Μενού
nosokomeio-nasser
Το νοσοκομείο Nasser | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Παλαιστίνιοι γιατροί στη Γάζα καταγγέλλουν βασανιστήρια και εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης από τον στρατό του Ισραήλ που κατέλαβε το νοσοκομείο Nasser στην πόλη Χαν Γιουνίς.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται ρεπορτάζ του BBC, οι Ισραηλινοί στρατιώτες τούς έδεσαν τα μάτια και τούς ανάγκασαν να γδυθούν, χτυπώντας τους επανειλημμένα μετά από την επιδρομή στο νοσοκομείο τους τον περασμένο μήνα.

Ο Ahmed Abu Sabha, γιατρός στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ανέφερε ότι κρατήθηκε για μια εβδομάδα, όπου, όπως είπε, τού έσπασε το χέρι ένας ισραηλινός στρατιώτης. Η περιγραφή του ταιριάζει απόλυτα με εκείνη δύο άλλων ιατρών που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους από φόβο για αντίποινα.

Οι ίδιοι είπαν στο βρετανικό δίκτυο ότι τους εξευτέλισαν, τούς χτύπησαν, τούς περιέλουσαν με κρύο νερό και τούς ανάγκασαν να γονατίζουν σε άβολες στάσεις για ώρες. Μάλιστα, είπαν ότι κρατήθηκαν για μέρες πριν αφεθούν ελεύθεροι.

Το BBC απευθύνθηκε στις IDF για τις καταγγελίες των Παλαιστίνιων γιατρών. Ο στρατός του Ισραήλ όμως δεν απάντησε άμεσα σε σχετικές ερωτήσεις, ούτε αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για κακομεταχείριση. Αρνήθηκε όμως ότι το ιατρικό προσωπικό υπέστη κάτι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. «Οποιαδήποτε κακοποίηση κρατουμένων είναι αντίθετη με τις διαταγές των IDF και ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρά», ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι IDF πραγματοποίησαν έφοδο στο νοσοκομείο στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, το οποίο ήταν ένα από τα λίγα στον παλαιστινιακό θύλακα που λειτουργούσαν, στις 15 Φεβρουαρίου, επικαλούμενες πληροφορίες ότι το ιατρικό ίδρυμα φιλοξενούσε πράκτορες της Χαμάς.

Είπαν επίσης ότι Ισραηλινοί όμηροι που είχε πάρει η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κρατούνταν εκεί και ορισμένοι από τους ίδιους τους ομήρους δήλωσαν δημοσίως ότι κρατούνταν στο Nasser. Η Χαμάς έχει αρνηθεί ότι οι μαχητές της επιχειρούν μέσα σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Ημίγυμνοι, γονατιστοί μπροστά στο νοσοκομείο στη Γάζα

Το βρετανικό μέσο δημοσίευσε πλάνα που τραβήχτηκαν κρυφά στο νοσοκομείο στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα που συνελήφθησαν οι γιατροί. Σε αυτά φαίνονται αρκετοί άνδρες ημίγυμνοι μπροστά από το κτίριο επειγόντων περιστατικών του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ήταν γονατιστοί με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους, ενώ ιατρικές ρόμπες βρίσκονται μπροστά σε μερικούς από αυτούς.

«Όποιος προσπάθησε να κουνήσει το κεφάλι του ή να κάνει οποιαδήποτε κίνηση, χτυπήθηκε», δήλωσε στο BBC ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, δρ Atef Al-Hout. «Τους άφησαν για περίπου δύο ώρες σε αυτή την επαίσχυντη θέση».

Οι IDF δήλωσαν στο BBC: «Κατά κανόνα, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύλληψης, είναι συχνά απαραίτητο οι ύποπτοι για τρομοκρατία να παραδίδουν τα ρούχα τους, ώστε να μπορούν να ερευνηθούν τα ρούχα τους και να διασφαλιστεί ότι δεν κρύβουν γιλέκα με εκρηκτικά ή άλλα όπλα.

Τα ρούχα δεν επιστρέφονται αμέσως στους συλληφθέντες, λόγω της υποψίας ότι μπορεί να κρύβουν μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εχθρικούς σκοπούς (όπως μαχαίρια). Οι κρατούμενοι λαμβάνουν πίσω τα ρούχα τους όταν είναι δυνατόν να το πράξουν».

Το ιατρικό προσωπικό ανέφερε ότι στη συνέχεια τους οδήγησαν σε ένα κτίριο νοσοκομείου, τους χτύπησαν και στη συνέχεια τους μετέφεραν σε ένα χώρο κράτησης κι όλα αυτά ενώ ήταν γυμνοί.

Αναφορές για 49 γιατρούς που συνελήφθησαν

Ο Δρ Abu Sabha περιέγραψε ορισμένα στοιχεία της μεταχείρισής του κατά τη διάρκεια της κράτησής του ως βασανιστήρια, όπως το να αναγκάζονται οι κρατούμενοι να στέκονται για ώρες χωρίς διάλειμμα. Είπε ότι άλλες τιμωρίες που δίνονταν στους κρατούμενους περιλάμβαναν να τους αναγκάζουν να ξαπλώνουν μπρούμυτα για παρατεταμένες περιόδους και να καθυστερούν τα γεύματά τους.

Εμπειρογνώμονας σε θέματα ανθρωπιστικού δικαίου δήλωσε ότι το υλικό και η μαρτυρία του ιατρικού προσωπικού που πήρε συνέντευξη από το BBC ήταν «εξαιρετικά ανησυχητικά». Είπε ότι ορισμένες από τις μαρτυρίες «ξεκάθαρα περνούν στην κατηγορία της σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης».

Ο Δρ Lawrence Hill-Cawthorne, συνδιευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε σχετικά: «Αντιβαίνει σε αυτό που για πολύ καιρό αποτελούσε μια πολύ θεμελιώδη ιδέα του δικαίου που εφαρμόζεται σε ένοπλες συγκρούσεις, ότι δηλαδή τα νοσοκομεία και το ιατρικό προσωπικό προστατεύονται».

«Το γεγονός ότι περιθάλπουν υπηκόους της εχθρικής πλευράς δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να υπονομεύει την προστασία τους», είπε.

Το βρετανικό μέσο έχει στη διάθεσή του τα ονόματα των 49 ιατρών του Nasser που λέγεται ότι έχουν συλληφθεί, χωρίς να μπορεί να διασταυρώσει την πληροφορία. Από αυτούς, οι 26 κατονομάστηκαν από πολλαπλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων γιατρών που βρίσκονταν στο σημείο, του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, διεθνών ομάδων και των οικογενειών των αγνοουμένων.

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ του BBC αναφέρεται ότι οι γιατροί που παρέμειναν στο Nasser αναφέρουν ότι η επιχείρηση των IDF στο νοσοκομείο τους κατέστησε ανίκανους να φροντίσουν τους ασθενείς.

Μαρτυρίες για 13 ασθενείς νεκρούς λόγω τραγικών συνθηκών μετά την επιδρομή 

Όταν οι IDF ανέλαβαν τον έλεγχο, σχεδόν 200 ασθενείς νοσηλεύονταν εκεί, πολλοί από αυτούς «κλινήρεις», συμπεριλαμβανομένων έξι μέσα στη ΜΕΘ, σύμφωνα με τον Δρ Χουτ, τον γενικό διευθυντή.

Το προσωπικό που τού επετράπη να παραμείνει περιέγραψε ότι διατάχθηκε να μετακινεί βαριά ασθενείς μεταξύ των κτιρίων, ότι απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του για να ανακριθεί και ότι τού ανατέθηκαν περιπτώσεις ασθενών τις οποίες δεν είχαν εκπαιδευτεί να αντιμετωπίσουν, και όλα αυτά ενώ εργαζόταν σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Πολλοί γιατροί δήλωσαν ότι 13 ασθενείς πέθαναν τις ημέρες μετά την κατάληψη του κτιρίου από το Ισραήλ. Είπαν επίσης ότι πολλοί από αυτούς τους ασθενείς πέθαναν εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούσαν στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και άλλων βασικών αγαθών.

Οι IDF δήλωσαν από την πλευρά τους ότι «παρείχαν στο νοσοκομείο εκατοντάδες μερίδες φαγητού και μια εναλλακτική γεννήτρια που του επέτρεψε να συνεχίσει να λειτουργεί και να περιθάλψει τους ασθενείς μέσα σε αυτό».

Τα «βασικά συστήματα» του νοσοκομείου συνέχισαν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των IDF σε ένα σύστημα αδιάλειπτης παροχής ρεύματος, ανέφερε.

Στις 18 Φεβρουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι το νοσοκομείο είχε έλλειψη τροφίμων και βασικών ιατρικών προμηθειών και είχε σταματήσει να λειτουργεί. Οι εναπομείναντες ασθενείς στάλθηκαν σε άλλα νοσοκομεία γύρω από τη Γάζα και το ιατρικό προσωπικό που εργαζόταν εκεί έφυγε λίγο αργότερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA