Μενού
toyrkia-emak
Σεισμός στην Τουρκία | @Alpha
  • Α-
  • Α+

«Κάποια στιγμή ασφαλώς οι Τούρκοι θα αντιληφθούν ότι όχι απλώς δεν είμαστε εχθροί τους, αλλά είμαστε και πιθανότατα οι καλύτεροι φίλοι που θα μπορούσαν να είχαν ποτέ». Αυτό σημειώνει ο πρέσβης της Ελλάδας στην ΆγκυραΧριστόδουλος Λάζαρης, με αφορμή τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και την πολύτιμη συμβολή της ΕΜΑΚ στον εντοπισμό και τη διάσωση των εγκλωβισμένων. «Υπάρχουν πολυάριθμες εκδηλώσεις ευγνωμοσύνης από τους Τούρκους πολίτες. Έχουν υπάρξει και επαφές μεταξύ των ηγεσιών μας. Από εκεί και πέρα, τι θα γίνει σε μήκος χρόνου, θα εξαρτηθεί από πάρα πολλούς παράγοντες. Οπωσδήποτε το κλίμα το γενικότερο δείχνει μια χαλάρωση», επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λάζαρης.

Ο ίδιος σημείωσε σχετικά: «Έχουμε να κάνουμε μια καταστροφή βιβλικών διαστάσεων, ενδεχομένως μία από τις βαρύτερες που έχουν συμβεί στην περιοχή μας. Μέχρι στιγμής οι επίσημες καταγραφές μιλούν για 8.000 θύματα και έναν τεράστιο αριθμό ατόμων που είναι εκτός κατοικιών τους (…) Η πρεσβεία αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών. Ασχολούμαστε με την καθημερινή διαχείριση του θέματος αυτού. Απλά να σας πω ότι αυτή τη στιγμή επιβλέπουμε και διευκολύνουμε τις αποστολές τις ελληνικές, τις σωστικές. Έχουμε κάνει και μια δική μας αποστολή, επίσης για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές. Έλληνες θύματα ή τραυματίες δεν έχουμε. Ήρθαμε σε επαφή με σχεδόν με το σύνολο των Ελλήνων που είναι στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής η αποστολή μας έχει ανασύρει 4 άτομα, ενώ από τις άλλες αποστολές, έχουν ανασυρθεί επίσης αρκετοί, οι οποίοι όμως ήταν νεκροί (…) Κάποια στιγμή ασφαλώς οι Τούρκοι θα αντιληφθούν ότι όχι απλώς δεν είμαστε εχθροί τους, αλλά είμαστε και πιθανότατα οι καλύτεροι φίλοι που θα μπορούσαν να είχαν ποτέ. Ελπίζω να έρθει κάποια στιγμή ο χρόνος να το καταλάβουν. Αν σε αυτό συμβάλλει και η τηλεόραση, γιατί όχι; Κάθε μέσο είναι καλό για τον σκοπό αυτό».

Έλληνας πρέσβης στη Δαμασκό: Οι αριθμοί ξεπερνούν τις βιβλικές καταστροφές στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρέσβης στη Δαμασκό, Νικόλας Πρωτονοτάριος, τονίζει ότι χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ για τους νεκρούς και τραυματίες στη Συρία: «Αυτοί οι αριθμοί νεκρών και τραυματιών ξεπερνούν όλες τις βιβλικές καταστροφές στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια, για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους». Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Οι νεκροί όπως καταλαβαίνετε είναι σε ασύλληπτα για τα ελληνικά δεδομένα. Σήμερα είναι πάνω από 2.000 στη Συρία, δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για την περιοχή που είναι στον έλεγχο των ανταρτών. Εν πάση περιπτώσει καταλαβαίνετε ότι αυτοί οι αριθμοί ξεπερνούν όλες τις βιβλικές καταστροφές στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια, για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους.

Αυτή τη στιγμή στον ιδιωτικό τομέα δραστηριοποιούνται κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι θυμίζω προσπαθούμε να συντονιστούμε για να δούμε πώς θα έρθουμε εδώ. Ξέρω ότι η συριακή πρεσβεία έχει ανοίξει λογαριασμό για όσους θέλουν να συμβάλλουν. Δραστηριοποιούνται εδώ φυσικά από καιρό τα Ηνωμένα Έθνη, η Ερυθρά Ημισέληνος, οι οποίες συντονίζονται και λαμβάνουν οδηγίες χρηματοδότησης. Έέχουν αποστείλει σωστικά συνεργεία, πάρα πολλές χώρες, εκτός βέβαια από την Ευρώπη και από τις δυτικές χώρες στη Ρωσία, το Ιράν, η Κίνα. Αυτές είναι οι χώρες που έχουμε στείλει άμεσα με αεροπλάνα βοήθεια, είναι 6 – 7 χώρες».