Μενού
elmasogly
Οκές Ελμάσογλου | Twitter / DHA
  • Α-
  • Α+

Η πόλη Ερζίν, παρόλο που αποτελεί πόλη της επαρχίας Χατάι, της επαρχίας δηλαδή που «μέτρησε» αμέτρητα θύματα κατά τη διάρκεια των φονικών σεισμών της περασμένης Δευτέρας (6/2) στη νοτιοανατολική Τουρκία, κατάφερε να μη θρηνήσει ούτε ένα νεκρό. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά βάση στην παρέμβαση του δημάρχου της πόλης, Οκές Ελμάσογλου, ο οποίος τις τελευταίες μέρες δίνει συνεντεύξεις σε αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης και αποκαλύπτει ότι το γεγονός ότι απέτρεψε παράνομες κατασκευές βοήθησε στο να μη χαθεί ούτε ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια των δονήσεων.

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, και ο ίδιος πριν από τον σεισμό δέχθηκε χλευασμό και επιθέσεις από αρκετούς ανθρώπους, επειδή είχε αποτρέψει το χτίσιμο νέων κτηρίων, οι κακοτεχνίες των οποίων οδήγησαν στον θάνατο πάνω από 38.000 ανθρώπους. Άξιο αναφοράς σχετικά με την πόλη που διοικεί ο Ελμάσογλου, η οποία βρίσκεται 15 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Οσμανίγια και 110 χιλιόμετρα μακριά από το Χατάι είναι ότι κανένας άνθρωπος δεν έχει διακομιστεί σε νοσοκομείο της πόλης ως τραυματίας.

«Δεν επέτρεψα παράνομες κατασκευές και οικοδομικές δραστηριότητες» λέει, προσθέτοντας: «Μερικές φορές οι άνθρωποι ενοχλούνταν μαζί μου και με ρωτούσαν σκωπτικά, αν ήθελα να είμαι ο μόνος αξιοπρεπής στη χώρα. Αλλά έτσι έχω καθαρή τη συνείδησή μου. Δεν επέτρεψα καμία παράνομη κατασκευή». Παράνομες κατασκευές υπάρχουν πολλές στην Τουρκία και οι κατασκευαστικές εταιρείες παραβιάζουν τους νόμους με κίνδυνο την ποινική τους δίωξη. Αλλά πριν από τις εκλογές δόθηκε η λεγόμενη οικοδομική αμνηστία, όπως λέει ο Εγίπ Μουχσού, από την Ομοσπονδία Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων

«Δέχθηκα επιθέσεις»

Συνεχίζοντας, ο Ελμάσογλου αποκάλυψε ότι και στην πόλη του είχαν σημειωθεί παράνομες κατασκευές, εξοικονόμηση χρημάτων σε λάθος επιλογές και κακοτεχνίες, αλλά τους έθεσε όλους προ των ευθυνών. Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπήρξε παρέμβαση αρκετών ανθρώπων στις Αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια ως προς τις κακοτεχνίες, αλλά αυτός παρέμεινε σταθερός στις θέσεις, ακόμη και όταν δέχθηκε επιθέσεις για αυτό. «Όλοι αυτοί με πλεύρισαν, μού παραπονέθηκαν ότι δεν είχαν χρήματα να βγάλουν οικοδομική άδεια. Τους έλεγα πόσο λυπάμαι, αλλά αρκετοί στην πόλη μας θύμωσαν γι' αυτό». Τώρα όμως τον ευγνωμονούν που κανείς δεν έπαθε κάτι, ενώ έλεγχοι αναμένεται να γίνουν ακόμη και στα όρθια κτήρια, αλλά και σε όλη την περιοχή η οποία και είναι σεισμογενής.

Μερικές φορές χρησιμοποιήθηκε και λάθος υλικό, εξηγεί ο μηχανικός Μουχσού, υπογραμμίζοντας ότι στην κατασκευή αυτού του κτηρίου χρησιμοποιήθηκαν λείες σιδερένιες ράβδοι, ενώ σύμφωνα με τους ισχύοντες οικοδομικούς κανονισμούς πρέπει να είναι αυλακωτές, γιατί έτσι «πιάνουν καλύτερα το σκυρόδεμα και κάνουν τις κολώνες πιο ανθεκτικές». Παράνομες κατασκευές, εξοικονόμηση χρημάτων σε λάθος επιλογές και κακοτεχνίες έγιναν επίσης και στο Ερζίν, όπως, λέει ο δήμαρχος Ελμάσογλου. Όχι όμως χωρίς να τους θέσει ο ίδιος προ των ευθυνών τους. Πολλές φορές κάποιοι προσπάθησαν να πείσουν τις αρχές να κάνουν τα στραβά μάτια. Ωστόσο, ο ίδιος παρέμεινε σταθερός στις θέσεις του, ακόμη και όταν δέχθηκε επιθέσεις γι' αυτό.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.