Μενού
toyrkia-emak
Σεισμός στην Τουρκία | @Alpha
  • Α-
  • Α+

Για την επιχειρησιακή δράση της ελληνικής ομάδας έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία μίλησε ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας. Ο κ. Μπαλάφας είπε ότι δεν μπορούμε καν να αναλογιστούμε στο ελάχιστο το τι αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι εκεί κι όσοι επιχειρούν στα συντρίμμια. «Το μέγεθος της καταστροφής φαίνεται από το ότι επιχειρούμε τόσες ώρες σε ένα μόνο οικοδομικό τετράγωνο» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο χρόνος είναι αμείλικτος και δυστυχώς «δεν μπορείς να “ξοδεύεις” χρόνο για την ανάσυρση νεκρών, όταν ακούς ζωντανούς που περιμένουν να σωθούν» είπε και πρόσθεσε πως: «αναγκαστήκαμε να βγάλουμε τους πεθαμένους για να φτάσουμε στους ζωντανούς». Τόνισε ότι ο ρόλος τους είναι άχαρος καθώς «πρέπει σε μία στιγμή, να αποφασίσουμε για τη ζωή ή τον θάνατο με ό,τι εργαλεία έχουμε εκείνη την ώρα. Αυτό αφορά τους διασώστες, το πώς κάνουν την επιλογή το ποιον θα σώσουν».

Ο κ. Μπαλάφας μίλησε για την απόφαση της χώρας να σταλεί και δεύτερη ομάδα της ΕΜΑΚ για να ενσωματωθεί στην πρώτη. Πλέον η χώρα μας στην αποστολή της, αριθμεί 30 πυροσβέστες διασώστες, 8 μέλη του ΕΚΑΒ τρεις γιατρούς και 5 παραϊατρικούς και τον Ευθύμη Λέκκα του ΟΑΣΠ. «Η ελληνική αποστολή ήταν η πρώτη που έφτασε στις σεισμόπληκτες περιοχές», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Αλλαξε γειτονιά η ΕΜΑΚ

Οπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο μέτωπο, το πρωί έγινε ευρεία σύσκεψη και υπάρχει πλέον αλλαγή σχεδίου για την ελληνική ομάδα. Η ΕΜΑΚ κατευθύνεται βορειοδυτικά της περιοχής που ερευνούσε και πλέον πηγαίνουν σε μια πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή. Αυτή την ώρα γίνεται αυτοψία από τους επικεφαλής ΕΜΑΚ κι ΕΚΑΒ για το πώς θα διαχειριστούν πλέον την κατάσταση.