Μενού
Φράγμα Καχόβκα
  • Α-
  • Α+

Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι η ανατίναξη του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται στις ζώνες της περιφέρειας της Χερσώνας έχει προκαλέσει εκτεταμένες πλημμύρες στη νότια Ουκρανία και έχει καταστραφεί εν μέρει. Ήδη Ρωσία και Ουκρανία διασταυρώνουν τα πυρά τους για το ποιος προκάλεσε τα πλήγματα στο φράγμα, που έχουν απελευθερώσει μεγάλους όγκους νερού. Μια κοινωνική και περιβαλλοντική καταστροφή είναι ήδη προ των πυλών σε αρκετές ουκρανικές πόλεις και επαρχίες. 

«Το φράγμα της Καχόβκα έγινε στόχος πολλαπλών πληγμάτων» στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε με ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ο δήμαρχος της πόλης Νόβα Καχόβκα Βλαντίμιρ Λεόντιεφ, ο οποίος υποστήριξε πως από τα πλήγματα καταστράφηκαν οι βάνες του φράγματος και δημιουργήθηκε ένα «ανεξέλεγκτος πίδακας νερού». Ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας λαμβάνει ξανά, μια νοσηρή μορφή. Ας πάμε να δούμε τι είναι το φράγμα της Καχόβκα και πόσο μοιραία θα αποβεί την εξέλιξη του πολέμου η δολιοφθορά που συνέβη σε αυτό

Σύμφωνα με τον Guardian, το φράγμα διασχίζει τον τεράστιο ποταμό Dnipro της Ουκρανίας, συγκρατώντας μια τεράστια δεξαμενή νερού. Το ίδιο το φράγμα έχει ύψος 30 μέτρα και πλάτος εκατοντάδες μέτρα. Κατασκευάστηκε το 1956 ως μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα

Η δεξαμενή που περιέχει περιέχει περίπου 18 κυβικά χιλιόμετρα νερού, περίπου τον ίδιο όγκο με τη Μεγάλη Αλυκή στη Γιούτα. Η διάρρηξη του φράγματος θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες σε πόλεις όπως η Χερσώνα, την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν στα τέλη του 2022.

Μοιραία, η ανατίναξη του φράγματος οδήγησε τον επικεφαλής της περιοχής Χερσώνας να προτρέψει τους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή προειδοποιώντας ότι «το νερό θα φτάσει σε κρίσιμο επίπεδο σε 5 ώρες».

Το νερό από τη δεξαμενή τροφοδοτεί τη χερσόνησο της Κριμαίας στα νότια, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, καθώς και το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, στα βόρεια.

Βοηθά επίσης στην τροφοδοσία του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα. Η καταστροφή του θα προσθέσει ένα νέο, ισχυρό πλήγμα στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ουκρανίας, αφού η Ρωσία έχει ήδη διεξάγει σημαντικές επιθέσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές.

Θα είναι επίσης πιθανό να καταστρέψει το σύστημα των καναλιών που ποτίζει μεγάλο μέρος της νότιας Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

Έχει απειληθεί στο παρελθόν;

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, το φράγμα Nova Kakhovka έχει προβλεφθεί ως πιθανός στόχος τόσο για τη στρατηγική του σημασία - όσο και για τη ζημιά που είχε εκτιμηθεί ότι θα προκαλούσε η καταστροφή του στους Ουκρανούς. Καταλήφθηκε από τη Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022, και έμεινε ως «χρυσή εφεδρεία» για τον στρατό του Βλάντιμιρ Πούτιν, σε περίπτωση ουκρανικής αντεπίθεσης. 

Τον Οκτώβριο, καθώς η Ουκρανία βρισκόταν στο μέσο της απόπειρας ανάκτησης μεγάλων τμημάτων της κατεχόμενης Χερσώνας, ο Βολοντμίρ Ζελένσκι προσπάθησε να τοποθετήσει τη Δύση σε ρόλο μεσολαβητή με τη Ρωσία, ώστε να αποτραπούν σχετικές επιθέσεις στο φράγμα, προειδοποιώντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πλημμύριζε μια μεγάλη περιοχή της νότιας Ουκρανίας. Τότε, υποστήριξε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τοποθετήσει εκρηκτικά μέσα στο φράγμα.

Ο Ζελένσκι είχε πει ότι «η καταστροφή του φράγματος θα σήμαινε μεγάλης κλίμακας καταστροφή» και συνέκρινε μια τέτοια πράξη με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. Φαίνεται πως είμαστε ακόμα στον πρόλογο αυτής της καταστροφής. Η φρίκη δεν έχει τέλος.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA