Μενού
seismos stin toyrkia
Σεισμός στην Τουρκία | AP
  • Α-
  • Α+

Ισως η πιο δυνατή εικόνα από τον σεισμό που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κι άφησε εκατομμύρια άστεγους σε Τουρκία και Συρία είναι αυτή με το νεογνό να ανασύρεται από τα συντρίμμια με τον ομφάλιο λώρο ακόμα κρεμασμένο στο κορμί του, καθώς η μητέρα του, το γέννησε και ξεψύχησε στα ερείπια του σπιτιού τους στη Συρία.

Η μητέρα του Αφρά το γέννησε μέσα στα χαλάσματα πριν αφήσει την τελευταία της πνοή. Τώρα, η αδελφή της μαζί με τον σύζυγο της αποφάσισαν να υιοθετήσουν το μωρό. Θα το μεγαλώσουν με τον δικό τους γιο που γεννήθηκε τρεις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Θα της δώσουν το όνομα της μητέρας της, Αφρά.

«Αυτό το κορίτσι σημαίνει τόσα πολλά για εμάς γιατί δεν έχει μείνει κανείς από την οικογένειά της εκτός από αυτό το μωρό. Θα είναι μια ανάμνηση για μένα, για τη θεία της και για όλους τους συγγενείς μας στο χωριό της μητέρας και του πατέρα της. Για ολόκληρο χωριό, όχι μόνο για μένα και τη θεία της», ανέφερε ο θείος του μωρού, Καλίλ Αλ Σαουάντι.

Θρηνούν τους νεκρούς, χωρίς... νεκρούς

Την ώρα που οι προσπάθειες διάσωσης επιζώντων πλησιάζουν στο τέλος τους σήμερα στην πληγείσα από τον σεισμό Τουρκία, σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την πιο αιματηρή καταστροφή στην σύγχρονη Ιστορία της χώρας, πολλοί είναι αυτοί που προσεύχονται πλέον μόνον για να βρεθούν τα πτώματα των οικείων τους για να μπορέσουν να τους κηδεύσουν. Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών AFAD Γιούνους Σεζέρ δήλωσε ότι οι προσπάθειες ερευνών και διάσωσης θα τελείωναν σε μεγάλο βαθμό σήμερα το βράδυ.

Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τον σεισμό που σημειώθηκε στην Τουρκία και τη Συρία στις 6 Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς περίπου 345.000 διαμερίσματα έχει γίνει τώρα γνωστό ότι έχουν καταστραφεί στη χώρα και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ούτε η Τουρκία ούτε η Συρία έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό. Σε μια από τις τελευταίες προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων από τα ερείπια, 12 ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, τα σωστικά συνεργεία άρχισαν να απομακρύνουν τα μπάζα με τα χέρια σε σημείο όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις διάσωσης στην Αντάκια (Αντιόχεια) χθες, Σάββατο, το βράδυ.

Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών AFAD Γιούνους Σεζέρ δήλωσε ότι οι προσπάθειες ερευνών και διάσωσης θα τελείωναν σε μεγάλο βαθμό σήμερα το βράδυ

Εκπαιδευμένοι σκύλοι και θερμικές κάμερες είχαν εντοπίσει σημάδια ζωής από δύο ανθρώπους, σύμφωνα με τους διασώστες, αλλά λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οκτώ ώρες μετά την έναρξη των προσπαθειών απεγκλωβισμού τους, οι ομάδες σταμάτησαν τις προσπάθειες διάσωσης.

«Κανένας δεν είναι ζωντανός», δήλωσε ο Μουτζντάτ Ερντογάν, μέλος της AFAD, με τη στολή και το πρόσωπο γεμάτα σκόνη. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους πλέον», λέει με τη θλίψη και την εξάντληση ζωγραφισμένες στο πρόσωπό του. Ομάδα από το Κιργιστάν προσπάθησε να σώσει πενταμελή οικογένεια Σύρων από τα ερείπια κτηρίου στην Αντάκια στη νότια Τουρκία. Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια. Η μητέρα και ο πατέρας επέζησαν, αλλά το παιδί εξέπνευσε αργότερα λόγω αφυδάτωσης, σύμφωνα με την ομάδα διάσωσης. Η μεγαλύτερης ηλικίας αδελφή του και το δίδυμο αδελφάκι του δεν τα κατάφεραν επίσης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.