Μενού
seismos-toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Τραγικές είναι οι στιγμές στην Τουρκία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ. Σωστικά συνεργεία από όλο τον κόσμο δίνουν «μάχη» με το χρόνο για τη διάσωση πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί κάτω από μπάζα. Τα κτήρια που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα ξεκλήρισαν ολόκληρες οικογένειες και ο επίσημος απολογισμός είναι πάνω από 20.000 νεκροί, τη στιγμή που εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 180.000 αγνοούμενους. Η Τουρκία μετρά τουλάχιστον 16.500 απώλειες και η Συρία τουλάχιστον 3.500. Ο επίσημος απολογισμός της Αγκυρας κάνει λόγο για 66.000 τραυματίες και 3.000 κτήρια που κατέρρευσαν, χωρίς να διευκρινίζεται ο τύπους τους (πολυκατοικίες, μονοκατοικίες, εμπορικά κέντρα κλπ).

Στην πολύπαθη επαρχία της Χατάι βρίσκεται η ελληνική ΕΜΑΚ που έχει διασώσει πέντε ανθρώπους. Η ΕΜΑΚ, η 1η ΕΜΑΚ και η ΕΜΑΚ από τη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στον τομέα «Ε» όπου μέσα στο κρύο, άστεγοι έστησαν έναν άτυπο καταυλισμό με σκηνές δίπλα από μπάζα. Στα πλάνα του MEGA, τη στιγμή που μετακινούνταν η ΕΜΑΚ κάτοικοι αποχαιρετούσαν και ευχαριστούσαν τους διασώστες. Τα πλάνα από τον τομέα «Ε» είναι ενδεικτικά της καταστροφής με ετοιμόρροπα και κατεστραμμένα κτήρια. Ταυτόχρονα στα πλάνα απεικονίζονται πολίτες να βγάζουν όσα πράγματα μπορούν από τα σπίτια τους, ότι απέμεινε από το νοικοκυριό τους. 

seismos-tourkia-xatai
Κάτοικοι κοιμούνται σε σκηνές | @MEGA
seismos-xatai-xairetismos
Κάτοικοι χαιρετούν την ΕΜΑΚ | @MEGA
seismos-xatai-xairetismos
Κάτοικοι χαιρετούν την ΕΜΑΚ | @MEGA
seismos-xatai-xairetismos
Κάτοικοι χαιρετούν την ΕΜΑΚ | @MEGA
seismos-xatai-xairetismos
Κάτοικοι χαιρετούν την ΕΜΑΚ | @MEGA
noikokurio-xatai-seismos
Κάτοικος βγάζει στο δρόμο ότι απέμεινε από το νοικοκυριό του | @MEGA
noikokurio-xatai-seismos
Κάτοικος βγάζει στο δρόμο ότι απέμεινε από το νοικοκυριό του | @MEGA

Τουρκία: Οι ηρωικές προσπάθειες της ΕΜΑΚ 

Οι διασώστες της ΕΜΑΚ βιώνουν μία ζοφερή πραγματικότητα, την οποία μετέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής με γλαφυρότητα περιέγραψε τις δυσκολίες των διασωστών που ψάχνουν για επιζώντες ενώ πέφτουν αντικείμενα από το κτήριο εξαιτίας του αέρα. «Δυστυχώς, η εικόνα που μου μεταφέρουν δεν είναι καλή. Ψάχνουν με τα διασωστικά σκυλιά πάνω στα χαλάσματα. Δυστυχώς μου μεταφέρουν ότι υπάρχει η μυρωδιά των πτωμάτων και ψάχνουν για ίχνη ζωής. Εχουμε βάλει δύο σκυλιά να μυρίσουν και μπουν μέσα στα συντρίμμια κι έχουμε βάλει και γεώφωνα που εντοπίζουν φωνή από μεγάλο βάθος. Πάμε μέτρο - μέτρο μήπως και σώσουμε έναν άνθρωπο...».

Από την πλευρά του ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Αθανάσιος Μπαλάφας, ο οποίος έχει άμεση επικοινωνία με τους διασώστες της ΕΜΑΚ, καταδεικνύει τη δύσκολη καθημερινότητα των διασωστών. Οπως εξήγησε στους περισσότερους από τους σεισμούς τα σωστικά συνεργεία μένουν σε κάποιο τομέα για κάποιες ώρες ή το πολύ για ένα 24ωρο. Στην περίπτωση του σεισμού στην Τουρκία η ελληνική ομάδα έχει υποχρεωθεί να μείνει για 2,5 ημέρες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο. Προσπαθώντας να μεταφέρει τα όσα βιώνουν οι συνάδελφοί του που επιχειρούν στην Τουρκία, ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής αφού επανέλαβε ότι «έχουμε ανασύρει πέντε ζωντανούς και πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια», πρόσθεσε ότι «δυστυχώς έχουμε αφήσει νεκρά άτομα στα συντρίμμια. Με βάση το πρωτόκολλο σε μια τέτοια καταστροφή δεν μπορείς - αν και δεν είναι δόκιμος ο όρος - να "ξοδεύεις" χρόνο για νεκρό όταν δίπλα σου έχεις φωνές που καλούν σε βοήθεια» εξήγησε ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής. «Στους νεκρούς δουλέψαμε γιατί πίσω τους υπήρχαν ζωντανοί» πρόσθεσε αποκαλύπτοντας ένα μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου των σωστικών συνεργείων. Οπως είπε «σε αυτές τις ώρες πρέπει να αποφασίσουμε για ζωή και θάνατο με τα στοιχεία που έχουμε εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή μας. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, ένα εργαλείο που αφορά τους διασώστες για το πώς θα αποφασίσουν το ένα ή το άλλο».

Ο κ. Μπαλάφας είπε ότι δεν μπορούμε καν να αναλογιστούμε στο ελάχιστο το τι αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εκεί κι όσοι επιχειρούν στα συντρίμμια. «Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο χρόνος είναι αμείλικτος και δυστυχώς «δεν μπορείς να “ξοδεύεις” χρόνο για την ανάσυρση νεκρών, όταν ακούς ζωντανούς που περιμένουν να σωθούν» είπε και πρόσθεσε πως: «αναγκαστήκαμε να βγάλουμε τους πεθαμένους για να φτάσουμε στους ζωντανούς». Τόνισε ότι ο ρόλος τους είναι άχαρος καθώς «πρέπει σε μία στιγμή, να αποφασίσουμε για τη ζωή ή τον θάνατο με ό,τι εργαλεία έχουμε εκείνη την ώρα. Αυτό αφορά τους διασώστες, το πώς κάνουν την επιλογή το ποιον θα σώσουν».

Τουρκία: Η ελληνική αποστολή εντόπισε επιφανειακή διάρρηξη του ρήγματος

Ταυτόχρονα στην Τουρκία βρίσκεται και η ελληνική επιστημονική αποστολή αποτελούμενη τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο. Οι επιστήμονες εντόπισαν μάλιστα το μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην Nurdağı της Γκαζιαντέπ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο. Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τα δυτικά όρια της πόλης Nurdağı και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων και ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.

RIGMA
Το ρήγμα | @ΑΠΕ

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας. «Τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από το σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτηρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη» επισήμανε στην ανακοίνωσή του. Ο τύπος του ρήγματος, που είναι οριζόντιας ολίσθησης και παρουσιάζει μετακίνηση της τάξης των 5 μέτρων στην περιοχή, δημιουργεί ιδιότυπες ζημιές στα κτήρια, αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί στο σεισμό το 1999, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας.

RIGMA
Το ρήγμα | @ΑΠΕ
RIGMA
Το ρήγμα | @ΑΠΕ
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA