Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | Getty
  • Α-
  • Α+

Οι εικόνες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στο δράμα που βιώνουν Τούρκοι και Σύροι ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και βάζουν στις οθόνες και κατ' επέκταση στα σπίτια μας τον πόνο, την οργή, την απόγνωση, αλλά και την ελπίδα για ζωή στα χαλάσματα των γκρεμισμένων κτηρίων. Την ώρα που βλέπουμε γονείς να κρατούν τα χέρια των παιδιών τους, που είναι θαμμένα κάτω από τόνους μπαζών και τα στομάχια σφίγγονται, τα δάκρυα πλημμυρίζουν τα μάτια, την ίδια στιγμή, ένα μωράκι βγαίνει από τα έγκατα της... κόλασης και αναπτερώνει την ελπίδα και δίνει το έναυσμα για να συνεχιστεί η ζωή, η οποία θα χτιστεί πάνω στα ερείπια του ρήγματος του Καχραμανμαράς.

Μια ζωή που μέχρι στιγμής συνεχίζεται χωρίς τις 11.200 ψυχές που έχουν ήδη χαθεί. Τόσοι είναι οι νεκροί σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση σε Τουρκία και Συρία. Οι διασώστες από όλο τον πλανήτη δίνουν μάχη υπό αντίξοες συνθήκες. Ψύχος, αποδεκατισμένες υποδομές κάνουν το έργο τους πολύ δύσκολο, όμως νυχθημερόν σκάβουν στα συντρίμμια για να βγάλουν έστω έναν ακόμα ζωντανό. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, ειδικά για όσους είναι τραυματισμένοι και δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμα.  Στην Γκαζίαντεπ, πόλη που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια. «Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας», είπε.

Η διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει στην Τουρκία, όπου κηρύχθηκε εθνικό πένθος για επτά ημέρες. Ο απολογισμός των νεκρών ανέρχεται ήδη σε 8.574 μέχρι τώρα. Πρόκειται πλέον για τον χειρότερο απολογισμό νεκρών από σεισμό στην Τουρκία από το 1999, όταν 17.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων 1.000 στην Κωνσταντινούπολη. Στη Συρία, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 2.662 ως αυτή την ώρα. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια σύμφωνα με τα Λευκά Κράνη στις ζώνες που ελέγχουν οι αντάρτες. Τα πράγματα στη Συρία είναι πολύ χειρότερα, καθώς οι υποδομές είναι διαλυμένες και το κράτος, είτε πρόκειται για την κυβέρνηση Ασαντ ή για τις περιοχές των ανταρτών, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και οι ελπίδες τους εναποτίθενται στην διεθνή βοήθεια.

Απουσιάζει το κράτος

Και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων γίνονται προσπάθειες για να σωθούν ζωές. Στην Ζαντάιρις, στην συριακή πλευρά, νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια. Το κοριτσάκι αυτό ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με την μητέρα του, που ήταν νεκρή, όπως και όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς του. «Ακούσαμε έναν θόρυβο καθώς σκάβαμε (...) καθαρίσαμε τα μπάζα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ», διηγήθηκε χθες, Τρίτη, ο Χαλίλ Σαουάντι, ένας συγγενής της οικογένειας. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, σύμφωνα με γιατρό που ρωτήθηκε από το AFP.

Ομως για την 15χρονη Ιρμάκ είναι πολύ αργά. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της. Καμία βοήθεια δεν είχε φτάσει χθες, Τρίτη, σε αυτή την καλυμμένη από το χιόνι πόλη των πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκων που υπέστη μεγάλη καταστροφή.

«Πού είναι το κράτος; Πού είναι; (...) Έχουν περάσει δύο μέρες και δεν έχουμε δει κανέναν. (...) Τα παιδιά πεθαίνουν από το κρύο», διαμαρτύρεται ο Αλί, ο οποίος περιμένει ακόμη ενισχύσεις εκεί, ελπίζοντας ακόμη ότι θα ξαναδεί τον αδελφό του και τον ανιψιό του που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια του κτηρίου τους. Στην Σαουράν, στη βόρεια Συρία, ο Μάχμουντ Μπρίμο γονατίζει μπροστά σε ένα σωρό από ερείπια, τα απομεινάρια του σπιτιού του. Εκεί κοντά, ένας γκρίζος τρούλος μαρτυρά ότι ένα τζαμί βρισκόταν εκεί. «Τόσα χρόνια πόλεμος και δεν είχαμε καταστραφεί έτσι», λέει και συνεχίζει: «Τα χάσαμε όλα σε μια στιγμή. Εχουμε καταστραφεί τελείως».

Φοβούμενοι να γυρίσουν στα σπίτια τους, επιζώντες κατέφυγαν στο τουρκικό αεροδρόμιο της Γκαζίαντεπ. «Τώρα οι ζωές μας έχουν σημαδευτεί τελείως από την αβεβαιότητα. Πώς θα φροντίσω αυτά τα παιδιά;» αναρωτιέται η Ζαχιντέ Σουτσού, που εγκατέλειψε το διαμέρισμά της μαζί με τα δυο μικρά της παιδιά. Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να είναι εκτεθειμένοι, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ η Unicef κάνει λόγο για έως και 1.000 νεκρά παιδιά...

Ακόμα και οι Ουκρανοί έστειλαν εθελοντές

Την ίδια στιγμή, 45 χώρες έχουν αποστείλει ήδη προσωπικό να συνδράμει στην έρευνα και τη διάσωση. Η ΕΕ κινητοποίησε για την Τουρκία 1.185 διασώστες και 79 εκπαιδευμένους σκύλους από 19 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία ή η Γερμανία. Για την Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της εκεί και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις βοήθειας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε στον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν για την παροχή «όλης της βοήθειας που χρειάζεται, όποια κι αν είναι αυτή». Δύο ομάδες διασωστών αναμενόταν να φτάσουν σήμερα το πρωί στην Τουρκία. Η Κίνα ανακοίνωσε χθες την αποστολή βοήθειας 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων όπως και μέλη σωστικών συνεργείων που ειδικεύονται στις αστικές διασώσεις, ιατρικές ομάδες και υλικό έκτακτης ανάγκης. Ακόμη και η Ουκρανία, παρά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε την αποστολή στην Τουρκία 87 διασωστών. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων και η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις αρχές της Δαμασκού από το 2012, ανακοίνωσε την δημιουργία αερογέφυρας για να βοηθήσει τους πληθυσμούς που επλήγησαν στις δύο χώρες.

Στη Συρία, οι αρχές της Δαμασκού απηύθυναν έκκληση, η οποία εισακούσθηκε ωστόσο κυρίως από την σύμμαχό τους Ρωσία. Σύμφωνα με τον στρατό, πάνω από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη εκεί για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες ότι συνεργάζεται με τις τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Συρία, όχι με το καθεστώς" της Δαμασκού. Ο σεισμός έπληξε το μεθοριακό πέρασμα της Μπαμπ αλ-Χάουα, το μόνο για σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές των ανταρτών στη Συρία που δρομολογείται από την Τουρκία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία επιχειρεί στις κυβερνητικές ζώνες, κάλεσε την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις κατά της Δαμασκού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA