Μενού
oykrania - hersona
Χερσώνα | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Δύσκολες είναι οι στιγμές στη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας μετά και την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού φράγματος Κάχοβκα, για την οποία τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση «δείχνουν» τη Ρωσία. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι επιτπώσεις της καταστροφής αναμένεται να διαρκέσουν ακόμη και δεκαετίες.

Πρόκειται για μία ακόμη ανθρωπιστική καταστροφή στο έδαφος της Ουκρανίας, καθώς εκτιμάται ότι από τη στιγμή της ανατίναξης του φράγματος 20.000 κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους,  25.000 αναμένεται  να λάβουν οδηγία να εκκενώσουν τις περιοχές τους και 40.000 ακόμα θεωρούνται ότι είναι  σε κίνδυνο από τις εκτεταμένες πλημμύρες

hersona
Χερσώνα | AP
Hersona
Χερσώνα | AP
hersona - oykrania
Χερσώνα | AP
hersona-oykrania
Χερσώνα | AP

Το αντίκτυπο της ανατίναξης

Στον ταμιευτήρα του φράγματος υπήρχαν 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού και από αυτό υδροδοτούνταν τόσο η χερσόνησος της Κριμαίας – που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 – όσο και το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, που χρειάζεται αδιάλειπτη παροχή για να ψύχει τους αντιδραστήρες του.

Σύμφωνα με ειδικούς, η κατάσταση στη Χερσώνα κρίνεται ως επικίνδυνη, με τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει πολύ γρήγορα.

Το φράγμα Καχόβκα συγκρατούσε επίσης νερό που χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς στην παράκτια περιοχή της Κριμαίας, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι θα ανακύψουν στο άμεσο μέλλον περιβαλλοντολογικά ζητήματα.

Οι εικόνες που καταγράφονται σε βίντεο - ντοκουμέντα είναι αποκαλυπτικές, καθώς πέρα από τις μετακινήσεις που κάνουν οι πολίτες με βάρκες, αρκετά είναι τα κτίρια που παρασέρνονται από το ρεύμα.

Σημειώνεται ότι το φράγμα, με 30 μέτρα ύψος και 3,2 χιλιόμετρα μήκος, κατασκευάστηκε  το 1956 στον Δνείπερο, στο πλαίσιο της κατασκευής υδροηλεκτρικού εργοστασίου στη Νόβα Καχόβκα.

Οι πρώτες εικόνες από δορυφόρο

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται οι πρώτες φωτογραφίεςστις οποίες αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής από την ανατίναξη του φράγματος Καχόβκα, που συγκρατεί 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, στην ανατολική ουκρανική περιφέρεια της Χερσώνα.

H δορυφορική εικόνα που εξασφάλισε το BBC, ελήφθη τις πρωινές ώρες και δείχνει εκτεταμένες ζημιές στο κεντρικό τμήμα του φράγματος και σε ένα τμήμα του κτιρίου του υδροηλεκτρικού σταθμού στην ανατολική όχθη του ποταμού Ντνίπρο.

Ανησυχία εκφράζεται, την ίδια στιγμή, όχι μόνο για το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, όσο και για άλλες κοινότητες που θα επηρεαστούν από την έκρηξη του φράγματος και αντιμετωπίζουν την απειλή των εκτεταμέων πλημμυρών.   

Σύμφωνα, δε, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από το περιστατικό περίπου 80 πόλεις και χωριά. 

Σε χάρτη, που φέρνει στη δημοσιότητα το BBC, εικονίζονται μέρη στην περιοχή της Χερσώνας που έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.