Μενού
imran khan
Ιμράν Χαν | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου, στο οποίο και δικάστηκε νωρίτερα, σήμερα, ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν, Imran Khan, για υπόθεση διαφθοράς κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας.

Ο κ. Khan προφυλακίστηκε μετά και τη σχετική απόφαση, καθώς κατηγορείται ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του πούλησε κρατικά δώρα σε τρίτους. Άξιο αναφοράς είναι ότι χθες προηγήθηκε η σύλληψή του από μονάδα της Αστυνομίας της χώρας, ενώ στο Πακιστάν ξέσπασε «κύμα» διαδηλώσεων των υποστηρικτών του κόμματός του.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Ο Mohsin Shahnawaz Ranjha, νομοθέτης του κυβερνώντος συνασπισμού του Πακιστάν, ο οποίος ήταν ενάγων στην υπόθεση κατά του Khan για κρατικά δώρα, επιβεβαίωσε την παραπομπή του και δήλωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε θέσει σε κίνδυνο την «ειρήνη της χώρας».

Το κατηγορητήριο ακολούθησε την απόφαση, που είχε εκδώσει η Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία έκρινε τον πρώην πρωθυπουργό ένοχο για «διεφθαρμένες πρακτικές» και τον απέκλεισε από μέλος του κοινοβουλίου. Στη συνέχεια η Επιτροπή ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Khan.

Ο επικεφαλής του κόμματος Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) κατηγορείται ότι πούλησε δώρα που έδιναν ξένοι αξιωματούχοι από το κρατικό αποθετήριο δώρων και δεν αποκάλυψε τα περιουσιακά στοιχεία στις δηλώσεις που υπέβαλε στην επιτροπή. Ο ίδιος έχει αρνηθεί σθεναρά τις κατηγορίες.

«Κύμα» διαδηλώσεων στις μεγαλύτερες πόλεις - Χιλιάδες συλλήψεις

Την ίδια ώρα στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας οι διαδηλώσεις υποστήριξης προς το πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι -μέχρι στιγμής- έχουν πραγματοποιηθεί 1000 συλλήψεις, ενώ έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των ταραχών 8 άτομα.

Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, μάλιστα, που σύμφωνα με το AlJazeera η κυβέρνηση του Πακιστάν σκέφτεται να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να αποκαταστήσει την τάξη. Η απόφαση, όπως αναφέρεται, θα εφαρμοστεί στην πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ.

Σε συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Shehbaz Sharif την Τετάρτη, το υπουργικό συμβούλιο συνέστησε να απαγγελθούν κατηγορίες βάσει των αντιτρομοκρατικών νόμων της χώρας σε όσους συνελήφθησαν για εμπρησμούς και βίαια επεισόδια.

Η αστυνομία του Ισλαμαμπάντ έγραψε στο Twitter αμέσως μετά την απόφαση ότι στρατεύματα του στρατού έφτασαν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. «Όλοι όσοι διαδίδουν υποκίνηση καλούνται να σταματήσουν», ανέφερε και ζήτησε από τις γυναίκες και τα παιδιά να μην ταξιδεύουν.

Δείτε φωτογραφίες από τις ταραχές:

diadiloseis sto Pakistan
Διαδηλώσεις στο Πακιστάν | AP
diadiloseis sto Pakistan
Διαδηλώσεις στο Πακιστάν | AP
diadiloseis sto Pakistan
AP
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.