Μενού
parisi
Επεισόδια στο Παρίσι | AP
  • Α-
  • Α+

«Νωπή» είναι η μνήμη των Κούρδων σχετικά με τα όσα έγιναν στο Παρίσι, δύο μέρες πριν τον εορτασμό των Χριστουγέννων, όταν ένας 69χρονος με ρατσιστικό παρελθόν «άνοιξε πυρ» στο 10ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας και πιο συγκεκριμένα στο Κουρδικό Πολιτιστικό Κέντρο, σκοτώνοντας τρία άτομα. Σήμερα τελέστηκε η κηδεία του Μιρ Περβέρ, του Κούρδου τραγουδιστή που ήταν ένα εκ των θυμάτων της επίθεσης, κηδεία που τελέστηκε στη γενέτειρά του στην ανατολική Τουρκία, μέσα σε κλίμα έντασης.

Η κηδεία του καλλιτέχνη και πολιτικού πρόσφυγα έγινε παρουσία των συγγενών του στην επαρχία Μους, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή. Οι στιγμές έντασης είχαν ξεκινήσει από νωρίς στην περιοχή, καθώς οι δρόμοι που οδηγούσαν στο χωριό, όπου και ενταφιάστηκε, είχαν αποκλειστεί από αστυνομικούς που εμπόδισαν πολλές ομάδες προσώπων, μεταξύ των οποίων και βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, αλλά και άτομα που δήλωναν συγγενείς του να παραστούν στην κηδεία.

Το «μπλόκο» που επέβαλε η αστυνομία προκάλεσε ένταση στο σημείο, με βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και προβλήθηκαν από κουρδόφωνα μέσα ενημέρωσης να δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας να εκτοξεύουν δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, για να διαλύσουν το πλήθος. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ανταποκριτή του AFP τα πλάνα που μπορεί να δει κανείς, γυρίστηκαν επί τόπου. Χρησιμοποιήθηκε επίσης νερό υπό πίεση ενώ κάποιοι άνδρες, δυσαρεστημένοι επειδή δεν μπορούσαν να παραστούν στην κηδεία, απάντησαν ρίχνοντας πέτρες.

Νωρίτερα, σήμερα,  έγινε επίσης η κηδεία του Αμπντουραχμάν Κιζίλ, του δεύτερου Κούρδου που σκοτώθηκε στο Παρίσι, σε ένα χωριό της επαρχίας Καρς, στη βορειοανατολική Τουρκία. Κάποια οχήματα της αυτοκινητοπομπής που ακολουθούσε το φέρετρο μπλοκαρίστηκαν κοντά στον χώρο όπου γινόταν η κηδεία, σύμφωνα με το Yeni Yasam, ένα μέσο ενημέρωσης που πρόσκειται στο κουρδικό κίνημα. Την ίδια πληροφορία μετέφερε και η βουλευτίνα του φιλοκουρδικού κόμματος DBP Σαλίχα Αϊντενίζ.

Όσον αφορά στην Εμινέ Καρά, το τρίτο θύμα της επίθεσης, ενταφιάστηκε στο Ιρακινό Κουρδιστάν, παρουσία μελών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι τρεις Κούρδοι δολοφονήθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου έξω από ένα πολιτιστικό κέντρο της κοινότητάς τους στο Παρίσι. Ο δράστης, ένας 69χρονος Γάλλος γνωστός στις αρχές από άλλες βίαιες πράξεις, είπε ότι τους σκότωσε επειδή «μισεί παθολογικά τους ξένους».