Μενού
kreas
Κρέας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ολοένα και περισσότερες είναι οι καινοτομίες για την παραγωγή κρέατος από εργαστήριο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα να αποτελεί η περίπτωση μίας εταιρείας στην Αυστραλία η οποία και κατασκεύασε ένα εργαστηριακά καλλιεργούμενο, βρώσιμο «κρέας» από κύτταρα, συμπεριλαμβανομένου ενός κεφτέ από τα μαμούθ.

Η περίπτωση της Σιγκαπούρης είναι... «ανάλογη» καθώς το εστιατόριο Huber's Butchery and Bistro είναι το μόνο που περιέχει στο μενού του κρέας παραγόμενο από εργαστήριο. Η ανταπόκριση του κόσμου στο καινοτόμο μενού είναι αρκετά εντυπωσιακή, όπως είναι και τα σχόλια σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος εστίασης.

«Δεν υπάρχουν συμβιβασμοί στη γεύση»

Παρά τις αμφιβολίες που μπορεί να έχουν κάποιοι καχύποπτοι, ο δημιουργός του κρέατος με έδρα την Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών (σ.σ. πρόκειται για την εταιρεία Eat Just), απάντησε ότι είναι «ηθικό, καθαρό και πράσινο, ενώ δεν υπάρχουν συμβιβασμοί στη γεύση». Άξιο αναφοράς είναι ότι στη βιομηχανία διοχετεύονται δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο παραμένουν τα ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα της επιλογής.

Από τότε που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 2013 το πρώτο μπιφτέκι που καλλιεργήθηκε στο εργαστήριο, η δημιουργία του οποίου κόστισε 330.000 δολάρια, δεκάδες εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν ενταχθεί στον αγώνα για να φέρουν στην αγορά προσιτό καλλιεργημένο κρέας.

Η καινοτομία της Σιγκαπούρης

Μέχρι στιγμής, μόνο η εταιρεία Eat Just έχει καταφέρει να εγκρίνει το προϊόν της για δημόσια πώληση, αφού οι ρυθμιστικές αρχές της Σιγκαπούρης - της μοναδικής χώρας στον κόσμο που επιτρέπει την πώληση κρέατος που έχει καλλιεργηθεί στο εργαστήριο - έδωσαν το πράσινο φως στο κοτόπουλό της τον Δεκέμβριο του 2020.

Όμως, δεν είναι ακόμα κοντά στο να είναι ευρέως διαθέσιμο. Οι κοτομπουκιές ήταν για λίγο στο μενού μιας ιδιωτικής λέσχης μελών το 2021.

Αυτή η συνεργασία διήρκεσε λίγους μήνες και φέτος η Huber's άρχισε να προσφέρει ένα σάντουιτς με κοτόπουλο και ένα πιάτο ζυμαρικών με κοτόπουλο στο ευρύ κοινό. Μοναδική προϋπόθεση αποτελεί η διαθεσιμότητα του πιάτου, το οποίο και προσφέρεται μία φορά την εβδομάδα.

«Το καλλιεργημένο κρέας είναι πραγματικό κρέας, αλλά δεν χρειάζεται να σφάξεις ένα ζώο», λέει ο Τζος Τέτρικ, διευθύνων σύμβουλος της Eat Just, ο οποίος μιλώντας στο BBC από το Σαν Φρανσίσκο πρόσθεσε πως «αυτή η διατροφή θα έχει αρκετά νόημα και θα εκτιμηθεί στο μέλλον».

Πώς γίνεται η διαδικασία παραγωγής

Σε αντίθεση με τα φυτικά υποκατάστατα, το καλλιεργημένο κρέας είναι και αυτό κρέας. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εξαγωγή κυττάρων από ένα ζώο, τα οποία στη συνέχεια τροφοδοτούνται με θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, σάκχαρα και λίπη. Τα κύτταρα αφήνονται να διαιρεθούν και να αναπτυχθούν, πριν τοποθετηθούν σε έναν μεγάλο ατσάλινο βιοαντιδραστήρα, ο οποίος λειτουργεί σαν δεξαμενή ζύμωσης.

Μετά από τέσσερις έως έξι εβδομάδες, το υλικό συλλέγεται από τον βιοαντιδραστήρα. Προστίθεται λίγη φυτική πρωτεΐνη, και στη συνέχεια μορφοποιείται, μαγειρεύεται και εκτυπώνεται τρισδιάστατα για να αποκτήσει το απαραίτητο σχήμα και την υφή.

Όσον αφορά τους περίεργους, μία μακαρονάδα με κοτόπουλο κοστίζει γύρω στα 17 ευρώ και δεν είναι πάρα πολύ αν αναλογιστούμε το τι πρέπει να γίνει ώστε να δημιουργηθεί. Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει το κόστος δημιουργίας του αλλά παράγει δύο με τρία κιλά κοτόπουλο την εβδομάδα. Επίσης, δήλωσε πως έχει καλύψει το 90% από τα κόστη της παραγωγής από το 2018. Δεν ξέρουμε αν η παρασκευή κρέατος γίνει ποτέ μια καθημερινή συνήθεια αλλά σίγουρα είναι ένα σημαντικό βήμα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, ερωτώμενος για το εάν μπορεί να αποτύχει το καινοτόμο πρότζεκτ του σημείωσε πως «βέβαια», αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει. «Η παραγωγή κρέατος με αυτόν τον τρόπο είναι απαραίτητη και ταυτόχρονα εξαιρετικά αβέβαιη» είπε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA