Μενού
toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Η ελληνική ΕΜΑΚ τα κατάφερε ξανά! Η νεαρή Αϊρίν σώθηκε χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών που προσπαθούσαν επί πέντε ώρες να απομακρύνουν τα τσιμέντα που την είχαν καταπλακώσει και να την απεγκλωβίσουν. Μάλιστα, ακόμα και η ίδια είχε απελπιστεί - επειδή το πόδι της βρισκόταν καταχωνιασμένο κάτω από μπετά και ζητούσε να της κόψουν το πόδι προκειμένου να την απεγκλωβίσουν. Τελικά, οι διασώστες κατάφεραν να τη βγάλουν χωρίς καμία απώλεια εξαντλώντας όλα τα περιθώρια και στο τέλος δικαιώθηκαν. Λίγο πριν τις 19:00 η δεύτερη ομάδα διασωστών με προορισμό το Ιντσιρλίκ Τουρκίας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελευσίνας. 

Οι Έλληνες πυροσβέστες άκουσαν τη φωνή της και ρίχτηκαν στον αγώνα για να φτάσουν κοντά της, καταφέρνοντας να πλησιάσουν στο σημείο που είναι παγιδευμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πυροσβεστικό Σώμα, οι Έλληνες διασώστες αντίκρισαν μια σκηνή που τους έχει συγκλονίσει, καθώς η νεαρή Αϊρίν βρίσκεται κάτω από το σώμα της μητέρας της, που δεν έχει σημεία ζωής και η οποία πιθανότατα προσπάθησε να προστατεύσει το παιδί της, όταν η πλάκα του σπιτιού έπεσε πάνω τους.

Η Αϊρίν είναι το 5ο άτομο που σώζει η ΕΜΑΚ

Τα συντρίμμια του σπιτιού και το σώμα της μητέρας έχουν εγκλωβίσει το πόδι του παιδιού και οι προσπάθειες των διασωστών επικεντρώνονται στο να απομακρύνουν τα χαλάσματα και να το απεγκλωβίσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διασώστες μιλάνε μαζί της, και της έδωσαν νερό, ενώ αρχικά τους είχε πει να της κόψουν το πόδι για να την βγάλουν!

Η προσπάθεια επί 2 ημέρες των Ελλήνων έχει προκαλέσει θαυμασμό από το πρωί στην Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικό, πως η εφημερίδα Milliyet, που έως σήμερα κρατά την πιο σκληρή στάση διακινώντας, χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα, τα σχέδια τουρκικής επίθεσης κατά της ελληνικής επικράτειας φιλοξενεί την φωτογραφία των Ελλήνων διασωστών, που αγκαλιάζονται ανασύροντας ζωντανό ένα παιδί, για να δείξει την παγκόσμια κινητοποίηση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις δοκιμαζόμενες περιοχές.

Με τον τίτλο, «Η ελληνική ομάδα πλημμυρισμένη από χαρά», η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι «η Ελληνική Μονάδα Ειδικής Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) συμμετείχε στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης στην Αλεξανδρέττα. Η ΕΜΑΚ έβγαλε ζωντανούς από τα ερείπια τον 50χρονο πατέρα και την 6χρονη κόρη. Η χαρά που αισθάνθηκε η ελληνική ομάδα όταν έβγαλαν ζωντανό το κοριτσάκι από τα ερείπια άξιζε να δει κάποιος. Οι ελληνικές ομάδες, που αγκαλιάστηκαν για αρκετή ώρα, δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα τους. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράστηκε στα τουρκικά στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: "Οι εικόνες που μας γεμίζουν πόνο διαδέχονται εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Ελληνες και Τούρκοι παλεύουν δίπλα δίπλα, μαζί για να σώσουν ζωές", είπε».