Μενού
epstain
Τζέφρι Επστάιν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Μία έκθεση - «κόλαφο» για την κλειστή, πλέον, ομοσπονδιακή φυλακή του Μανχάταν των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε σήμερα, Τρίτη (27/6) ο γενικός επιθεωρητής του υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας, ο οποίος αναφέρει ότι ένας καταιγισμός αμέλειας και παραμέλησης οδήγησαν τον καταδικασμένο, για κακοποίηση ανηλίκων χρηματιστή, Τζέφρι Επστάιν να αυτοκτονήσει στο κελί του το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι ο χρηματιστής βρέθηκε νεκρός στο κελί του με ένα σεντόνι δεμένο γύρω από τον λαιμό του και από την έρευνα προέκυψε ότι πρόκειται περί αυτοκτονίας και όχι εγκληματικής ενέργειας.

Τι αναφέρεται στην έκθεση

Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο γενικός επιθεωρητής, ο οποίος δημοσίευσε σήμερα την έκθεση μετά από πολυετή έρευνα, διαπίστωσε ότι η ηγεσία και τα μέλη του προσωπικού της φυλακής, του ομοσπονδιακού Μητροπολιτικού Σωφρονιστικού Κέντρου, «κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον στο οποίο ο Έπσταιν είχε κάθε ευκαιρία να αυτοκτονήσει».

Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε μία αξιοσημείωτη, και σε μεγάλο βαθμό ανεξήγητη, διαδοχή περιστάσεων που διευκόλυναν τον χρηματιστή να αυτοκτονήσει. Για λόγους που παραμένουν ασαφείς, τα μέλη του προσωπικού της φυλακής επέτρεψαν στον Επστάιν να μαζέψει επιπλέον κουβέρτες, σεντόνια, κλινοσκεπάσματα και ρούχα, παρά το γεγονός ότι είχε προσπαθήσει να κρεμαστεί νωρίτερα.

Οι ποινικές διώξεις

Ο γενικός επιθεωρητής Μάικλ Χόροβιτς, μάλιστα, άσκησε σε δύο επόπτες της εγκατάστασης, που ήταν υπεύθυνοι για την εξασφάλιση της ασφάλειας του κ. Επστάιν, ποινική δίωξη, προερχόμενη από τον εισαγγελέα της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης, αφού πιάστηκαν να παραποιούν αρχεία και να λένε ψέματα στους ερευνητές. Ωστόσο, οι εισαγγελείς αρνήθηκαν να απαγγείλουν κατηγορίες.

Ενώ ο γενικός επιθεωρητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μέλη του προσωπικού της φυλακής «υπέπεσαν σε σημαντικό παράπτωμα και παράλειψη των καθηκόντων τους», οι ερευνητές που εξέτασαν 100.000 αρχεία και διεξήγαγαν δεκάδες συνεντεύξεις «δεν βρήκαν στοιχεία» που θα μπορούσαν να  αντικρούσουν το πόρισμα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, δηλαδή ότι ο Επστάιν αυτοκτόνησε με αυτοσχέδια θηλιά.

Η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή έρχεται σχεδόν τέσσερα χρόνια αφότου ο Επστάιν, 66 ετών, βρέθηκε νεκρός στο κελί του με ένα σεντόνι δεμένο γύρω από το λαιμό του. Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι ο θάνατος ήταν αυτοκτονία. Ο χρηματιστής ανέμενε να δικαστεί για ομοσπονδιακές κατηγορίες για εμπορία και συνωμοσία και, αν καταδικαζόταν, θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 45 ετών.

Σχεδόν αμέσως, μια έκρηξη θεωριών συνωμοσίας υπέδειξε ότι είχε δολοφονηθεί λόγω των πιθανών μυστικών που κατείχε και των διασυνδέσεών του με πολιτικούς και τιτάνες της Wall Street. Δύο ημέρες μετά τον θάνατο του, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, William P. Barr, δήλωσε ότι υπήρξαν «σοβαρές παρατυπίες» στη φυλακή. Αργότερα απέδωσε τον θάνατο σε «μια τέλεια καταιγίδα από λάθη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA