Μενού
mamouth-keftes
Κεφτές από μαμούθ | Pixabay
  • Α-
  • Α+

Με ολοένα και περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο να αλλάζουν διατροφικές συνήθειες, οι βιομηχανίες τροφίμων πρέπει να αλλάξουν και αυτές λογική προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις που υπάρχουν για την παραγωγή κρέατος, το οποίο θα έχει το ύφος και τη γεύση του (σ.σ. κρέατος). Τη λύση αυτή, όσο περίεργη και αν ακούγεται, δίνει μία εταιρεία στην Αυστραλία η οποία και προχώρησε σε μία καινοτόμο ανακάλυψη κατά τη διάρκεια πειραμάτων που έκανε σε εργαστήριο. Η προσέγγιση της εταιρείας στην παραγωγή υποκατάστατων κρέατος είναι ούτως ή άλλως διαφορετική.

Σύμφωνα με τη βρετανική «Mirror», η εταιρεία από την Αυστραλία ακολουθεί μία πολύ διαφορετική προσέγγιση, καθώς καταφέρνει να «ανασταίνει» τη σάρκα των ζώων που είχαν εξαφανιστεί εδώ και δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Ο λόγος, φυσικά, για τη «Vow» η οποία είναι μία από τις πολλές εταιρείες που προσπαθούν να καταργήσουν την ανάγκη σφαγής ζώων για την παραγωγή κρέατος, δημιουργώντας παράλληλα και νέα είδη κρέατος. Οπως αναφέρεται, το επιτυγχάνουν δημιουργώντας ένα εργαστηριακά καλλιεργούμενο, βρώσιμο «κρέας» από κύτταρα, συμπεριλαμβανομένου ενός κεφτέ από τα μαμούθ.

keftes-mamouth
Κεφτές από Μαμούθ | ΙΤV

Πώς το έφτιαξαν

Ενας από τους συνιδρυτές της εταιρείας, ο Tim Noakesmith, δήλωσε στον Guardian: «Επιλέξαμε το μαμούθ επειδή είναι σύμβολο της απώλειας της ποικιλομορφίας και σύμβολο της κλιματικής αλλαγής». Το μαμούθ πιστεύεται ότι οδηγήθηκε στην εξαφάνιση λόγω της ανθρώπινης ανάπτυξης και του κυνηγιού. Για τη δημιουργία του «κεφτέ» η ομάδα της Vow συνεργάστηκε με τον καθηγητή Ernst Wolvetang, στο Αυστραλιανό Ινστιτούτο Βιομηχανικής του Πανεπιστημίου του Queensland. Πήραν την αλληλουχία DNA για τη μυοσφαιρίνη των μαμούθ, η οποία είναι μια βασική μυϊκή πρωτεΐνη για τη γεύση.

Τα όποια κενά συμπληρώθηκαν με DNA ελέφαντα για να δημιουργηθεί το κρέας, κάτι που, όπως είπε ο Wolvetang, ήταν αρκετά εύκολο και γρήγορο. Κανείς δεν έχει δοκιμάσει ακόμη τον κεφτέ μαμούθ, καθώς δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε αυτόν, αφού δεν έχουμε φάει το ζώο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ενώ ο κεφτές της Vow δεν είναι ακόμη έτοιμος για δημόσια κατανάλωση, πάνω από 50 είδη έχουν δοκιμαστεί και ελεγχθεί, μεταξύ των οποίων αλπάκα, βουβάλι, κροκόδειλος, καγκουρό, παγώνια και διάφορα είδη ψαριών.

Η εταιρεία αναμένεται να παρουσιάσει ιαπωνικό ορτύκι στους πελάτες της Σιγκαπούρης αργότερα μέσα στο 2023. «Εχουμε πρόβλημα αλλαγής συμπεριφοράς όσον αφορά την κατανάλωση κρέατος», δήλωσε ο George Peppou, Διευθύνων Σύμβουλος της Vow. «Ο στόχος είναι η μετάβαση μερικών δισεκατομμυρίων κρεατοφάγων από την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης στην κατανάλωση πραγμάτων που μπορούν να παραχθούν σε ηλεκτροδοτούμενα συστήματα», είπε αρχικά ο CEO της εταιρείας.

«Και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να εφεύρουμε το κρέας. Ψάχνουμε για κύτταρα που είναι εύκολο να αναπτυχθούν, πραγματικά νόστιμα και θρεπτικά, και στη συνέχεια αναμειγνύουμε και συνδυάζουμε αυτά τα κύτταρα για να δημιουργήσουμε πραγματικά νόστιμο κρέας». Αξιο αναφοράς είναι ότι ενώ οι εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά είναι κοινές, το καλλιεργημένο κρέας που έχει γεύση σαν το πραγματικό πωλείται μόνο στη Σιγκαπούρη. Υπάρχουν δύο εταιρείες που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως ασφαλή για κατανάλωση.

Ο κεφτές μαμούθ πρόκειται να παρουσιαστεί στο Nemo, ένα μουσείο επιστημών στην Ολλανδία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA