Μενού
titanikos
Τιτανικός | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζονται οι έρευνες στον Ατλαντικό Ωκεανό για την εύρεση του υποβρυχίου με τουρίστες που επισκέπτονταν το ναυάγιο του Τιτανικού. Το Titan παραμένει άφαντο από την Κυριακή (18/6) και οι επιβαίνοντας έχουν οξυγόνο μέχρι την Πέμπτη (22/6)

Αν και είναι νωρίς για να εξηγηθεί το τι ακριβώς συνέβη και το υποβρύχιο έχασε την επικοινωνία, οι ειδικοί έχουν προχωρήσει σε εκτιμήσεις. Σύμφωνα με το CNN τα εξής σενάρια είναι τα επικρατέστερα: 

  • Διακοπή ρεύματος η οποία προκάλεσε απώλεια επικοινωνίας. «Ορισμένα υποβρύχια διαθέτουν γεννήτρια αλλά δεν είναι σαφές αν το σκάφος Titan είχε εφεδρικό σύστημα ενέργειας όταν χάθηκε από τα ραντάρ», δηλώνει ο Έρικ Φούσιλ, ειδικός σε υποβρύχια και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας.
  • Βραχυκύκλωμα που θα μπορούσε να προκαλέσει πυρκαγιά στο υποβρύχιο και θα κατέστρεφε τα συστήματα επικοινωνίας, ενώ θα προκαλούσε τοξικές αναθυμιάσεις σε έναν τόσο μικρό και κλειστό χώρο, σύμφωνα με τον Φουσίλ. 
  • Η πλημμύρα είναι ένας κίνδυνος που ελλοχεύει για τα υποβρύχια στο ναυάγιο του Τιτανικού και οφείλεται στην τεράστια πίεση της θάλασσας. Πάντως, το σκάφος Titan είναι εξοπλισμένο με ένα καινοτόμο σύστημα ασφαλείας που παρακολουθεί την πίεση στο σκάφος και ενεργοποιεί μία προειδοποίηση στον χειριστή του εάν εντοπισθούν προβλήματα.
  • Υπάρχει κίνδυνος να έχει παγιδευτεί. Τα ισχυρά ρεύματα της θάλασσας και τα συντρίμμια του πλοίου στον πυθμένα του Ατλαντικού μπορεί να μπλόκαραν την πορεία του Titan

Τιτανικός: Παγιδεύτηκε το υποβρύχιο στα συντρίμμια του ναυαγίου;

Σύμφωνα με τον Guardian, το επικρατέστερο σενάριο θέλει το υποβρύχιο να παγιδεύτηκε στα συντρίμμια του ναυαγίου. «Τα συντρίμμια του Τιτανικού, τα οποία βρίσκονται σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων στον πυθμένα του ωκεανού, παραμένουν εκεί πάνω από έναν αιώνα. Υπάρχουν κομμάτια του παντού, είναι επικίνδυνο», σημείωσε ο Φρανκ Όουεν, εν αποστρατεία αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας και Διευθυντής του προγράμματος διαφυγής και διάσωσης υποβρυχίων.

«Η επαφή χάθηκε ύστερα από μία ώρα και 45 λεπτά μετά το ταξίδι του γεγονός που υποδηλώνει ότι το πλήρωμα μπορεί να βρισκόταν κοντά ή να ήταν ήδη στον πυθμένα του ωκεανού», όπως υπογράμμισε.

Διαρροή στο υποβρύχιο; 

Ένα άλλο σενάριο είναι να υπάρξει διαρροή στο -υπό πίεση- υποβρύχιο, οπότε οι προβλέψεις δεν είναι καλές, σημείωσε ο Άλισταϊρ Γκράιγκ, καθηγητής θαλάσσιας μηχανικής στο University College του Λονδίνου.

«Αν έχει κατέβει στον πυθμένα του ωκεανού και δεν μπορεί να ανέβει με τις δικές του δυνάμεις, οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες. Ενώ το τουριστικό υποβρύχιο μπορεί να είναι ακόμη άθικτο, αν βρίσκεται πέρα από την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, υπάρχουν πολύ λίγα σκάφη που μπορούν να φτάσουν σε τόσο μεγάλο βάθος, και σίγουρα όχι δύτες», σχολίασε ο Φρανκ Όουεν.

Ποιοι είναι οι επιβάτες του βαθυσκάφους

Μια ημέρα μετά την εξαφάνιση του βαθυσκάφους έγινε γνωστό ότι εκτός από τον Χάρντινγκ σε αυτό βρίσκονται ο Πακιστανός μεγιστάνας Σαχζλάντα Νταούντ, ο 19χρονος γιος του Σουλεμάν, ο Γάλλος εξερευνητής Πολ Ανρί Ναρζολέ και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που διοργανώνει το ταξίδι στον Τιτανικό, Στόκτον Ρας, o οποίος στις αρχές του Ιουνίου είχε αναρτήσει φωτογραφία από το ναυπηγείο όπου είχε κατασκευαστεί ο Τιτανικός.

«Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες για την βοήθεια που λάβαμε από πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες και εταιρείες ανοιχτής θαλάσσης, στις προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε την επαφή με το σκάφος», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η OceanGate.

Για τον εντοπισμό του υποβρυχίου που χρειάζεται δύο ώρες να αναδυθεί από το σημείο του διάσημου ναυαγίου έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση έρευνας της Αμερικανικής Ακτοφυλακής στον Ατλαντικό Ωκεανό με τη συμμετοχή του ναυτικού και της ακτοφυλακής των ΗΠΑ και του Καναδά καθώς και με αεροπορικά μέσα.

Στο λογαριασμό της στο Τwitter η Action Aviation έχει αναρτημένη την είδηση της έναρξης της αποστολής πριν από λίγες ημέρες, το εξής στο «Το υποβρύχιο είχε μια επιτυχημένη εκκίνηση».

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA