Μενού
pyriniki-syntixi
Πυρηνική σύντηξη | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Για πρώτη φορά στην Ιστορία Αμερικανοί επιστήμονες της Εθνικής Εγκατάστασης Ανάφλεξης που στεγάζεται στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore, στην Καλιφόρνια, παρήγαγαν μια αντίδραση πυρηνικής σύντηξης που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση χρειάζεται για την ανάφλεξή της. Πρόκειται για «ένα ορόσημο στη δεκαετή και δαπανηρή αναζήτηση για την ανάπτυξη μιας τεχνολογίας που παρέχει απεριόριστη, καθαρή και φθηνή ενέργεια», όπως σχολίασε η Washington Post κάνοντας λόγο για το «Αγιο Δισκοπότηρο» της ενέργειας χωρίς άνθρακα, που κυνηγούν οι επιστήμονες ανά την υφήλιο από τη δεκαετία του 1950. Μάλιστα για τη σημαντική αυτή είδηση το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας αναμένεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις το απόγευμα της Τρίτης (13/12).

Η πυρηνική σύντηξη φιλοδοξεί να αναπαραγάγει ό,τι συμβαίνει στον πυρήνα του Ηλιου και θεωρείται από τους υποστηρικτές της ως η ενέργεια του μέλλοντος, διότι δεν παράγει παρά λίγα απόβλητα, και αυτά σαφώς πολύ λιγότερο ραδιενεργά σε σχέση με έναν κλασικό πυρηνικό σταθμό, και καθόλου αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα αποτελέσματα του πειράματος

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί επιστήμονες φέρονται να πέτυχαν για πρώτη φορά καθαρό ισοζύγιο ενέργειας, στο πείραμα. Σύμφωνα με τους Financial Times οι ερευνητές κατάφεραν να απελευθερώσουν 2,5 MJ ενέργειας μετά τη χρήση μόλις 2,1 MJ για τη θέρμανση του καυσίμου με λέιζερ. Ο Δρ Ρόμπι Σκοτ της Ομάδας Φυσικής Πλάσματος της Κεντρικής Εγκατάστασης Λέιζερ (CLF) του Συμβουλίου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Εγκαταστάσεων (STFC), ο οποίος συνέβαλε σε αυτήν την έρευνα, περιέγραψε τα αποτελέσματα ως ένα «σημαντικό επίτευγμα».

«Η πυρηνική σύντηξη έχει τη δυνατότητα να παρέχει μια σχεδόν απεριόριστη, ασφαλή, καθαρή πηγή ενέργειας βασικού φορτίου χωρίς άνθρακα», είπε. «Αυτό το θεμελιώδες αποτέλεσμα από την Εθνική Εγκατάσταση Ανάφλεξης είναι η πρώτη εργαστηριακή επίδειξη θετικού ισοζυγίου ενέργειας από σύντηξη – όπου παράγεται περισσότερη ενέργεια σύντηξης από ό,τι εισέρχεται από τις ακτίνες λέιζερ. Το πείραμα δείχνει ξεκάθαρα ότι η φυσική του Laser Fusion λειτουργεί», πρόσθεσε. «Προκειμένου να μετατραπεί το αποτέλεσμα της NIF σε παραγωγή ενέργειας, μένει πολλή δουλειά, αλλά αυτό είναι ένα βασικό βήμα στην πορεία».

Η «Εθνική Εγκατάσταση Πυροδότησης» στο Εργαστήριο «Λόρενς Λίβερμορ» χρησιμοποιεί μια συστοιχία ισχυρών λέιζερ για να θερμάνει μια μικρή ποσότητα υδρογόνου και να προκαλέσει σύντηξη. Στο πείραμα φαίνεται ότι παρήχθη περισσότερη ενέργεια από εκείνη που κατανάλωσαν τα λέιζερ, αλλά πιθανώς λιγότερη από τη συνολικά απαιτούμενη για τη λειτουργία του όλου συστήματος. «Το αποτέλεσμα αυτό απέχει πολύ από το πραγματικό θετικό ισοζύγιο ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορούμε, επομένως, να πούμε ότι πρόκειται για επιστημονική επιτυχία, η οποία όμως απέχει πολύ από την προσφορά ελεύθερης ενέργειας» σχολίασε ο Τόνι Ράουλστοουν του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στο CNN.

Ειδικοί ειδικοί τόνισαν ότι ενώ τα αποτελέσματα συνιστούν μια σημαντική αρχή, η τεχνολογία απέχει πολύ από το να είναι το βασικό στήριγμα του ενεργειακού τοπίου. Σημειωτέον ότι το ενεργειακό κέρδος του πειράματος -τα 0,4 MJ είναι περίπου 0,1 kWh – αντιστοιχούν σε αρκετή ενέργεια για να βράσει ένας βραστήρας. «Για να μετατρέψουμε τη σύντηξη σε πηγή ενέργειας θα χρειαστεί να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το ενεργειακό κέρδος», δήλωσε ο φυσικος του Ιmperial College του Λονδίνου, καθηγητής Τζέρεμι Τσίτεντεν. «Θα χρειαστεί επίσης να βρούμε έναν τρόπο να αναπαράγουμε το ίδιο αποτέλεσμα πολύ πιο συχνά και πολύ πιο φθηνά προτού μπορέσουμε ρεαλιστικά να το μετατρέψουμε σε εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας».