιστικών B-25 Mitchell, που άλλαξε την πορεία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ο αντισυνταγματάρχης και μετέπειτα στρατηγός Τζέιμς (Τζίμι) Ντουλίτλ.