Μενού
erntogan
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Σε εξέλιξη είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το μεγάλο φαβορί και τόσο ο ίδιος όσο και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζητούν από τους πολίτες να συμμετάσχουν, σε μία προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων. 

Ο Ερντογάν άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στην Κωνσταντινούπολη και ο Κιλιτσντάρογλου στην Άγκυρα. Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία του εκλεκτού της συμμαχίας της αντιπολίτευσης αφού τα τελευταία 13 χρόνια επιχειρεί να κερδίσει, χωρίς αποτέλεσμα, τον «σουλτάνο». 

«Ο καλύτερος πελάτης»

Ενδεικτικό της... σχέσης που έχουν οι δύο πολιτικοί είναι ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποκαλέσει αρκετές φορές τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως τον καλύτερό του πελάτη

Ήδη από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν διέψευσε σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις πριν ακόμα από τον πρώτο γύρο των εκλογών στην Τουρκία που έδιναν προβάδισμα στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο Ερντογάν και πάλι νίκησε και μάλιστα του έμειναν λίγες ψήφοι για να ξεπεράσει το 50% και να μπει νικητής στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας από την πρώτη Κυριακή.

Τα νέα για το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δεν είναι καλά αφού από τις «κρυφές δημοσκοπήσεις» προέκυψε: 

  • Προβάδισμα Ερντογάν με 7,5 μονάδες διαφορά, ο οποίος συγκεντρώνει 53,7%, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου 46,3%
  • Προβάδισμα Ερντογάν με 4 μονάδες διαφορά, όπου συγκεντρώνει 52,19% έναντι 47,81% του Κιλιτσντάρογλου

Το πλεονέκτημα Ερντογάν

Στο στρατόπεδο του Τούρκου προέδρου επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία που οφείλεται στα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα τόσο στις προεδρικές εκλογές όσο και στις κοινοβουλευτικές, όπου και κατέχει την πλειοψηφία της Βουλής. Από την άλλη στο στρατόπεδο της Αντιπολίτευσης, υποβόσκει μία απαισιοδοξία και μία ηττοπάθεια. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.