Μενού
Ο Πάμπλο Εσκομπάρ
Αστυνομικοί μπροστά σε τοιχογραφία του Πάμπλο Εσκομπάρ | AP Photos / Fernando Vergara
  • Α-
  • Α+

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπλόκαρε την Τετάρτη (17/4), σύμφωνα με το Politico, την καταχώριση του ονόματος «Πάμπλο Εσκομπάρ» ως εμπορικού σήματος, επικυρώνοντας έτσι την απόφαση του EUIPO.

Η καταχώριση του ονόματος του διαβόητου Κολομβιανού κακοποιού ως εμπορικού σήματος έγινε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 από μία εταιρεία από το Πουέρτο Ρίκο που συνδέεται με την οικογένεια του Πάμπλο Εσκομπάρ.

Μεταξύ των επιχειρημάτων, που παρέθεσαν οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης, ήταν πως «ονόματα όπως Μπόνι και Κλάιντ, Αλ Καπόνε και Τσε Γκεβάρα έχουν κατοχυρωθεί ως εμπορικά σήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Πάμπλο Εσκομπάρ, λόγω των πολλών καλών του πράξεων για τους φτωχούς στην Κολομβία, έχει γίνει μια μυθική φιγούρα στην κυρίαρχη λαϊκή κουλτούρα».

Πάμπλο Εσκομπάρ: Η απόφαση του δικαστηρίου

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελήφθη, αφού το EUIPO είχε προηγουμένως αρνηθεί να δεχτεί την καταχώριση, καθώς το όνομα του Εσκομπάρ, και ό,τι το ευρωπαϊκό κοινό συνδέει με αυτό, έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες της ΕΕ.

«Το EUIPO απέρριψε την αίτηση καταχώρισης με την αιτιολογία ότι το σήμα αντίκειται στη δημόσια τάξη και στις παραδεκτές αρχές των χρηστών ηθών» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, το δικαστήριο επισημαίνει πως «όλοι όσοι έχουν στοιχειώδη λογική, ενσυναίσθηση και συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες, θα συνέδεαν το όνομα του Πάμπλο Εσκομπάρ με τη διακίνηση ναρκωτικών και τη ναρκο-τρομοκρατία και με τα εγκλήματα και τα δεινά που προκύπτουν από αυτά».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA